Dünyanın en büyük helikopter üreticisi ABD'li Skorsky'nin Savunma Müsteşarlığı'nın Genel Maksat Helikopter ihalesini alması ESBAŞ'ta sevinçle karşılandı. ESBAŞ Tanıtım ve Pazarlama Direktörü Ertuğrul Işıksoy, Skorsky Stratejik Ortaklıklardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Steve Estill'in helikopterlerin montaj fabrikası kurulması konusunda ESBAŞ'ı yatırım adresi gösteren açıklamalarını hatırlattı. Işıksoy, "İhale sonucunu beklediklerini belirtmişti. Biz de o günden bu yana süreci yakından izliyoruz. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün verdiği haber sbizi de sevindirdi. Şimdi Skorsky'nin daha önce plan aşamasında olan yatırımının ESBAŞ'ta hayata geçmesini heyecanla bekliyoruz" diye konuştu.


500 kişiye istihdam


Daha önce de konuyla ilgili çeşitli demeçler veren Steve Estill, Turkish Aerospace Industries (TAI) ortaklığı ile üretecekleri 3 milyar dolarlık hafif maksatlı helikopterlerin montaj fabrikasını ESBAŞ'ta kurmayı planladıklarını, ilk etapta 30 milyon Euro yatırımın öngörüldüğünü ve tesiste 500 kişiye istihdam sağlayacaklarını açıklamıştı. Estill, Türkiye'nin kamu kurumlarının helikopter ihtiyacını karşılamak üzere başlatılan Genel Maksat Helikopter Projesi ihalesine de katıldıklarını, ihaleyi kazanmaları halinde ilk etapta Türkiye'deki üreticilere 1.3 milyar dolarlık alım siparişi vereceklerini belirtmişti.


Başka ülkelere de satışı yapılacak


Stev Estill ihaleyi kazanırlarsa ABD ordusunun kullandığı Black Hawk (Kara Şahin) helikopterlerinden Türkiye'nin ihtiyacı için 109 adet, uluslararası piyasa için ise 109 adet üretim garantisi verdiklerini söylemişti. İç güvenlik amaçlı helikopterleri Türkiye'de üreteceklerini anlatan Estill, "Bu Türkiye'nin milli ve daha hafif sınıfta bir helikopteri olacak. Türkiye'nin kendi özgün helikopteri olarak dizayn edilecek ve hem Türk kullanıcı hem de uluslararası kullanıcı pazarlara satılacak. Bu helikopterlerin montaj tesisini Ege Serbest Bölgesi'nde kurabiliriz" demişti.