Türkiye'de sarımsak üretim bölgesi Taşköprü Sarımsak Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Eligüzeloğlu, doğal afetler sonucu bu yıl sarımsak rekoltesinde düşüş yaşandığını, bunun da fiyatı artırdığını söyledi. Çin’de de benzer durumun yaşandığını anlatan Eligüzeloğlu, ithal sarımsağın da aynı fiyatlarla satıldığını ifade etti. Eligüzeloğlu, şöyle devam etti: “Bu yıl yağışlar nedeniyle su baskını ve seller oluştu. Tarlalardaki ürünümüz zarar gördü. Geçen yıl üretici sarımsaktan para kazanamadı ve fiyat düşük kaldığı için üretici bu yıl yeterli dikim yapmadı. Üründe ayrıca mantar ve küf hastalığı ile nemotod zararlısı ortaya çıktı. Normal yıllarda Taşköprü'de sarımsak rekoltesi 15-20 bin ton gerçekleşirken, bu yıl sarımsakta rekolte 8-10 bin ton oldu. Bu nedenlerle fiyatlar arttı. Geçen yıl en iyi kalite sarımsak 3 TL'den satılırken, şu anda piyasada 17 liraya kadar çıkmış durumdadır.”

Taşköprü’de soğuk hava deposu olmadığı için sarımsak kalmadığını, yeni sezon ürünlerinin temmuz ayında piyasaya çıkacağını anlatan Eligüzeloğlu, sarımsak fiyatlarının bir süre daha yüksek seyretmesinin muhtemel olduğunu ifade etti.

Malatya sebze pazarında satış yapan manav Gökhan Yıldırım, fiyatın yüksekliği nedeniyle ürünleri kilo ile değil bağ ya da tane ile sattıklarını anlattı.

Manav Nazım Karadağ ise fiyatların kırmızı et ile aynı düzeye çıktığını dile getirdi. Kırmızı etin 17.5 TL’den satıldığını anımsatan Karadağ, sarımsağın tanesini 1 TL’den satışa sunduklarını aktardı.