Şarap pazarının geçen yıl yüzde 4 büyüdüğünü belirten Mey İçki Şarap Kategorisi Müdürü Gözdem Gürbüzatik, "Diageo'yla İngiltere ve Amerika'da ihracatımız güçlenecek. Toplam iç pazar 650 milyon TL, ihracat 9 milyon dolar" dedi.

Dünya şarap pazarında son dönemlerde dikkat çeken markalarıyla öne çıkan Türkiye'de geçen yıl pazar yüzde 4 büyüdü. 11 marka ve 80 çeşit ürünle 2010'da cirosunu yüzde 31 artıran Kayra'nın ihracatta ABD ve İngiltere pazarına odaklanacağını belirten Mey İçki Şarap Kategorisi Bölüm Müdürü Gözdem Gürbüzatik, "Yaptığımız yatırımlar ve gerçekleştirdiğimiz yeniliklerle ürettiğimiz şaraplarımızı yurt dışında ve hatta şarabın merkezi olarak kabul edilen ülkelerde de beğeniyle tüketilen yeni bir aşamaya taşıdık" dedi.

New York mönülerine giriyor


Geçtiğimiz günlerde Mey İçki ile dünyanın lider alkollü içki şirketi Diageo arasında imzalanan satış anlaşmasının Kayra için de büyük fırsatları beraberinde getireceğine inandığını belirten Gözdem Gürbüzatik, şunları söyledi: "Bu yıl içinde New York'un dünyaca meşhur restoran mönülerine de Kayra Imperial ve Kayra Vintage markalarıyla gireceğiz. Almanya, İngiltere ve Fransa başta olmak üzere Avrupa ve Amerika'ya artan ihracatımızla ve yurt dışında kazandığımız ödüller pazardaki konumumuzu güçlendiriyor. Diageo ile İngiltere ve Amerika pazarındaki konumumuz güçlenecek."

60 milyon litre şarap

Türkiye'de şarap tüketiminin arttığını dile getiren Gözdem Gürbüzatik, şu bilgileri verdi: "Bugün şarap sektörü gelişti. Şarap, tüketicilere son dönemlerde daha çekici gelmeye başladı. Bugün Türkiye'de 60 milyon litrelik üretim ve 50'den fazla yerli ve yabancı şarap markası bulunuyor. Biz de şarap pazarının en büyük ilk 3 oyuncusundan biri durumundayız. 60 milyon litrelik pazarın önümüzdeki dönemde daha da yukarılara çıkacağını tahmin ediyoruz. Pazarın toplam cirosu 650 milyon TL'ye ulaşırken, Türkiye'den yapılan ihracat da 9 milyon doları buldu."

Pazara 6 yıl önce girdi

Kayra'nın 6. yılı geride bıraktığına dikkat çeken Gözdem Gürbüzatik, şu değerlendirmeyi yaptı: "Kayra, 2005 yılında Mey İçki'nin şarap kategorisi olarak kuruldu. Türkiye'deki bağların gerçek potansiyelini ortaya çıkartarak ülkedeki şarap üreticiliğinin standartlarını yukarılara çekmeyi hedefledik. Ciro olarak şarap pazarında en fazla büyüyen marka konumundayız. Şarapçılık gibi gelenekselliğin, geçmişin ve köklülüğün ön planda olduğu bir sektöre farklı bakış açısı ile girdik ve en başından itibaren dinamik, deneyimsel pazarlama araçlarını kullanan bir yaklaşıma sahip olduk."

Şarköy ve Elazığ'da 10 milyon litre kapasite var

Şarapların yaklaşık 10 milyon litre kapasiteye sahip, Şarköy ve Elazığ üretim tesislerinde ürettiklerini hatırlatan Gözdem Gürbüzatik, şöyle konuştu: "Şarköy'de yer alan tesiste beyaz, roze, kırmızı, köpüklü, yarı tatlı ve likör şaraplarını üretiyoruz. Türkiye'nin en doğusundaki üretim tesisi olma özelliğini taşıyan Elazığ üretim tesisinde, Anadolu'nun en önemli kırmızı şaraplık üzüm çeşitlerinden olan Öküzgözü ve Boğazkere üzümlerini yerinde işlemelerine imkan veriyor. İstekli bağ sahiplerine ulaştık ve bu üreticiler ile uzun süreli sözleşmeler yaptık."