ABD Tarım Bakanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürü Suzanne Heinen, herhangi bir istememezlik durumunun olmadığını belirtirken, gecikmeyi denetimlerin uzun sürmesine bağladı. Heinen, "ABD'de nar çok popüler. Umarım prosedür kısa sürede tamamlanır. Türk narları ABD pazarında iyi yer bulacaktır." dedi.
Son yıllarda taze sebze meyve ihracatında iyi bir ivme yakalayan Türk üreticisinin, Amerika Birleşik Devletleri'nden taze nar için vize alması, diğer ürünlere de kapı açılması açısından önem taşıyor.
Ekonomi Bakanlığı'nın yakından takip ettiği süreç için taze narın yanı sıra siyah incir için de vize çıkabileceği belirtiliyor. Türkiye Temmuz 2011'de de şeftali, karpuz ve biber ihracatı için başvuruda bulunmuştu.

Türkiye-ABD tarım ticaretinin 200. yıldönümü kutlanıyor. Yıllardır süren ticarete ilişkin geçen hafta yapılan toplantı için Ankara'ya gelen Heinen, program sonrasında iki ülke arasındaki tarımsal ticaret konusunda değerlendirmelerde bulundu. ABD ile Türkiye arasında tarım alanında iyi ilişkiler olduğunu aktaran Heinen, Türkiye'nin önemli bir lokasyonda olduğunu söyledi. Türkiye'nin, ABD'nin canlı hayvan ihracatı için de önemli bir pazar olduğunu aktaran Heinen, "Bu aynı zamanda Türkiye için de iyi bir unsur. Türkiye'de artık verimi daha yüksek hayvanlar yetiştiriliyor. Türkiye'nin ithalatı durdurmasına bir şey diyemeyiz ancak bu tercih ettiğimiz bir durum değil. Ticaretin devamı özel sektörün elinde olmalı. ABD bugün dünyanın en büyük hayvancılık ülkesi, hem canlı hayvan, hem de ette en iyisiyiz." dedi. GDO hakkında da değerlendirmelerde bulunan genel müdür, bunun, verimlilik artışına katkı sağladığını kaydetti.
ABD dünya genelinde tarım sektöründe en büyük ihracatçı ve ithalatçı ülkelerin başında geliyor. 2002 yılında yaklaşık 235 milyon dolar seviyesinde olan Türkiye'den Amerika'ya yönelik tarım ürünleri ihracatı geçen yıl sonu itibarıyla 540 milyon dolara kadar yükseldi. Aynı dönemde bu ülkeden yapılan tarım ürünleri ithalatı ise 560 milyon dolardan 1 milyar 145 milyon dolara ulaştı. ABD'nin 2012 yılı itibarıyla toplam tarım ürünleri ithalatı 127 milyar doları buluyor. Sadece yaş meyve ve sebze ithalatı ise 19,3 milyar doları aşmış durumda.