Kuzey yarımkürede ilk kirazın yetiştiği yer olan İzmir’in Kemalpaşa İlçesi’nde kiraz üreticisi zor günler geçiriyor. İlçede 85 bin 80 dekarlık alanda yıllık 50 bin ton kiraz üretimi yapılırken, rekolte bu yıl geçen yıla oranla yüzde 60 oranla azaldı. Özellikle nisan ayı başında soğuk hava ve don olayının yaşanması, arıların da çiçek döneminde çalışmaması kirazın bu yıl az olmasına neden oldu. Kemalpaşa’nın en büyük kiraz alım merkezlerinden biri olan Bağyurdu Kiraz Hali’nde üretici ve tüccar kirazın azlığından dert yandı.

Bağyurdu’nda 17 dönümlük alanda kiraz üretimi yapan Kenan Üren, kötü hava şartlarının bu yıl kirazı vurduğunu söyledi. Üren, "Kiraz bu yıl çok az. Fiyatlar ilk başlarda iyiydi sonradan ani bir düşüş oldu. Girdisi çok yüksek ve fiyatlar da düşük olunca üretici olarak çok mağdur olduk. Kendi bahçemde geçen yıla oranla yüzde 60’lık bir ürün kaybım var. Halk arasında Salihli cinsi kiraz olarak bilinen Ziraat 900 kirazı ise yok denecek kadar az" dedi.

Bağyurdu Hali’nde kiraz tüccarlığı yapan Abidin Karagülle de geçen yıl ihracata alınan kiraz fiyatının 5-6 lira olduğunu, bu yıl ise fiyatların 10-11 lira arasında değiştiğini söyledi. Karagülle, "Geçen yıla nazaran rekolte oldukça düşük, fiyatlar yüksek. Çiftçi kirazının fiyatını haklı olarak yüksek tutuyor. Ama üretici için geçen yıla oranla fiyatlar iyi. Ancak Türkiye’nin özelikle İstanbul gibi metropol şehirlerde de halkın bir alım gücü var. Orada da kirazı belirli semtlerde oturan vatandaşlar ile lüks otellerdeki müşteriler yiyebiliyor. Bugün bizim aldığımız fiyatlar baz alınırsa, vatandaş normal kalitede bir kilo kirazı 15 liradan aşağıya yiyemeyecek" diye konuştu.

'BORÇLAR ERTELENMEZSE ÜRETİCİ YOK OLUR'

Kemalpaşa Belediye Başkanı CHP’li Rıdvan Karakayalı, Bağyurdu Kiraz Hali’nde incelemelerde bulundu. Karakayalı, "Geçen yıl bu dönemlerde, bu alım merkezinde yürümek zor olurdu. Ama bugün baktığımızda durumun pek parlak olduğunu söyleyemeyiz. Birçok tezgah boş. Ürün kaybı çok yüksek. Umarım çiftçimiz bu durumu çok fazla zarar görmeden atlatır. Çünkü onların giderleri çok fazla ve üretici tüm parasını kiraza bağlıyor. Umarım hükümet üreticinin bu mağduriyetini gidermesinde yardımcı olur. Borçlar ertelenmezse Kemalpaşa’daki kiraz üreticisi zor ayakta kalır" dedi.

300 MİLYON LİRA KREDİ BORCU

Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, kiraz üreticisinin devlet ve özel bankalar olmak üzere yaklaşık 250-300 milyon lira kredi borcu olduğunu söyledi. Oray, "Oda olarak İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile yaptığımız ortak çalışma neticesinde bu yıl Kemalpaşa’da ürün kaybının yüzde 60-70 civarında olduğunu gördük. Oda olarak, İzmir milletvekillerimize üreticinin zor durumda olduğunu ve bankalara ve kooperatiflere olan kredi borçlarının ertelenmesi gerektiğini içeren bir rapor sunduk. Eğer bu borçlar ertelenmez ise birçok kiraz üreticisi yok olacak. Bunun dışında kirazın çiçekteyken ve yağmurdan dolayı çatlamasının da sigorta kapsamına alınması için bir çalışma yaptık. Umarım büyüklerimiz bu raporlarımızı dikkate alır ve üreticilerin mağduriyetini giderirler" diye konuştu.