Kırsal Kalkınma Programı kapsamında tarım sektörüne 2015 yılına kadar 1,5 milyar lira ayrıldı. Diyarbakır'da toplu açılışlara katılan Tarım Bakanı Mehdi Eker, 3 bin tesisi yüzde 50 hibeyle sektöre kazandıracaklarını söyledi. Bu tesislerde 30 bin kişinin istihdam edilmesi hedefleniyor.
2006 yılında başlayan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı'nın sonuçları belli oldu. Tarım Bakanlığı'nın desteği ile 2 milyar liralık yatırım yapılırken, 3 bin tarımsal sanayi tesisi kuruldu. 2006-2010 dönemini kapsayan program kapsamında toplamda 81 ilde 30 bin kişi iş sahibi oldu. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, 2011-2015 yılları arasında da 3 bin işletmeye toplamda 1,5 milyar liralık destek verileceğini bildirdi. Tarımsal Sanayi Tesisleri'nin toplu açılış töreninde konuşan Eker, bu desteklerden 30 bin kişiye yeni istihdam sağlamayı planladıklarını söyledi. Türkiye'de desteklenen tarımsal kooperatif sayısının önceki hükümetler döneminde 287 olduğunu hatırlatan Eker, bu kapsamda verilen kaynağın 87 milyon lira olduğunu kaydetti. Eker bugün bin 800 kooperatife 1,5 milyar liralık destek verildiğini vurguladı.
Türkiye'ye kazandırılan 3 bin tarım tesisinde yaklaşık 30 bin kişinin çalıştığını hatırlatan Bakan Eker, "Diyarbakır ilinde de 79 tanesi yapıldı, bitti. Bunlar ekonomik yatırımlar. Biz bunların her birine yüzde 50 destek hibe sağladık. Deniliyor ki (bize fabrika yapın.) Bunların her biri bir fabrika ve bu fabrikada bizim bakanlık olarak, hükümet olarak yüzde 50'sinde emeğimiz var. 500 bin TL sermayenin yarısını biz veriyoruz. Yeter ki buralarda 10-15 kişi çalışsın diyoruz. Şimdi bir 3 bin tesisin daha kararnamesini çıkardık. 2011-2015'te bu proje devam edecek." şeklinde konuştu. Kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarımsal sanayi entegrasyonunun sağlanmasını amaçlayan program kapsamında Tarım Bakanlığı tarafından hibe desteği veriliyor. Gerçek kişi başvuruları için 150 bin liralık proje tutarının yüzde 50'si, tüzel kişi başvuruları için 600 bin liralık proje toplam tutarının 300 bin TL'si, basınçlı sulama sistemi projelerine ise 600 bin liralık proje tutarının yüzde 75'i hibe desteği olarak veriliyor. Bu desteği almak için Bakanlık tarafından oluşturulan çiftçi kayıt sistemine veya Bakanlık tarafından oluşmuş diğer kayıt sistemlerine kayıtlı olma şartı aranıyor. Tarım Bakanı Eker tarafından toplu açılış töreni için Türkiye genelinde yedi bölgeye canlı olarak bağlantı yapıldı. Adıyaman, Samsun, Antalya, Konya, Bursa, Kars ve İzmir'de şehirlerin valilerinin katılımıyla açılış töreni gerçekleşti.
Tarım Bakanı Eker, projenin başlangıç hikâyesini şöyle anlattı: "2006 yılında bir şey beni rahatsız etti. Dünya Bankası'ndan bir borç alınmış. Proje ile ilgili Türkiye'nin 15-16 vilayetinde uygulanacak toplam 60 milyon dolar değerinde bir proje idi bu. Görüşmelerde tarımsal sulamayı da dahil etmek istediğimizde 'Bu, kredi ile alınmış bir para. Bunu sınır aşan bölgelerde sulama ile ilgili alanlarda kullanamazsınız' dediler. Bu da benim canımı sıktı. Ben de bu projeyi 16 değil 81 vilayette uygulayacağız dedim. Ve böylece projeyi başlatmış olduk."
Arazi toplulaştırma kan davasını azaltacak
Tarım Bakanlığı, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında çiftçinin verimini artıracak bir adım attı. GAP Eylem Planı kapsamında arazilerin toplulaştırma projesi 2012 sonuna kadar bitiyor. Tarım Bakanı Mehdi Eker, bu kapsamda toplamda 2 milyon 60 bin hektar alanın toplulaştırılacağını söyledi. Cumhuriyet tarihi boyunca Türkiye'de 450 bin hektar alanda toplulaştırma yapıldığını, kendi dönemlerinde eylem planı kapsamında sadece Diyarbakır'da 700 bin hektar arazinin toplulaştırılacağını belirten Eker, "Mayıs ayına kadar bu alanın 350 bini hizmete açılacak. 250 bin kişi bu toplulaştırma hizmetinden faydalanacak. Verimlilik artarken 17 bin 500 kilometre de tarla içi yol yapılacak. Bu tarla içi yollar sayesinde kendi tarlasına gitmek için başkasının arazisinden geçmek zorunda olanların 'benim tarlamdan' geçtin tartışması da sona erecek." dedi.