Aykut Polatlı-Maliye Bakanı Nabi Ağbal, Türkiye ekonomisinin yavaşlamasının önüne geçmek için vergi indirimi konusunda çalıştıklarını açıkladı. İzmirli işadamları sadece vergi indirimi ile Türkiye ekonomisinin hızlanamayacağı uyarısında bulundular. EBSO Başkanı Yorgancılar, teşvikin sadece yeni yatırım yapan firmalara değil mevcut çalışan firmalara da yapılması gerektiğini söyledi. İTO Başkanı Demirtaş, firmaların geçmiş borçlarının ötelenmesi gerektiğinin altını çizerken EGİAD Başkanı Seda Kaya da vergi indiriminin geçici bir çözüm olduğunu, birçok sektörü de içine alacak şekilde geniş ve uzun vadede planlamanın yapılması gerektiğini söyledi.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, ekonominin yavaşladığının farkında olduklarını ve hükümet olarak para politikası dahil tüm enstrümanları kullandıklarını belirterek, bakanlığının bazı vergi adımları üzerinde çalıştığını, mali disiplini dikkate alarak geçici vergi indirimlerinin yapılabileceğini söyledi. Ağbal, 'Maliye Bakanlığı olarak bazı vergi adımları üzerinde çalışıyoruz, eğer mümkün olursa geçici vergi indirimleri yapılabilir ancak aynı zamanda mali disiplini de dikkate alarak hareket etmek zorundayız. Şu anda teknik kadro konu üzerinde çalışıyor. Taslak çalışmayı tamamladığımız zaman Bakanlar Kurulu'na sunacağız' diye konuştu.

'Vergi borçları ertelensin'

Konuyla ilgili gazetemiz Haber Ekspres'e değerlendirmelerde bulunan İzmir'in önde gelen işadamları sadece vergide yapılacak bir indirimin yeterli olmadığına dikkat çekti. İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş tüm dünyanın bir durgunluk içerisinde olduğunu, bu yönden bir çözüm arayışı içerisinde olan hükümetin ödemelerde kolaylıklar dışında arzı kolaylaştırıcı ve tüketimi arttırıcı önlemler de alması gerektiğini söyledi. Başkan Demirtaş, vergi düzenlemesinde ÖTV'nin gündeme gelebileceğini dile getirdi ve sektörde asıl sıkıntının geçmiş ödemelerde yaşandığını belirterek bunlarda bir kolaylığa gidilmesi gerektiğinin altını çizdi. Demirtaş, şu noktaları vurguladı: Tüm dünya ekonomileri bir durgunluk içerisine girdi. Bu durgunluk bir süre devam edecek. Onun için vergi politikaları kadar önemli olan tüketimi arttırıcı arz yönlü politika uygulanması lazım. Tüketimi özendirecek önlemler alınması gerek. KDV indirimi şu anda düşünülemez belki ama ÖTV çok yüksek. Bu yüzden ÖTV indirimleri gündeme gelebilir. Onun dışında bir vergi barışı yapıldı. Vergiler yeniden yapılandırıldı ve gecikmiş borçlarla birlikte güncel vergi borçları ödenecek. Bu ekonomik durgunluk içerisinde geçmişteki borçlarını ve taksitlerini üyelerimiz ödeyemeyecek. Bu yüzden bu yapılandırma ile ilgili borç ödemelerinin bir altı ay ötelenmesi ve altı ay sonra tekrar gözden geçirilmesi çok faydalı olacaktır. Tek başına vergi indirimi çözüm değil.

'Kesin çözüm firmalara destekten geçiyor'

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar ise vergi indiriminin faydası olacağını ama kesin çözüm için yeni yatırımcılara verilen teşviklerin mevcut yatırımcılara da verilmesi gerektiğini söyledi. Bunun için hükümet tarafından birçok alanda birçok enstrümanın devreye sokulabileceğinin altını çizen Başkan Yorgancılar, 'Ekonominin hızlanması için vergi indiriminin yararı olur veya olmaz demek şimdilik mümkün değil ama esas yapılması gereken şu anda yeni işlere yeni yatırımlara teşvik veriliyor. Oysa esas teşvike ihtiyacı olan firmalar mevcut çalışan firmalar. Bunlarla ilgili bir düzenleme yapılması lazım. Sadece vergi değil SGK primlerinde olur, başka destekler olur, elektrik fiyatlarıyla ilgili olur. Türkiye'nin rekabetçi duruma gelebilmesi için mutlaka ama mutlaka yeni yatırımların dışında mevcut istihdamı sağlayan, üretim yapan firmaların desteklenmesi gerekir. Şu andaki sıkıntı çalışan sistemde. Sen yatırım yapan firmayı desteklemezsen çalışan firmalar ya adam çıkaracak ya beklemeye başlayacak ya da üretimi azaltacak. Esas destek mevcut firmalara verilmeli' dedi.

'Bu zor dönemin etkisini azaltacak'

Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Başkanı Seda Kaya şu anda içinde bulunduğumuz dönemin işdünyası için zor geçtiğini dile getirdi ve vergi indiriminin bir nebze olsun işdünyasının bu yükünü azaltacağını söyledi. Kaya, 'Gecici vergi indiriminin faydalı olacağı kesin çünkü çok ciddi bir yavaşlama var. Bunun en azından hükümet tarafından görülüyor ve bir çare arandığını biliyor olmak, işveren ve STK grup başkanı olarak beni sevindirdi. Tabii ki vergi indiriminin çok ciddi bir etkisi olacaktır. Bu zor koşullarda işlerini devam ettirmeye çalışan çok fazla insan var. En azından vergi indiriminin bu yükü bir nebze de olsa azaltılmasında bir etkisi olacağını düşünüyorum ' dedi.

'Çözüm geniş ve uzun vadede'

Vergi indiriminin geçici ve kısa vadeli bir çözüm olduğunu belirterek birçok sektörü de içine alacak şekilde geniş ve uzun vadede planlamanın yapılması gerektiğini de söyleyen Kaya, 'Tabii ki tek başına bir çözüm olamaz. Şu anda kriz olarak adlandırılan bir durum olmasa da ekonomi çok zor bir dönemden geçiyor. Uzun zamandır olmadığı kadar. 2007-2008'den bile daha zor bir dönemdeyiz şu anda. Tabii ki bunun için çok farklı mecralarda önlemler alınması gerekiyor. Özellikle turizmde yaşadığımız gelir kaybı önümüzdeki dönemde de düzelmeyecekmiş gibi görünüyor. Bunun için çok daha geniş ve uzun vadede planlar yapılması gerekiyor. Bu vergi indirimi biraz kısa vadede bir çözüm. En azından hemen etkisini alacağımız bir çözüm. Onun dışında ülkemizin içinde bulunduğu durum birçok ekonomik sorunun da sebebi. Tekrar huzurumuzun, barışın, düzenin ve karşılıklı güvenin olması lazım. Ekonomi güvensiz yükselmez, güvenin gelmesiyle ekonominin de yükseleceğini düşünüyorum' açıklamasını yaptı.