Mehmet Akif Çakmak- Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği'nin Genel Kurul Toplantısı, Ege İhracatçı Birlikleri Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. Toplantıda yönetim kurulu ibra edilirken, bütçe tahmini ise toplamda 1 milyon 50 bin TL olarak belirlendi. Geçen yılın ilk üç ayına göre ihracat oranlarında gerileme yaşadıklarını belirten Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Sabri Ünlütürk, ihracatçıların iç piyasaya yöneldiğini belirtti.

Tekstilciler iç piyasaya yöneldi


Dökme ve örme kumaşlarda ithalatın azaldığını ve iç pazara yönelimin arttığını ifade eden Sabri Ünlütürk, "İç piyasada biraz daha doluluk oldu, konfeksiyon ihracatı da aynı şekilde biraz iç piyasaya kaymış durumda. İthalat rakamları bunu bize doğruluyor. Bu durumdaki en büyük neden koruma önlemleri. Pamuk çalıştayları düzenledik ve pamuğun stratejik ürün olması görüşünü her yerde dile getirdik. Özellikle pamuğun dikildiği bu dönemlerde pamuk prim fiyatları üreticiyi memnun etmese de açıklandığı iyi oldu" şeklinde konuştu.

İtibarımız iade edildi


AR-GE faaliyetlerinin artırılması gerektiğini dile getiren Ünlütürk, "AR-GE faaliyetlerinden en az yararlanan sektörlerden biriyiz. Bu alanda da gelişmeler oldu ve rekabetçiliğin artmasına katkı sağladı. Bunun dışında kümelenmenin sektöre büyük avantajlar sağladığını gördük. AB'ye hızlı ürün sevketmemiz bizi avantajlı duruma getirdi ve söz sahibi olduk. Tekstil sektörünün Uzakdoğu'ya kayacağı söyleniyordu fakat son yıllardaki gelişmelerle tekstil sektörüne iadeyi itibar edildiğini gördük" ifadelerini kullandı. Teşvik sisteminin olumlu yanlarının yanında olumsuz yanlarının da olduğunu belirten Ünlütürk, komşu iller arasındaki farkın daha az olması gerektiğini söyleyerek, "İzmir ile Manisa arasındaki farkın doğru olmadığını düşünüyoruz" dedi.