Şimdiye kadar Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (TAPDK) sorumlu olduğu hologram ve bandrol işlemleri ile pul ve damga işlemleri kanunla Maliye Bakanlığı'na veriliyor ve bakanlığa vergi borcu bulunanlara bunları vermeme hakkı getiriliyor. 19 Aralık 2012'de Meclis'e sevk edilen tasarı, ihtisas komisyonlarında görüşüldü, şimdi genel kurulun gündeminde. Tasarının komisyonlarda da kabul edilen 6'ncı maddesiyle TAPDK kapatılıyor ve bu kurumun yaptığı işlemler, yeni bir işlem yapılıncaya kadar geçerliliğini koruyor.

Üç bakanlık birden verecek

Yeni izni Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı verecek. Yeni kanunla Maliye'ye vergi güvenliğini sağlamak amacıyla tütün ve alkollü içkilerde, bandrol, etiket, hologram, pul ve damga gibi işaretlerin kullanılmasına ilişkin düzenlemeler yapmanın yanı sıra vergi borcu olan mükelleflere, bandrol, etiket, hologram, pul veya işaret kullandırmayarak, tütün ve alkol ürünlerini satmalarını engelleyerek vergi tahsilatını hızlandırmak yetkisi tanınıyor. tütün yapılan tütün uygulanan oranındaki gelir stopajı ise 2'lik kalıyor.

Eski ruhsatlara iptal 

Vergi, finans ve yönetim danışmanlığı şirketi Denetim Turkey'in Yönetim Kurulu Başkanı Hayrullah Doğan, "Tasarının kanunlaşması halinde; yeni yasanın uygulanması konusunda ilgili idarenin yeni görevler üstlenmesi nedeniyle içki ve sigara izin ve ruhsatları konusunda da yeni düzenlemelere gitmesi zorunlu hale gelecek. Bu düzenlemeler yürürlüğe girdiğinde, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nca verilen tüm izin ve ruhsatlar geçerliliğini yitirecektir" dedi. Tasarıyla üreticilerinden alımlarında yüzde 2 vergisi korunuyor.