Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, telefon ve internet aboneliklerini süresi dolmadan iptal eden vatandaşların faturalarına yönelik tüketici lehine yeni bir düzenlemeye gittiklerini belirterek, "Aboneliğini iptal eden vatandaşlarımız aylık faturada, sadece kullandığı kadar hizmetin ücretini ödeyecek" dedi.

Bakan Elvan, sabit telefon, cep telefonu ve internet hizmeti veren işletmeler arasında yoğun bir rekabet yaşandığını, bunun da tüketici lehine olduğunu ifade etti.

BİRKAÇ GÜNLÜK KULLANIMA TÜM AY BEDELİ ALINMAYACAK

Bu hizmetlerden yararlanan vatandaşların kendileri açısından daha hesaplı hizmeti almak için zaman zaman mevcut aboneliklerini sonlandırma ihtiyacı duyduğuna işaret eden Bakan Elvan, "Böyle bir durumda bir kaç gün hizmet alınsa bile işletmeciler tarafından, son ayın tamamı fatura edildiği için vatandaşımız mağdur oluyordu. Buna 'dur' dememiz gerekiyordu" diye konuştu.

"VATANDAŞ ALMADIĞI HİZMETE BEDEL ÖDEMEYECEK"


Fatura süresi dolmadan aboneliğin feshedilmesi veya numara taşınması gibi durumlarda tam fatura düzenlenmesine ilişkin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna (BTK) yoğun şikayetlerin geldiğini ifade eden Bakan Elvan, şunları kaydetti:

 "BTK, bu nedenle telefon ve internet aboneliklerini süresi dolmadan iptal eden vatandaşların faturalarına yönelik tüketici lehine yeni bir düzenleme yaptı. Bu düzenleme ile aboneliklerini iptal eden vatandaşlarımıza gönderilen yüksek ücretli faturaların önünü kesiyoruz. Bundan sonra faturalı hat ya da internet kullanan vatandaşlarımız abonelik feshi, numara taşıma, aboneliğin dondurulması, abonelik devri, nakil gibi durumlarda 'kıst ücret' uygulamasına tabi olacak. Aboneliğini iptal eden vatandaşımız aylık faturanın sadece kullandığı gün ve miktarının ücretini ödeyecek. Böylece aboneler almadıkları hizmet için ödeme yapmak zorunda kalmayacak."

UYGULAMA 2015'TE BAŞLIYOR

Bakan Elvan, abonelerin sunulan hizmetten yararlandıkları süre veya miktar kadar ödeme yapmalarının, tüketici haklarının korunması açısından daha doğru bir uygulama olduğunu belirterek, hizmetten faydalanılan gün sayısı, kullanılan dakika, veri gibi kriterlere göre hesaplanan ücretleri düzenleyen ve BTK tarafından onaylanan "Elektronik Haberleşme Sektöründe Kıst Ücrete İlişkin Uygulama Esasları"nın gelecek yıl nisan ayından itibaren yürürlüğe gireceğini bildirdi.