Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), Adalet Bakanlığı, TOBB ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle Ticari Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk Farkındalık Artırma Toplantısı düzenledi. Toplantının açılışında konuşan Öztatar, arabuluculuk sisteminin ‘dostane bir çözüm yöntemi’ olduğunu kaydetti. Öztatar, geçmişte iki esnaf arasında meydana gelen anlaşmazlığın, başka bir esnafın arabuluculuğuyla çözüldüğünü ve ahilik geleneği olduğunu belirterek, "Arabuluculuk sistemi, Birleşmiş Milletler kayıtlarına göre dünyada 160'dan fazla ülkede uygulanan bir sistemdir. ABD'de 50 yıldır, Avrupa ülkelerinde ise yaklaşık 40 yıldır uygulanan bir sistemdir." dedi.

Arabuluculuk sisteminin, vatandaş uyuşmazlığa düştüğünde dava yoluna gitmeden sorunu çözmeyi amaçladığını ve Türkiye'nin alışık olduğu bir sistem olduğuna işaret eden Öztatar, "Esasen geçmişte bize ait olan bir sistemi yeniden hayata geçirmiş bulunuyoruz. Çünkü arabuluculuk dostane bir şekilde çözümler üretmenizi sağlıyor. Bu sistem 'mahkemeye gitmeden sorunumu nasıl halledebilirim?' sorusunun cevabıdır. Bu anlamda ABD 50 yıl önce bu hakkı vatandaşına verdiyse artık Türkiye'nin de vatandaşlarına mahkemeye gitmeden kendi aralarında çözüm hakkı sunması zamanı gelmiştir." diye konuştu. Arabuluculuk sistemi ile hem zamandan hem de paradan tasarruf edildiğini vurgulayan Öztatar, sistemde davaların en geç bir hafta içinde çözülebileceğini savundu. Hakan Öztatar, şöyle konuştu: "Arabuluculuğun en önemli özelliklerinden birisi, her iki tarafın da kazanacağı sonucun çıkmasıdır. Ayrıca ticari işlemlerde işçi ile işveren arasındaki bir takım uyuşmazlıklar, çok rahatlıkla dostane şekilde çözülebilecek. İngiltere'de 1,5 milyon hukuk davasının yüzde 3,5'i, yani 50 bin dosya Hukuk Mahkemesi'ne gidiyor. Yüzde 96,5'i arabuluculuk çözüm yoluyla çözülüyor. Bu anlamda bakıldığında arabuluculuğun neden önemli olduğunu burada görüyoruz.”

DİZİLERDE ‘ARABULUCULUK’ MESAJI VERİLECEK

Hakan Öztatar, arabuluculuk sisteminin toplum tarafından öğrenilip benimsenmesi için önümüzdeki günlerde dizi senaristleriyle de toplantı yapılıp popüler dizilerde de mesajlar verilmesini isteyeceklerini bildirdi. Öztatar’ın bu cümlesi üzerine toplantıya katılanların “Karadayı, Kurtlar Vadisi Pusu” gibi dizi isimleri söylediği dikkati çekti. Televizyonlarda yayınlanacak kamu spotlarının da hazır olduğunu aktaran Öztatar, ayrıca PTT’ye kayıtlı 2,5 milyon posta kutusuna broşür koyacaklarını kaydetti.

ADLİYELERDEKİ YÜKÜ AZALTACAK

İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Baş da, sistemin yeni olmasına rağmen adliyelerdeki iş yükünü azaltacağını ve yargılama süreçlerine olumlu etkisi olacağını ifade etti. EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Porsuk, “Özellikle iş dünyası açısından zaman eşittir paradır. Ticari anlaşmazlıklarda mahkemeye gidecek konular ne yazık ki ülkemizde aylarca süreceği için arabuluculuk yöntemine başvurmak sadece bu açıdan bile değerlendirdiğimizde tarafların kazancına olacaktır.” dedi.

"YARGIYA ALTERNATİF DEĞİL, YARDIMCI OLACAK"


Erzincan Üniversitesi Medeni Usul ve İcra İflas Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Özbay, arabuluculuk sisteminin yargıya alternatif değil yardımcı olduğuna dikkat çekti. Adaletin gecikmesinin en büyük adaletsizlik olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Özbay, "Arabuluculuk sisteminde hem zamandan hem de yargılama masraflarından tasarruf sağlanır. Ayrıca mahkeme sürecinde taraflar arasındaki ilişkiler zedelenirken arabuluculuk sisteminde taraflar iş ilişkilerine zarar verecek gereksiz davranışlardan kaçınır, ılımlı çözümlerle ilişkinin devamı sağlanır. İşçi ve işveren arasındaki anlaşmazlıklarda arabuluculuk devreye girdiğinde çalışma yaşamına olumlu katkı sağlar, işyerinde huzursuzluktan kaynaklanan verimsizlik çözümlenir." diye konuştu.