İzmir Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali yapım ihalesini kazanmasının ardından 2 Ocak 2012’de de işletmeyi devralan ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne KDV hariç 610 milyon Euro kira ödeyecek olan TAV Havalimanları Holding, toplam 250 milyon Euro’yu bulacak yatırımı için ilk kazmayı vurmaya hazırlanıyor. Çevreci uygulamalarıyla TAV’ın işlettiği İstanbul Atatürk ve Ankara Esenboğa havalimanlarına da örnek olan İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda Dış Hatlar ile başlayan 'yeşil atak' İç Hatlar Terminali’nde de devam ettirilecek, yatırım çevreci anlayışa göre gerçekleştirilecek. Törene Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, TAV Havalimanları Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, İzmir Genel Müdürü Erkan Balcı ile çok sayıda davetli katılacak.

“ÇALIŞMALAR İVME KAZANACAK”


İç Hatlar Terminali’nin yapımı ve Dış Hatlar Terminali ile birlikte 2032 yılına kadar işletmelerinde olan Adnan Menderes Havalimanı ile ilgili bilgi veren TAV İzmir Genel Müdürü Erkan Balcı, “Yılbaşından bu yana İç Hatlar Terminali’nin yatırım sürecinden kaynaklı iç hat uçuşu yapacak yolcularımıza da Dış Hatlar Terminali’ni kullandırmaya başladık. Bu süreç içinde yolcu kapasitesi olarak hem iç hem de dış hat yolcularına yeterli bir alan sağlayabilecek durumda olan mevcut dış hatlar terminalinde, tüm yolcuların işlemlerini konforlu ve süratli bir biçimde yapmalarını sağladık” dedi.

Yeni İç Hatlar Terminali ile İzmir’e önemli bir altyapı yatırımı kazandırmaktan da mutluluk duyduklarını vurgulayan Balcı, “İzmir’in hava yolu ulaşımında potansiyelini artırmak adına TAV Havalimanları olarak önümüzdeki dönemde çalışmalarımız ivme kazanacak” diye konuştu.

BİR SONRAKİ AŞAMA KÖPRÜ SİSTEMİYLE BAĞLANTI


TAV Havalimanları, Devlet Hava Meydanları İşletmesi tarafından 17 Kasım 2011’de yapılan İzmir Adnan Menderes Havalimanı Mevcut Dış Hatlar Terminali, CIP, İç Hatlar Terminali ve mütemmimlerinin kiralanmak suretiyle işletilme hakkı verilmesine ilişkin ihaleyi 610 milyon Euro + KDV tutarındaki teklifi ile kazandı. 2032 yılı sonuna kadar sürecek olan işletme hakkına ilişkin ihalede verdiği teklifle TAV Havalimanları ihaleye katılan diğer grupları geride bıraktı. İzmir Adnan Menderes Havalimanı Mevcut Dış Hatlar Terminali, CIP, İç Hatlar Terminali ve bağlantılı yerlerin kiralanmak suretiyle işletilme hakkı ihalesi kapsamında TAV Havalimanları, İç Hatlar Terminali’nin yerine yaklaşık 250 milyon Euro yatırımla Yeni İç Hatlar Terminali yapacak. İç ve Dış Hatlar Terminalleri daha sonra İstanbul Atatürk Havalimanı’ndakine benzer bir köprü sistemi ile birbirine bağlanacak. DHMİ verilerine göre İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nı 2011 yılının ilk 11 ayında 2010 yılına göre yüzde 14 yolcu artışı ile 7 milyon 954 bin yolcu kullandı.


Avrupa'nın en çevreci havalimanı

İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda ilk olarak Dış Hatlar Terminali’ni işletmeye başlayan TAV Havalimanları bu süreç içinde gerçekleştirdiği çevre dostu projeleri ve başarılı ekolojik uygulamaları ile Avrupa Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI Europe) tarafından 'Eko-Yenilik Ödülü'ne layık görülen ilk havalimanı oldu. ACI Europe tarafından verilen 'Birinci Seviye Karbon Salımı Doğrulaması Sertifikası'nın da sahibi olan Dış Hatlar Terminali, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün ortaya koyduğu tüm gereklilikleri de yerine getirerek 'Yeşil Kuruluş' unvanını aldı. Başarılı bir atık yönetiminin yanı sıra güneş ışığını en iyi almayı sağlayan cephe kaplama sistemiyle de önemli bir tasarruf sağlayan Dış Hatlar Terminali’nin aynı çevreci anlayışı İç Hatlar Terminali’nde de uygulayacağı vurgulandı.

TAV Havalimanları

Dünyanın önde gelen havalimanı işletmecileri arasında yer alan TAV Havalimanları, Türkiye’de İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes Havalimanı ve Antalya Gazipaşa Havaalanı’yla Makedonya, Tunus ve Gürcistan’da ikişer havalimanının işletmesini yürütüyor. Holding 2012’nin ilk yarısında da Suudi Arabistan’ın Medine Havalimanı’nın işletmesini de üstlenecek. TAV Havalimanları duty-free, yiyecek-içecek hizmetleri, yer hizmetleri, bilgi işlem, güvenlik ve işletme hizmetleri gibi havalimanı operasyonunun diğer alanlarında da faaliyet gösteriyor. TAV ayrıca Letonya’nın başkenti Riga Havalimanı’nda da ticari alanların işletmesini yönetiyor. TAV Havalimanları, 2010’da 420 bin uçak seferine ve yaklaşık 48 milyon yolcuya hizmet sundu.