Orta gerilim ürün ve ekipmanları ile alçak gerilim panolarında, aynı çatı altında 14 ürün üreten Schneider Electric, Türkiye’deki Ar-Ge ve ihracat üssü olarak faaliyet gösteren Manisa Fabrikası’nın kapılarını basına açtı. Toplantıda konuşan Türkiye Genel Müdür Bora Tuncer, şirketin global stratejisinde Türkiye’nin büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Şirketin dünyadaki diğer fabrikaları içinde Manisa fabrikasının öne çıktığını dile getiren Tuncer, sürdürülebilir bir yaşam için enerjiyi daha verimli kullanmanın zorunlu olduğuna dikkat çekti. Tuncer, "2009’da 3.4 milyar olan şehirli nüfusun 2050’de ikiye katlanması öngörülüyor. İklim uzmanları 2030 yılında karbon emisyonlarının yarıya düşürülmesi gerektiğini savunuyor. Enerji fiyatları da yükseliyor. Dünyanın acilen yenilikçi çözümlere ihtiyacı var. biz de bu doğrultuda enerji verimliliği ile ilgili çözümleri kişilerin ve şirketlerin hizmetine sunuyoruz" diye konuştu.

Tuncer, sadece Türkiye'de enerji tüketimini yüzde 20 azaltmanın parasal karşılığının 60 milyar dolar olduğunu kaydetti. Tuncer, "Bence en iyi watt, megavattır. Yani ihtiyaçları kısarak tasarruf ettiğiniz ve kullanmadığınız enerji. Bugün dünyada kullanılan enerjinin yüzde 16’sı konutlarda, yüzde 49’u endüstride, yüzde 8’i ticari binalarda, yüzde 27’si ulaşımda kullanılıyor. Biz şirket olarak, ulaşım dışında kalan yüzde 73’lük pazar için enerjiyi güvenli, verimli ve çevreci hale getirmek için çalııyoruz. Hem konutlara, hem de sanayi tesislerine bu konuda danışmanlık hizmeti veriyoruz. Tüm dünyada gelecek nesillerin gezegeni koruyabilmesi amacıyla 166 tane sürdürülebilirlik projemiz var ve global ciromuzun yüzde 4.5 ile bu projeleri destekliyoruz. Bu verilerle dünyada beşinci sıradayız" dedi.

MASDAR CITY FARK YARATTI

Bu projeler içinde online eğitim programı olan Enerji Üniversitesi’nin öne çıktığının altını çizen Bora Tuncer, ücretsiz olan bu programı tamamlayanların sertifika aldıklarını, dünyada 165 bin, Türkiye’de ise 3 bin kişinin bu eğitimlerden yararlandığını kaydetti. Tuncer, 'Akıllı Şehir' projeleriyle de fark yarattıklarını anlatarak, "Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’de dünyanın ilk temiz teknoloji şehri olarak inşa edilen Masdar City buna örnektir. 50 bin kişinin yerleşik olarak yaşayacağı, 6 kilometrekarelik temiz teknoloji bölgesi olacak Masdar City’nin enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji çözümlerini şirketimiz tedarik ediyor. Otomobillerin sokulmadığı, sadece güneş enerjisi kullanılacak olan Masdar City’de 25 yılda 2 milyar dolarlık petrol eşdeğerinde enerji tasarrufu sağlanacak" diye konuştu.

MANİSA 'AKILLI ŞEBEKE'YE YOĞUNLAŞTI

"Enerji mücadelesi şehirlerde kazanılacak ya da kaybedilecek" diyen Tuncer, bu noktada anahtar rol oynayacak olan 'akıllı şebeke' çözümlerinin ön plana çıktığını, kendilerinin de Ar-Ge çalışmalarını buna yoğunlaştırdığını ifade etti. Tuncer, Schneider Electric Manisa Fabrikası’nın bu akıllı şebekelerin yaratılmasında çok önemli ürün ve ekipmanların üretildiği bir tesis olduğunu vurguladı. Tuncer, "Tüm dünyaya ve Schneider Electric Global’e hizmet veriyor ve bazı ürünleri dünyada sadece Manisa’da üretiyor olmak, sektördeki konumumuzu gün geçtikçe güçlendiriyor. Tüm kıtalarda ve dünyadaki ülkelerin yüzde 95’inde ürünlerimiz kullanılıyor. 2013’te Manisa’daki üretimimizin yaklaşık yüzde 85’ini ihraç etmeyi ve 100 milyon euro tutarında gelir elde etmeyi hedefliyoruz" dedi.

Fabrika Müdürü Kemal Sanbay da "Türkiye’de sektörümüzde ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi belgesini alan ilk fabrikayız. Üretim tesisimizde, şirketimizin kendi ürünü olan entegre bina yönetim sistemleriyle aydınlatma, bina yönetimi, güç kalitesi takibi, iklimlendirme ve havalandırma yapılmakta" diye kobuştu.