Globalstar Avrasya Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Özçelik, mobil uydu haberleşmesinde Türkiye'de yer istasyonu olan tek operatör olduklarını belirterek, "2012 yılında TÜBİTAK desteği ile başladığımız hem GSM hem uydudan çalışacak yerli araç takip cihazımız bir kaç ay içerisinde piyasaya çıkacak. Piyasada bulunan diğer takip cihazları, uydulardan konum bilgisini aldıktan sonra GSM üzerinden gönderiyor. Bizim cihazımızda bunun yanı sıra uydudan gönderme özelliği olacak. Sistemde, akıllı telefonlar, bluetooth aracılığıyla cihaza bağlanıyor ve uydu telefonuna dönüşüyor." diye konuştu.

Sistem nasıl çalışacak?

Her akıllı telefona uygun koruma kapağı şeklinde kitler oluşturacaklarını anlatan Özçelik, böylece cep telefonlarıyla uydu üzerinden görüşme yapılabileceğini söyledi. Cep telefonu, GSM kapsama alanı dışına çıktığında görüşmenin kesilmeyeceğini, kit sayesinde uydu aracılığıyla görüşmenin süreceğini ifade eden Özçelik, telefonun GSM sinyalini yakaladığında otomatik olarak tekrar şebekeye döneceğini ve görüşmenin GSM şebekesi üzerinden devam edeceğini kaydetti.

'Kapsama dışı' tarih olacak

Atilla Özçelik, sistemleri sayesinde kapsama alanı dışında kalma gibi bir durum söz konusu olmayacağını anlattı. Özçelik, "İster dağ başında, ister ücra bir yerde, ister çölde olun hiçbir kesinti olmadan görüşme yapılabilecek. Dünyada bir ilk olacak cihazla birlikte, ikinci bir masraf yaparak uydu telefonu alınmasına gerek kalmayacak. Çok daha ekonomik fiyatlarla alınacak bir çeviriciyle, ihtiyaç duyulduğu anda cep telefonları uydu telefonu olacak" dedi. Özçelik, en geç 2 yıl içerisinde farklı markalardak telefonlarına uygun kitler oluşturacaklarını bildirdi.

Yüksek güvenlikli 'Merkel Phone 2.0' yolda

Almanya Başbakanı Angela Merkel tarafından kullanılacak olan ve 'Merkel Phone 2.0' adı verilen yüksek güvenlikli akıllı cep telefonu için yazılım ve telekom şirketleri seferber oldu. T-Systems ve Secusmart'ın Merkel, hükümet yetkilileri ve bazı işadamları tarafından kullanılacak akıllı cep telefonunda var olacak yüksek güvenlikli yazılım üzerinde çalıştığı ifade edildi. Yazılımın 10 bin cihaza yükleneceği, BlackBerry Z10, Samsung Galaxy S2 ya da Galaxy S3'ün tercih edileceği kaydedildi. Fiyatının ise 2 bin 500 euro olması öngörülüyor.