Gülçin Karaegemen - Kemeraltı esnafı bugünlerde yeni çıkan kılık kıyafet yönetmeliğini konuşuyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilk ve orta öğretimdeki öğrenciler için tek tip kıyafet giyme zorunluluğunu ortadan kaldırması, okul kıyafeti satan esnafı isyan ettirirken, günlük kıyafet satışı yapan esnafı ise memnun etti. Ellerindeki mallardan dolayı oldukça yüksek meblağlarda zarara uğradıklarını belirten esnafla, geçimini günlük kıyafet satışı yaparak geçiren ve gelirinin artacağına sevinen esnaf, yönetmelik yüzünden karşı karşıya geldi. Okul kıyafeti satışı yapan Kemeraltı esnafı yönetmeliği eleştirirken, günlük kıyafet satışı yapan esnafın ise halinden oldukça memnun olduğu görüldü.

Yüzde 40 fazla mal ürettik


22 yıldır geçimini okul kıyafeti üretimi ve satışı yaparak sağlayan Kemealtı esnaflarından, Galeri Kup Tekstil'in sahibi Münür Elban, okullarda tek tip kıyafet giyme zorunluluğunu ortadan kaldırması ile bir gecede işsiz kaldıklarını söyledi. "Gece yatarken evimizi geçindirecek bir işimiz vardı, sabah kalktık işimiz yok oldu" diyen Elban, 4+4+4 eğitim sistemi nedeniyle çeşitlenen, artan okul sayısı ve okula başlama yaşının daha erkene alınması nedeniyle üreticilerin geçen senelere oranla daha fazla üretim yaptıklarını anlatarak, "Bu sene yeni sistem sebebiyle üretmemiz gerekenden yüzde 40 fazla mal ürettik. Böyle olacağını bilseydim üretir miydim? Yönetmelik bir anda getirildi ve hazırlıksız yakalandık. Elimizde kalan okul logolu kıyafetleri pazarda satmaya kalksak alan olmaz. Raflarımızda kalan bu kadar malı biz ne yapalım, çöpe mi atalım? Çok çaresiziz" dedi. Yeni eğitim sistemi sebebiyle stokların arttığını her fırsatta dile getiren ve bu sebeple ürünleri depolama amacıyla yeni yerler satın aldıklarını aktara Elban,  karşılaştıkları durum karşısında aldıkları mağazaları tasfiye atmak zorunda kaldıklarını aktardı. Zor günler yaşadıklarının altını çizen Elban, "Mağazalarımızı kapatmak zorunda kalacağız, ekonomik anlamda zararımız çok büyük. Elimizdeki kıyafetlerin eritebilmesi için en az iki yıl geçiş süreci olması lazım. İzmir'de her ilçede bu işi yapan en az 5 mağaza var. Sektör olarak kendi ayaklarımızın üzerinde durmaya çalışıyoruz" diye konuştu.


100 milyon parça kıyafet ihtiyacı doğar

Kıyafet serbestliğinin Türkiye'de isimce tanının dört, beş firmaya yarar sağlayacağını anlatan Elban, öğrencilerin küresel çapta ticaret yapmakta olan markalara yöneleceğini ve birkaç işletme sahibinin satışlarının yüzde 40 ile 50 civarında artacağını belirterek, "Türkiye'de 17 milyon öğrenci var. Her öğrenci 5 parça kıyafet alsa, 100 milyon parça kıyafet ihtiyacı doğar. Bu kadar parça üretecek tekstil malzemesi Türkiye'de yok. Mecburen bu firmalar başka ülkelerden kumaş ithal edecekler" şeklinde konuşarak tepkisini belli etti. İzmir'de mağaza olarak 70 kişiye istihdam sağladıklarını da aktaran Elban, mağazaların kapanması durumunda bu personellerin Kemeraltı'nda istihdam edilmesinin zor olduğunu anlattı. Kılık kıyafet yönetmeliğinin tekrar gözden geçirilmesi için Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı'na yazılar yazdıklarını belirten Elban, sektör çalışanları olarak serbest kıyafet kararının okulların insiyatifine bırakılmasını istediklerini dile getirdi.

Karardan mutluyuz

Okullarda kılık kıyafet yönetmeliği okul forması satışı yapan esnafa işsiz kalma korkusu yaşatıp zor günler geçirmesine neden olurken, 32 yıldır çocuk tekstili üzerine Kemeraltı'nda satış yapan Burhan Balaban, serbest kıyafet yönetmeliği kararını doğru bulan esnaflardan biri. Uygulamanın günlük kıyafet satışını arttıracağını belirten Balaban, "Bizim satışlarımızın artacağı için mutluyuz. Aynı zamanda büyük bir rant kapısı ortadan kalkacak. Zengin, fakir ayrımı, yırtık kıyafet diyorlar ama onu bazı şeyler örtebilir. Kışın bir ceket, manto gibi...Veliler için de bu uygulamanın iyi olacağını düşünüyorum. Evdeki kıyafetler rahat rahat kullanılabilecek" şeklinde konuştu. 20 yıldır çocuk tekstili üzerine çalışan Ramazan Koyunsever'de serbest kıyafet uygulamasına olumlu olduğunu düşünüyor ve satışların bu sayede artacağını düşünüyor.