Dolandırıcılar şimdi de POS cihazlarını kullanmaya başladı. Daha önce ATM kartlarında kopyalama yapan sahtekarlar, şimdi de POS cihazları ile insanları dolandırıyor.

Kart okuyucuları bu cihazlara yerleştiren sahtekarlar, kaydettikleri bilgilerle kartınızdan işlem yapabiliyorlar. Dolandırıcılar öncelikle ufak rakamlarda kartınızdan para çekiyorlar ve böylece anlaşılmayaya çalışıyorlar.

Kartlardan yüksek tutarda harcama yapılınca artık kart sahiplerine mesajla uyarı geliyor. Bu yüzden dolandırıcılar artık küçük rakamlarda soygun yapıyor. Kredi kartındaki ufak harcamaları insanlar dikkat etmiyor, ya da harcamışımdır diye geçiştiriyor. İşte dolandırıcılar da artık bunu kullanıyor. Bu yüzden ufak rakamlarla işlem yaparak gözden kaçmaya çalışıyorlar.

Bu tarz dolandırıcılığın en çok görüldüğü iki alan ise telekomünikasyon ve gıda olarak açıklandı. Telefonunuza lira yüklerken ve yemek siparişinde kartınızı kullandıysanız bu gibi durumlarla karşılamşmanız daha olası.

Uzmanlar özellikle kuryelerde bu olayın gerçekleştiğini belirterek, firmanın haberi bile olmadan kuryelerin bu yola başvurduklarını söylüyor.

POS'u kullanan kişilerin arka taraftaki CVC kodunu farketmeden kaydettiğini söyleyen uzmanlar, daha sonra da bu kodla alışveriş yaptıklarını belirtiyor.

Uzmanlara göre bir POS cihazından binlerce insanın kartı kopyalanabilir. Her kullanıcıdan küçük rakamlarla da olsa para çekilirse bu toplandığında büyük bir miktar elde ediliyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Atlasglobal Fraud- Chargeback Müdürü ve Bilirkişi.Net Çözüm ortağı İbrahim Kudret Elçiboğa, bu gibi durumlarda kart sahiplerinin bankaya ulaşıp itiraz dilekçesi yazmasını söyledi. Elçiboğa, itiraz durumunda mali sorumluluğun da bankaya ait olduğunu söyledi. (Yenişafak)