Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, Türkiye'deki firmaların borçlanma oranlarının yüksek olduğuna dikkat çekti. Her şirketin kendi mali durumuna bakması gerektiğinin altını çizen Akgiray, şöyle konuştu: "Finansal akışlardan önceki hale bakarsanız, faaliyet karı, EBITDA ve saire bu herkeste artıdır. Fakat alttaki rakamlarda, en dibi artı gitmiyor. İş yapmanın finansal bir maliyeti var. Bunun da önemli bir parçası kredi kullanıyor olmamız veya aşırı borçlu olmamız. Türkiye'deki firmaların borçlanma oranları, bize benzer veya bizden daha gelişmiş ülkelerdeki firmaların borçlanma oranından daha yüksek. Bu devirde, krizin tabiatına baktığımızda böyle bir yapıda 'kar edeceğim' diyen ya enteresan bir bilgiye sahiptir veya biraz hayalcidir gibi geliyor."

Akgiray, "Son kriz bize gösterdi ki ve gösteriyor ki sadece krediye, başkasının parasına dayalı büyüme modeli artık ne firmalar, ne ülkeler, ne de dünya için geçerli bir yöntem değil. O kısa vadeli mutluluk, herhangi bir daralmada pat diye büyük felakete yol açıyor" dedi.

Daha çok öz kaynak, daha az borç

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın açıklamalarında üç başlığa dikkat çektiğini hatırlatan anlatan Akgiray, bu başlıkları "iş yapanlara, finans kurumları veya reel sektöre üç tavsiye" sözlerinin ardından şöyle yorumladı...
1- Daha çok öz kaynak, yani sermaye, daha az borç... Mali yapımızı, bilanço yapımızı değiştirmek durumundayız. Eğer karlılığa ve sürdürülebilirliğe gitmek istiyorsak... Daha çok öz kaynak, daha az borç...
2- Daha az kısa vade pozisyon, daha çok uzun vade... Hele de Avrupa'dan kaynaklanan belirsizliklerin süreceğini var sayarsak, bunun önemi daha çok ortaya çıkar. Daha az kısa vade, daha çok uzun vade.
3- Sayın Başçı 'daha az yabancı para, daha çok TL' dedi. Ben bunu değiştireceğim; daha iyi risk yönetimi diyeceğim.

Krizde nakit fena olmaz

Türkiye'nin krize karşı duruşunun sağlam olduğunu ve ülke açısından büyük fırsatlar bulunduğunu ifade eden Akgiray, "Biraz nakit de olsun. Krizde nakit fena olmaz. O da sermaye sonuçta" diye konuştu.


Borcun teminatı sağlam

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, özel sektörün borçlarından kaygılanmadıklarını, borçların karşılanabilecek kuvvetli bir teminata sahip olduğunu ifade etti. Erdem Başçı'nın dün Meclis'te Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerine yönelik bilgilendirme toplantısı sonrası açıklama yapan CHP milletvekili Aydın Ayaydın, "Başçı, 2012-2013 yıllarında bankacılık sektörü hiç sendikasyon yapmasa bile Merkez Bankası rezervleri ihtiyaçları karşılayacak düzeydedir. Özel sektörün borçlarından  kaygılanmıyoruz. Çünkü özel sektör, borçlarını karşılayabilecek kuvvetli bir teminata sahip' dedi" diye konuştu. Ayaydın, yönelttiği soruda Türkiye'nin toplam dış borç stokunun 310 milyar dolara çıktığını, bunun üçte biri kamuya aitken özel sektörün borçlarının 202 milyar dolara ulaştığını hatırlattı.

Başçı'nın, komisyon üyelerine yaptığı sunumunda, "Yılın son aylarında cari işlemler dengesindeki iyileşmenin daha belirgin hale gelmesi beklenmektedir. Cari açığın finansman kalitesindeki iyileşme devam etmektedir" ifadelerine yer verildi. Türkiye'de 2008 küresel krizi sonrasında başlayan güçlü ekonomik toparlanmanın devam ettiği kaydedilen sunumda, "Gelişmiş ülkelerdeki toparlanma oldukça zayıf seyretmektedir. Gelişmiş ülkelerdeki kamu borçlarına ve bütçe açıklarına ilişkin sorunlar küresel büyüme üzerinde aşağı yönlü risk oluşturmaktadır. Ülkemizde kısa vadeli sermaye akımlarına karşı son bir yılda alınan tedbirler büyük ölçüde amacına ulaşmış bulunmaktadır" denildi.

Enflasyon hedefi tutmadı hükümete mektup yazılıyor

Erdem Başçı'nın bilgilendirme toplantısında Komisyon Üyesi CHP'li Aydın Ayaydın, Başçı'ya yönelttiği sorularla kurumun tahmin ve hedeflerinden sınıfta kaldığına vurgu yaptı.Ayaydın, "2011 yılı programını açıklarken, fiyat istikrarından çok, finansal istikrar kaygısı taşıyordunuz. Finans istikrarı açısından bir sorun olmadı ama enflasyon hedefini tutturamadınız" ifadelerini kullandı. Ayaydın, "2011 enflasyon hedefini nisanda 6.9, kasımda 8.3 tahmin ettiniz ama kasım itibarıyla yıllık enflasyon 9.5. 11 aylık ise 9.8. oldu. Yılsonu enflasyonu çift haneli olacak" ifadelerini kullandığında Başçı'nın şu yanıtı verdiğini açıkladı: "Enflasyon hedefinin tutmadığı doğrudur. Enflasyon hedefinin artı-eksi 2 puan çıkınca hükümete uyarı mektubu yazıyoruz. Ocak ayında bu mektubu göndermeye hazırlanıyoruz."

Faiz koridoru Türk icadı


Ayaydın, Başçı'nın Merkez bankası'nın uyguladığı ve bankacılık sektörü tarafından maliyetler arttığı gerekçesiyle eleştirdiği faiz koridoru sisteminin 'Türk icadı olduğunu ve başarılı sonuç aldıklarını' söylediğini vurguladı.