Mafya-siyaset-iş dünyası üçgeninde yaşanan skandallar yüzünden önce Hazine'ye devredilen hemen ardından da tasfiyesi için çalışılan Türk Ticaret Bankası, kuruluşunun 100 yılında lekesiz ve tertemiz bir şekilde sektöre geri dönmeye hazırlanıyor

Kasasında 520 milyon lira nakit bulunan Türkbank'ın yeniden bankacılık yapabilmesi için Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) çalışmalarını tamamladı. Tüm kamu davalarını kazanan TMSF bankanın yüzde 5.7 hissesini elinde bulunduran Munzam Sandık ile de hisse devri konusunda el sıkıştı. Böylece bankanın hakimi haline gelen Fon, önce tasfiye işleminin durdurulması için ticaret mahkemesine başvuracak hemen ardından da yeniden lisans alabilmek için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) kapısını çalacak.
Ekonomi yönetiminde de onay çıkması halinde 1913 yılında 'Adapazarı İslam Ticaret Bankası' adıyla ilk özel sektör bankası olarak kurulan banka, bir asır sonra yeniden hayat bulacak.
Türk Ticaret Bankası Munzam Sandığı Vakfı Başkanı Celal Balabanlı, "Bankaya el konulduğu günden bu yana yani 15 senedir verdiğimiz hukuk mücadelesinin tek bir amacı vardı; o da Türk Ticaret Bankası'nın yaşaması... Bugün bunun önünde hukuki bir engel kalmadı. Bankanın tüzel kişiliği halen sürüyor. Kasasında 500 milyon liradan fazla nakti bulunan ve çok ciddi bir marka değeri olan Türkbank'ın hayata dönmesi noktasında Ankara'dan da ciddi ilgi olduğunu söyleyebilirim. İnşallah emeklerimiz boşe gitmeyecek..." diye konuştu.

520 milyon lira nereden geliyor?

TMSF tasfiyeye girmeden önce bankaya 353 milyon liralık sermaye benzeri kredi aktarmıştı. Tasfiye döneminde ise bankanın Türkiye'nin her yerinde çok değerli olan gayrimenkulleri satılarak borçlar ödendi. Borçlar ödenip paraya ihtiyaç kalmayınca TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül de daha önce aktarılan 353 milyon lirayı geri aldı. Ancak çalışanlar Bankalar Yasası'nın 140'ıncı maddesine dayanarak "Tasfiye bitmeden alamazsınız" diyerek açtıkları davayı kazanınca para bankaya geri geldi. Bunun yanı sıra Türkbank'ın bankalarda mevduatta tutulan 120 milyon liralık bir mevduatı var. Buna gayrimenkuller de eklendiği zaman bankanın toplam nakit varlıklarının 520 milyon liraya ulaştığı tahmin ediliyor.

Türkbank skandalı nedir?

Haziran 1997'de Mesut Yılmaz'ın liderliğinde Anavatan Partisi, Demokratik Sol Parti ve Demokrat Türkiye Partisi tarafından kurulan 55. Hükümetin devrilmesine sebep olan skandallar zinciri ülkeyi derinden sarstı. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bünyesindeki Türkbank, 1998 yılında yapılan özelleştirme ihalesiyle 600 milyon dolara işadamı Korkmaz Yiğit'e satıldı. Yiğit, Bankekspres ve Türkbank'ın yanısıra sahip olduğu üç televizyon kanalı ve satın aldığı gazetelerle bir anda ülkenin en kudretli işadamlarından biri haline geldi. Ancak gizli ortağı Alaattin Çakıcı'nın ihaleden kısa bir süre sonra Fransa'da yakalanması tüm planları bozdu. CHP'li Fikri Sağlar'ın açıkladığı Yiğit'le Çakıcı arasındaki telefon konuşmaları, ikilinin Türkbank ihalesinde etkili olmak için çalıştıklarını ortaya döktü. Bunun üzerine hükümet istifa etmek zorunda kaldı.