İzmir İl Genel Meclisi’nin 15 üyesi, Çeşme’de “sakız seferi” yaptı. Çeşme Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen moderatörlüğünü Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, İzmir İl Genel Meclisi üyeleri Abdurrahman Atalar ve Hakkı Pamukçu’nun yaptığı oturumda, sakız ağacı ve ondan elde edilen ürünlerin dünü, bugünü ve yarını konuşuldu. “Çeşme’de sakız üretimi nasıl artırılabilir?” sorusunun irdelendiği toplantıda geçmiş yıllarda yapılan çalışmalar ve bundan elde edilen veriler de değerlendirildi. Çeşmeli çiftçilerin de hem konuşmacı hem dinleyici olarak katıldığı toplantının ardından heyet, arazi incelemesi yaptı. Bölgedeki sakız ağaçlarını ve sakız ağacı alanı olarak değerlendirilebilecek bölgeleri inceledi.

 
Ülke ekonomisi kazanır


Sakızın Çeşme’ye kültürel, turizm ve tanıtım alanında koyacağı katkıların yanı sıra büyük ekonomik girdi sağlayacağını söyleyen Tütüncüoğlu, devletin de bu iş için elini taşın altına koyması gerektiği söyledi. Tütüncüoğlu: “Çeşme’nin sakız ağacı yetiştirmek için en uygun bölgelerinden olan güney kısmında, ev yapanlara sakız dikme zorunluluğu getirdik. Fakat sakız üretimi için çiftçi, yerel ve merkezi yöneticilerin de desteklediği bir sakız birliği şart. Sakız Adası sadece 21 köyde sakız yetiştirerek büyük maddi gelir sağlıyor. Ülkemizde de gerçekten bu konunun üzerine eğilir ve çalışılırsa İzmir ve Türkiye ekonomisi bunun kültürel, tanıtım, ekolojik ve ekonomik girdileriyle birlikte her yıl milyarlarca lira gelir sağlar” diye konuştu.

Sakız konusu Ankara’da küçülüyor

Orman Yüksek Mühendisi Nadire Albayrak Bakmaz, gıdadan ilaçlara, sanayiden kozmetiğe kadar birçok alanda kullanılan sakızın gelişimi için öncelikle üreticiyi bilgilendirmek gerektiğini bu amaçla kitap yazdığını anlattı. “Sakız ağacı Ankara’daki yetkililerin masasına gidene kadar küçülüyor, önemsizmiş gibi lanse ediliyor” diyen Bakmaz, şöyle konuştu: “Çeşme ve İzmir’de sakız yetişmeyeceği ya da en iyi sakızın Sakız Adası’nda yetiştiği doğru değil. Çeşme başta olmak üzere Karaburun ve Urla’da iklim itibariyle dünyanın en iyi sakızları yetişir” Ziraat Mühendisi Ali Bakmaz ise ”Çeşme’de 13 dönümlük bir arazide çelik yöntemiyle ekim yaptık ve yüzde 90 başarı sağladık. Fakat Çeşme’de araziler çok kıymetli. Üreticinin Sakız Ağacı ekmeye teşvik edilmesi gerekiyor. Arazi tahsisi de düşünülmeli…” diye konuştu.

En elverişli yer Çeşme

Çeşme Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü adına toplantıya katılan ziraat mühendisi Ahmet Keçeci, “Çeşme’nin toprağı ve suyunda bulunan kireç ve tuz ile dünyada Sakız yetiştirmek için en uygun bölge olmasını sağlıyor. Birçok yerde sakız ağacı yetişebilir fakat Çeşme’deki koku ve tat başka hiçbir yerde elde edilemiyor” dedi. Sakızın ilçedeki tarihi üzerine bir konuşma yapan üretici İbrahim Topal da geçmişte de bölgede sakız üretimi yapan ve bundan geçimini sağlayan aileler olduğunu fakat bunun zamanla yok olduğunu belirtti, “Bölgede sakız üretimi yapan üreticiler var. Sakız ağacı sayısı her geçen yıl artıyor” diye konuştu.

BM’den 25 bin dolar hibe

Üretici Coşkun Vural ise “Sürekli toplantılara katıldık fakat belediyenin haricinde birkaç hevesli bürokrat ve yetiştirici tarafından çok az şey yapıldı. Konuşmalar, ‘Ne yapalım?’ sözleri hiç katkı sağlamadı. Bize sakız ağacı konusunda Birleşmiş Milletler bile 25 bin dolar hibe verdi zamanında. ‘En iyi sakız Çeşme’de yetişir sözlerini, yabancı uzmanlar ayakta alkışladı. Artık devletin de bu konuda bir şey yapması gerekiyor. Yunanlılar bile bunun farkında buraya ‘mini klima bölgesi’ diyorlar. Sakız Adası’nın geçimi sadece bu ağaçlardan sağlanıyor. Fakat biz 40 yıldır konuşuyor, 40 santim yol gidemiyoruz.” diye konuştu. Çeşme Ziraat Odası Meclis Üyesi Mehmet Karakurt da önceliğin Çeşmeli üreticilerin güvenini sağlamak olması gerektiğini belirtti, “Üretici sakızın maddi getirisinin farkına varırsa neden sakız etmesin?” dedi.