Amaç dışı kullanımının önlenmesi için otellerde olduğu gibi bu tür kiraya verilen konutlarda kalanların kayıt altına alınmasını gerektiğini dile getiren TURSEV Başkanı Tülin Baştak, bu sektörün yıllar önce Karadeniz’den başlayıp daha sonra Antalya’ya yayıldığını söyledi. Baştak, "Antalya’da fiyatlar çok pahalı olduğu için şimdi Narlıdere, Seferihisar, Güzelbahçe ve yarımada genelinde yayılmaya başladı. 1998 yılında hazırladığımız fakat bugüne kadar sonuç alamadığımız, Ankara’ya gönderdiğimiz Turisitik Ev Pansiyonculuğu Yasa Taslağı’nı kanunlaşması için tekrar göndereceğiz" dedi.

Tülin Baştak, kendi kontrolleri altında, dayalı, döşeli evleri günlük 40 Euro’dan kiraya verirken, bu tür evleri amaç dışında kullanan emlakçılarca günlüğü 200 TL’den kiraya verildiğini öne sürdü. Baştak, "Üstelik birkaç saat de bir gün de olsa aynı parayı aldıklarına dair duyumlar alıyoruz. Bu haksız rekabet, kayıt dışı bir ekonomi oluşturuyor” diye kobuştu.

Baştak, Urla, Seferihisar, Güzelbahçe, Karaburun ve Çeşme’de 12 bin 500 dayalı döşeli kiralık konut bulunduğunu, bu evlere turist çekebilmek için İşviçre ile bağlantılar kurduklarını belirtti. Baştak, "Yaptığımız görüşmeler olumlu sonuçlar verdi ve toplu talep teklifleri geldi. Balkan ülkelerine tanıtım yapmak için, bu ülkelerin acentelerini, belediye başkanlarını İzmir’e davet ederek paneller düzenleyeceğiz. Ev pansiyonculuğu tek çatı altında toplansın. AB standartlarına uygun kaliteli hizmet veren pansiyonlar bu işi yapsın. EXPO 2020’nin İzmir’de düzenlenmesi halinde kentteki oteller yeterli gelmeyeceğinden, konaklama sıkıntıları yaşanmaması için turistik ev pansiyonculuğu desteklenmeli" dedi.