Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in önceki gün tütün ve tütün mamullerinden alınan vergi sisteminde değişikliğe gidildiğini açıklamasıyla tiryakiler, yeni sistemin sigarada bir zam yaratıp yaratmayacağı sorusuna kilitlendi. Sigarada halen asgari bir maktu vergi ile bir de paket satış fiyatı üzerinden yüzde 65 bir nispi vergi uygulanıyor. Her iki vergiden hangisi yüksek ise o vergi geçerli oluyor. Yeni düzenlemede ise nisbi vergiye ek olarak paket başına maktu vergi sistemine geçilecek. Bununla ilgili Bakanlar Kurulu’na yetki verilmesi, oranlar ile paket başına maktu tutarın Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmesi sağlanacak.

2.9 TL vergi zammı sınırı

Bakan Şimşek’in gelişmeyle ilgili “Herhangi bir vergi artışı olmayacak” demesine rağmen, sigara fiyatlarına yansıyacak bir vergi artışının olmaması için Bakanlar Kurulu’nun maktu vergiyi en fazla adet başına alınan maktu vergi toplamından fazla belirlememesi gerekiyor. Halen sigarada fiyat üzerinden yüzde 65 oranında nisbi vergi ile adet başına 0.1450.TL’lik sabit vergi bulunuyor. Her iki vergiden yüksek olanı uygulanıyor.

Yeni sistemde paket başına belirlenecek maktu vergi tutarının, adet başına olan maktu vergiyi artırmış olmaması için, en fazla paket başına 2.9.TL’yi geçmemesi gerekiyor. Bakanlar Kurulu’nun 20 adetlik bir paket sigaranın sabit vergisini belirlerken, gerçekten bir zam olmaması için belirleyeceği vergi tutarını 2.9TL’yle sınırlaması gerekiyor. Aksi halde bunun üzerinde belirlenecek her bir tutar, sigara fiyatında bir artış olasılığı yaratacak.

Maliye’nin 13 Ekim 2011’de sigaraya yaptığı ÖTV zammının bir kısmı kısa bir süre sonra geri alınmış, ÖTV oranı yüzde 69’dan yüzde 65’e çekilince, 9 liraya çıkmış olan sigaranın fiyatı 8 liraya inmişti. Sözkonusu ÖTV artışının enflasyonda da 2 puanlık bir artışa neden olacağını tespit eden Merkez Bankası’nın müdahalesiyle hatadan dönülmüştü. Yeni oranın 2012 yılı sonuna kadar geçerli olacağı açıklanmıştı. (Vatan)