Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in yanıtlaması istemiyle TBMM'de yazılı soru önergesi veren Rahmi Aşkın Türeli hayvancılıkta uygulanan yanlış politikalar sonucu Türkiye'nin son 3 yılda 3 milyar dolar dövizi dışarıya akıtmasını nasıl değerlendirdiğini Bakan Eker'e sordu. CHP'li Vekil ayrıca, İthal etteki vergi oranlarında yapılan değişikliklerin yerli hayvan üreticilerini nasıl etkilediğini ve İthal etteki gümrük vergisi oranlarındaki artışın Türkiye'deki et satış fiyatlarına olumsuz yansıyacağı iddialarını da gündeme taşıyarak bu konularda da Bakan'dan bilgi istedi.
Türeli önergesinde şu değerlendirmelerde bulundu:

Sütün ardından ette de kriz yaşandı

" Dünyanın birçok bölgesinde olduğu gibi Türkiye'de de 2007-2008 yıllarında çok büyük bir kuraklık yaşanmıştır. Kuraklığa karşı ek önlemler alınması gerekirken Hükümet, hayvancılıkta destekleme politikasını değiştirmiş ve hayvan başına doğrudan ödeme sistemine geçmiştir. Bu yanlış politika yaklaşık 1 milyon baş süt hayvanının kesilmesine neden olmuştur. Sütte yaşanan bu büyük kriz 2009 yılında ette de yaşanmaya başlamıştır.Türkiye'de 2009 yılında başlayan kırmızı et krizi ithalatla çözülmeye çalışılmış ve bunun ülke hayvancılığına faturası çok ağır olmuştur. Dolayısıyla hükümetin son 3 yıllık ithalat politikasında Türkiye, canlı hayvan ve karkas et ithalatı için 3 milyar dolarlık dövizi dışarıya akıtmıştır. Buna bağlı olarak ithal et nedeniyle yerli besiciler de ciddi biçimde zarara uğramışlardır. Söz konusu zararın 5 milyar lira civarında olduğu tahmin edilmektedir.Son olarak, 30 Ekim 2012'de Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile karkas etin gümrük vergisi yüzde 100'e, canlı hayvan ithalatındaki gümrük vergisi de yüzde 40'a çıkarılmıştır.

Türeli, Bakan Eker'in yanıtlaması isteğiyle şu soruları sordu: 

1- Hayvancılıkta uygulanan yanlış politikalar sonucu Türkiye'nin son 3 yılda 3 milyar dolar dövizi dışarıya akıtmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
2- Söz konusu başarısızlığı AKP'nin hayvancılıkta da basiretsiz yönetim anlayışının bir sonucu olarak görüyor musunuz?
3- İthal etteki vergi oranlarında yapılan değişiklikler yerli hayvan üreticilerini nasıl etkilemiştir? Yerli üreticilerin mağduriyetlerini gidermeye yönelik somut ne tür önlemler almayı düşünüyorsunuz?
4- İthal etteki gümrük vergisi oranlarındaki artışın Türkiye'deki et satış fiyatlarına olumsuz yansıyacağı ve vatandaşlarımızın da bundan böyle daha yüksek fiyata et tüketeceği görüşlerine katılıyor musunuz?