Maliye, POS cihazı üzerinde tefecilikle mücadele için denetimleri artırdı. Gelir İdaresi tarafından hazırlanan "POS Tefecilik Projesi" kapsamında, kredi kartı ile mal ve hizmet satışı yapılmış gibi faiz-komisyon karşılığı para veren, sahte belge düzenleyen tefeciler anında tespit ediliyor. İlk incelemelerde, tefecilerin kredi kartları üzerinden yüzde 10- 20 arasında faiz karşılığı nakit temin ettikleri saptanırken 60 rapor için savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Gelir İdaresi Başkanlığı, nakde sıkışan, esnaf, sanatçı, işadamlarına yüksek faizle para satan tefecileri takibe aldı. İlk etapta bin 500'ü aşkın riskli mükellef takibe alındı. İncelemelerde 600'e yakın rapor tutuldu. POS cihazlarındaki anormal yükselişlerden yola çıkılarak yapılan incelemelerde tefecilerin para verdikleri kişilerin arsa, ev gibi gayrimenkullerine de ipotek koydukları saptandı. POS cihazları ile bunların bağlı olduğu banka hesapları incelemeye alan Maliye, hesapların detaylı ekstreleri, alışveriş yapanların bilgileri, mükelleflerin idareye yaptığı bildirimlerin yanında Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'ndeki ipotek kayıtlarını incelemeye aldı.

Sahte kayıtlar

İncelemelerde, bazı kuyumcuların tüketiciye altın alım-satımı yapar gibi belge düzenlediği ya da diğer mükelleflerle belge alışverişi yaparak muhasebe kayıtlarını düzenlediği ortaya çıktı. Örneğin 20 bin lira nakit paraya ihtiyacı olan vatandaşa kredi kartıyla satış yapılmış gibi POS cihazından 25 bin liralık çekim yapılıyor. Vatandaş 20 bin lirayı alıyor, geriye kalan 5 bin lira faiz ve vergi karşılığı olarak tefeciye kalıyor. Mal satmış gibi POS'tan 25 bin liralık çekim yaparak bu tutarı takside bölüyor.

Tehdit ediyorlar

Yüzde 10-20 arasında değişen faizle borç veren tefecilerin, bu parayı ödeyemeyen kişileri zorla tehdit ettikleri, ödeyenlerin senetlerini ise iade etmeyerek tehditle tekrar para tahsil etmeye çalıştıkları belirtiliyor. Türk Ceza Kanunu'nun 241'inci maddesi, tefecilik suçu işleyenlere iki yıldan beş yıla kadar hapis ve 500 bin liraya kadar para cezası öngörüyor.