Gamze Geçer- İzmir Ticaret Odası (İTO), Tanzanya Ankara Büyükelçisi Prof. Dr. Elizabeth K.Kiando, Zanzibar Ticaret Sanayi ve Tarım Odası Başkanı Toufiq Salim Turky ve beraberindeki heyetin katıldığı, “Tanzanya – Zanzibar Tanıtım ve İş Fırsatları Toplantısı”na ev sahipliği yaptı. Toplantıda ayrıca, İzmir Ticaret Odası ve Zanzibar Ticaret Sanayi ve Tarım Odası arasında “Kardeş Oda” anlaşması imzaladı.

Fırsat pazarı

Toplantıda konuşan İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, Tanzanya’nın 47.6 milyar dolarlık GSYİH’sı ve yüzde 7’lik ekonomik büyüme oranı ile kıtanın en güçlü 10 ekonomisi arasında yer aldığını belirterek, “Tanzanya, 53.9 milyon nüfusu ile fırsatlar barındıran büyük bir pazar.  Ana karaya yaklaşık 50 km açıkta bulunan Zanzibar ise bu güzel ülkenin turizm cenneti. Yaklaşık 1 milyon nüfusa sahip adayı ziyaret eden turist sayısı her geçen yıl artıyor. 2016 yılında 376 binden fazla turist ağırlamış. Tarım, gıda işleme, balıkçılık ve baharat ürünleri işbirliği kurulabilecek başlıca diğer sektörler” dedi.

Kardeş oda anlaşması köprü görevinde

Tanzanya Ankara Büyükelçisi Prof. Dr. Elizabeth K.Kiando ise yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ilişkilerin giderek arttığını ve bunun sevindirici bir gelişme olduğunu belirterek, “Kardeş oda anlaşmasının büyük önem arz ediyor. Bu anlaşmalar sonucu ilişkilerin olağanüstü artmasını bekliyoruz” dedi. Tanzanya'nın yabancı yatırımcıları çekmek için politikalar geliştirdiğini vurgulayan Kiando, ülkede bulunan 5 serbest bölgede yatırımcılara öncelik tanıdıklarını söyledi. Kiando, bu anlaşma ile sadece iş değil sosyal ve kültürel ilişkilerin de artacağını sözlerine ekledi.

Türkiye’ye yatırım daveti

Zanzibar’ın Tanzanya’yı tamamlayıcı bir ada olduğunu ifade eden Zanzibar Ticaret Sanayi ve Tarım Odası Başkanı Toufiq Salim Turky,   tarımda da birçok fırsatları olduğunu belirterek, “Zanzibar baharat adası olarak biliniyor. Tarçın, biber, kivi var. Uzun yıllardır baharatın çeşidi ve kalitesi açısından çok iyi bilinir. Tarım işleme konusunda geride kaldık, ithal ediyoruz. İzmir’de ziyaret ettiğimiz fabrikalarda bunu konuştuk. Kısa ve uzun vadede biz size hammadde verebiliriz. Türkiye ise büyük bir ülke. 600 milyon kişiye ulaşmak için Tanzanya’yı, Zanzibarı kullanabilir. Büyük bir Pazar var. Sadece devletlerimiz değil özel şirketlerin herkesin yararlanabileceği fırsatlar var. Türkiye teknolojide,  üretim kapasitesi anlamında bizden çok ileride. Türkiye nasıl rekabet edeceğini çok iyi biliyor. 600 milyonluk ülke olarak bizler çok daha gerideyiz. Bize geldiğiniz zaman tamamen kendi şirketlerinizle buradaki rekabet olmadan iş yapacaksınız. Biz size geniş bir pazara giriş imkanı sunuyoruz. Balıkçılıkla ilgili fabrikamız, iş yapan şirketimiz yok. Hintli ve Çinli şirketler gelip lisans alıyor. İzmir bu konuda bizden ileride. Bizler bu konuda sizlerden yararlanabiliriz.  Bizdeki bu fırsatı sizleri de sunmak istiyoruz. O kadar büyük bir ülkeyiz ki ihraç ürünleri olan kahve, susam, kaju bunlardan çok var Arsa, toprak bakımından da çok büyük alana sahibiz. Tarımda çok başarılısınız. Bizim ülkemizi gelin pazarı nasıl işletebiliriz bunları görüşelim. Bu güzel bir fırsat olacaktır. En büyük hedefimiz endüstri parkların kurulması. O nedenle ithalat vergilerini daha çok arttırıyoruz. Sanayileşmeyi teşvik ediyoruz. İzmirli girişimcileri davet ediyoruz. Endüstri Parkında fabrika kurarak bunu yapalım. Her türlü yatırıma açık durumdayız.

Geleceğe köprü kuracak öğrenciler

İTO tarafında kurulan İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde 33 Afrikalı öğrenci olduğunu ifade eden Ekrem Demirtaş, Tanzanya’dan ise sadece bir öğrenci olduğunu ve bu sayının artırılması için çağrıda bulunarak şöyle konuştu: “Üniversitemizin eğitim dili İngilizce. Bu nedenle her ülkeden öğrenci alıyoruz. Şu anda 33 Afrikalı öğrencimiz var. Tanzanya’dan ise yalnızca 1 öğrencimiz var. Sizden Üniversitemize daha fazla öğrenci göndermenizi istiyoruz. Çünkü bu öğrenciler gelecekte ülkelerimiz arasında köprü görevi görecek, ilişkilerimizi hep ileriye taşıyacak en önemli elçiler.”