1996 yılında Türkiye'nin en çok ihracat yapan ikinci şehri iken 2010'da dördüncülüğe gerileyen İzmir'den, 50 yıldır sanayicilik yapan Zorlu Ailesi de ayrılıyor. Çıkarılan engellerden dolayı şehri gözden çıkaran merhum Mazhar Zorlu'nun oğlu Kemal Zorlu, yeni yatırımlarında İzmir'in olmadığını söyledi. Oğlu Nafiz'in de 6 ay önce İzmir'den ayrılarak İstanbul'da yaşamaya başladığını kaydetti.

Cumhuriyet'in ilk yıllarında üzüm, incir ve pamuk gibi ürünlerle Türkiye'nin ihracat şampiyonu olan İzmir, şimdi dördüncülüğe geriledi. İhracatta üçüncülüğü Kocaeli'ye bırakan şehir, son yıllarda köklü sanayi kuruluşlarını kaybetti. Piyale, Turyağ, Tac Sanayi, Kula Mensucat, Şark Kumpanyası, İzmir Basma, Yün Mensucat ve Bağ Yağları artık yok. Bu markalardan sonra insan potansiyeli de kaybolmaya başladı. İsmi şehirle özdeşleşen, yaklaşık 50 yıl Altay'a sponsor olan ailelerden Zorlu da yeni yatırımlarını başka yerlerde yapma kararı aldı. Kemal Zorlu, "Engellendik, İzmir'e kırgınız." diyor.

1990'lı yılların başından bu yana sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarında yöneticilik yapanlara göre İzmir gelişiyor. Resmi rakamlar ise, "kral çıplak" diyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre İzmir, 1996'da en çok ihracat yapan iller arasında İstanbul'dan sonra ikinci sıradaydı. Geçen yıl ise dördüncülüğe geriledi. Aynı verilere göre son 15 yılda 21 il arasında ihracatını en az artıran da İzmir oldu. Kocaeli ve Bursa'dan sonra Manisa, Gaziantep, Sakarya, Ankara, Denizli ve Konya da ihracat artışında İzmir'in önüne geçti. İzmir'in neden ekonomide gerilediğini, sanayicilikte 50 yılı aşkın geçmişleri olan Zorlu Ailesi'nin yaşadıkları gözler önüne seriyor. Mazhar Zorlu Holding, ilk ilaç tüpü, ilk yağmur deresi borusu, ilk içme suyu borularını üretti. Altay'a 50 yıl sponsor olan aileden, Futbol Federasyonu'na da iki başkan çıktı. Merhum Mazhar Zorlu'nun oğlu Kemal Zorlu, yaşadıklarından ötürü İzmir'den soğuduklarını kaydediyor. Oğlu Nafiz'in, 6 ay önce İzmir'den ayrılarak İstanbul'da yaşamaya başladığını dile getiriyor. Bunun üzerinde düşünülmesi gerektiğini vurgulayan Zorlu, "İzmir'den beyin göçü oluyor. Nitelikli insan gidiyor." şeklinde konuşuyor. Kemal Zorlu, ailenin mevcut yatımlarının çalışmaya devam edeceğini fakat yeni projelerinde İzmir'in bulunmadığını söylüyor. Şu anda İzmir dışında bir fabrika, İstanbul'da da inşaat yatırımları bulunduğunu kaydeden Zorlu, şunları aktarıyor: "Gelecekle ilgili yeni yatırımlarımızda İzmir yoktur. Yaşadıklarımızdan dolayı İzmir'e kırgınız. Hem engeller dolayısıyla kırgınız hem de yaşadığımız tatsızlıklar bizi kırgın hale getirdi. Güçbirliği Holding'in Basmane çukuru ve Ege Palas Oteli'ne açılan davalar, kırgınlığımız için yeter. Ege Palas'ın bu yüzden yıkılma kararı var. 150 metre ilerisinde üç yeni bina yapıldı, Ege Palas onların yanında cüce kaldı. Üç değil, 13 tane olsun, bu konuda negatif bir yorumum yok. Onlar yaparken herhangi bir olay söz konusu olmadı da biz Ege Palas'ı yaparak suç mu işledik?"