Zirve'de dünyadaki en iyi uygulamalar; aileler, kadınlar, gençler ve çocuklarda finansal okuryazarlığı artırmak için yapılması gerekenler tartışıldı. Finansal bilincin arttığı bir Türkiye için öncelikle finansal okuryazarlığın seviyesini tespit etmenin ve düzenli olarak bu seviyeyi ölçmenin önemine vurgu yapılan Zirve'de, TEB Finansal Okuryazarlık Endeksi açıklandı. TEB-Boğaziçi Üniversitesi işbirliği ile yapılan araştırmada; Türkiye'nin endeks değeri 59.8 olarak tespit edildi. Bu değer, ankete katılan ülkelerin ortalaması olan 62.3'nin altında kalıyor. Araştırma bundan böyle altı ayda bir yayınlanacak.

TEB Genel Müdürü Varol Civil "Bütçesi dengeli, yüksek tasarruf yeteneğine sahip, doğru finansal kararlar alabilen, finansal okuryazarlığa erişmiş ailelerin; sağlam ve gelişen ekonominin ve büyüyen Türkiye'nin güvencesi olduğuna inanıyoruz. Sekiz ay önce finansal okuryazarlık hareketimiz doğrultusunda TEB Aile Akademisi'ni hayata geçirdik. Şimdi de bu Zirve'yi gerçekleştirerek, finansal okuryazarlık konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz" dedi.
Zirve kapsamında Türkiye'de bir ilk olarak TEB Finansal Okuryazarlık Endeksi'ni de açıkladıklarını belirten Civil,  "Boğaziçi Üniversitesi ile birlikte gerçekleştirilen bu kapsamlı araştırma ülkemizdeki finansal okuryazarlık konusunda atılacak adımlara ışık tutacak. Söz konusu araştırmayı her 6 ayda bir yenileyerek, ülkemizdeki finansal okuryazarlığın gelişimini ölçümleyeceğiz. Bu tespitler doğrultusunda adımlar atacağız"  dedi.

FODER Başkanı Özlem Denizmen ise; "Finansal okuryazarlık hepimiz için bir gereklilik. Finansal okuryazarlık; her bireye içinde yaşadığı ekonomik ve finansal dünyayı "okuyup" anlayabilme imkanı sağlar. Finansal okuryazarlığı artan bir birey finansal ürünlerini daha bilinçli kullanır. Birikimini doğru şekilde değerlendirir. Doğru şekilde borçlanır. Geleceğini daha iyi planlar. İşte bu ihtiyaçlara cevap verebilmek amacıyla Türkiye'nin konusundaki ilk sivil toplum kuruluşu olan Finansal Okuryazarlık Derneği'ni (FODER) kurduk. Bugün burada TEB ile birlikte finansal okuryazarlık konusunda farkındalık yaratacağına inandığımız 1. Finansal Okuryazarlık ve Erişim Zirvesi'ni düzenlemekten büyük mutluluk duyuyoruz" dedi.


8 ayda 50 bin kişi


Türkiye'de finansal okuryazarlık konusundaki açığı kapatmak için ilk adımı, geçen Ekim ayında TEB Aile Akademisi projesi ile attıklarını anlatan Civil, "Şubelerimizi sınıfa, şube müdürlerimizi öğretmene dönüştürdük ve kapılarımızı müşterimiz olsun olmasın herkese finansal okuryazarlık eğitimi vermek için açtık. TEB Aile Akademisi yaşlı-genç, öğrenci-emekli, çalışan-çalışmayan herkes tarafından büyük ilgi ile karşılandı. Şirketlerden, kamu kurum ve kuruluşlarından dahi talepler almaya başladık. TEB Aile Akademisi, kısa sürede hedeflerimizi aştı ve şubelerimizin dışına taştı. Toplumdan gördüğümüz bu ilgi neticesinde Ankara'da eğitimler düzenlemek üzere kapasitesi 100 kişiye kadar çıkabilen TEB Aile Akademisi Evi'ni açtık. Aile Akademisi ile hedefimiz finansal yetkinliği yüksek ve ekonomisi sağlam ailelerden oluşan bir Türkiye yaratmak. 8 ay gibi kısa bir sürede, yaklaşık 50 bin kişiye ulaşarak bu vizyonda sağlam adımlarla ilerlediğimizi gösterdik. Yıl sonuna kadar 100 bin bireye birebir eğitim vermiş olacağız" dedi.