Esin Gençel - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Üniversite ve Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı nedeniyle İzmir'e geldi. İzmir Hilton Otel'de gerçekleşen toplantıda Türkiye'nin ekonomik ve sosyal alanda sıçrama yapabilmesi için üniversite ve sanayinin işbirliği içinde olması gerektiği vurgulandı. Toplantıya, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Ege Üniversitesi Rektörü Candeğer Yılmaz, İzmir Valisi Cahit Kıraç ve çok sayıda davetli katıldı.

Güç demek, bilgi demek

Toplantıda konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, sanayi kuruluşlarının ve üniversitelerin işbirliğinin önemine dikkat çekerek, "Bugün yapacağımız çalışmalar faydalı sonuçlar doğuracağına eminim. 2011 yılındaki genel seçimlerden sonra kamuda yeni bir yapılanmaya gidildi. Bizim bakanlığımızda değişti bunun nedeni bazı alanlarda sıçrama yapmak. Bilim ve sanayi politikaları için doğru ortamlar hazırlandı. Bir yüzümüz sanayiye, bir yüzümüz üniversitelere dönük. Biz güçlü olmak istiyoruz. Güç demek bilgi demek. Evrensel bilgi üreten üniversiteler en önemli kurumlar arasında. Üniversite, sanayi işbirliği, bilim ve teknoloji üzerinde hassasiyet ile durmamız gerekiyor. Bilim ve teknoloji de bir ilerlersek, başka alanlarda  ilerleyebiliriz. Bu kadar önemli bir konu" diye konuştu.

Herkes üzerine düşeni yapsın

Hükümetin 2023 yılı hedeflerini anlatan Ergün, "Teknolojide, AR-GE'de, inovasyonda sıçrama yaparsak, hedeflerimizi yakalayabiliriz. Bu potansiyel biz de var. Alelade ürünler satarak, bu iş olmaz. Küresel marka oluşturmalıyız. Sıçramaya ihtiyaç var. Hepimiz farkında olalım. Herkes üzerine düşeni yapsın" dedi. Üniversiteler ve sanayi kuruluşları arasında daha derinlemesine bir işbirliği istediklerini belirten Ergün, "Sanayici başı ağrısa üniversiteye gitsin. Üniversitelerde 'niye geldin' demesin. Sanayi inovasyona, markalaşmaya ihtiyaç duymuyor mu? Kendini koca karı ilaçlarıyla mı tedavi edecek? Tabi ki hayır. Üniversiteye gidecek. Üniversiteler de sorunlar karşısında çözüm için projeler üretecek. Üniversiteler proje üretsin biz yüzde 75 finans desteği sağlayacağız. Projeler arttıkça desteğimiz de artacak. Yeter ki sürekli projeler geliştirin. Kaynak sorunu olmayacak" diye konuştu. Üniversiteler arasında bir araştırma yaptıklarını ve hangi üniversitelerin girişimcilik ve yenilikçilik konusunda çalıştığını, hangi projelerin gerçekleştirdiği gibi konularda istatistik veri hazırladıklarını ifade eden Ergün, bu yıl üniversite tercihlerinden önce bu verileri açıklayacaklarını duyurdu. Üniversite tercihi yapan öğrencilerinde bu istatistiklerden yola çıkarak tercih yapmaları gerektiğini söyledi.


EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise, üniversiteler ve reel sektörün ayrılmaz bir bütünün parçaları olduğunu belirterek, "Bilgi ve teknoloji çağının gereği olan, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde oluşturulan bilim ve teknoloji parkları sürecine de Türkiye, geç katılan ülkelerden biridir. Bünyesinde barındırdığı 9 üniversitesi ve çeşitli sektörlerdeki dinamik sanayi yapısı ile İzmir'in bu işbirlikleri için çok uygun olduğunu görmekteyiz. Üniversitelerin özellikle mühendislik fakültelerinde, gelecekte Ar-Ge alanında çalışacak olan kadroların araştırma vizyonu ve inovasyon perspektifinde yetişmelerinin sağlanması gerekmektedir" dedi.