Viyana Eyalet ParlamentoBaşkanıMarianneKlicka, Viyana Belediyesi Tanıtım ve Basın Daire Başkanı OliverStribl, Viyana Eyaleti Konut Bakan Yardımcısı Wolfgang Förster ve Viyana Belediyesi Dış İlişkiler Sorumlusu Eva Gassner ile bir araya gelen Aslan, ortak projelerin hazırlanması konusunda görüşmeler yaptı.

Kentsel dönüşüm projeleri konusunda Ege-Koop'un çalışmalarını incelediklerini belirten Förster, " Viyana Belediyesi ve eyalet hükümetinden; konut yapımı, yeşil enerji gibi ne tür yardım isterseniz, vermeye hazırız" dedi.

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, kentsel dönüşüm projelerine 63 yıl önce başlayan ve bu yıl 'dünyanın en yaşanılır şehri' seçilen Viyana'da, İzmir yararına önemli temaslarda bulundu. Ege-Koop'un kentsel yenileme projeleri ve son olarak hayata geçirdiği 1+1 ve 2+1 dairelerden oluşan Keyifli Yaşam Evleri projesinin büyük beğeni kazandığını belirten Aslan, ortak proje hazırlanması konusunda görüş birliğine varıldığını da açıkladı.

Viyana Belediyesi'nin özel davetlisi olarak giden Aslan, kentsel yenilemenin modeli haline gelen Avusturya'nın başkentinde yerince incelemeler yaptı. Viyana Belediyesi Dış İlişkiler Sorumlusu Eva Gassner tarafından karşılanan Genel Başkan Hüseyin Aslan, 4 günlük gezide önce Viyana Eyaleti Konut Bakan Yardımcısı Wolfgang Förster ile bir araya geldi. Förster, 700 evin tamamlandığı toplam 1700 konutluk kent yenileme inşaat alanına götürdüğü Aslan'a çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi.

Belediyeye ait konutlardan elde edilen kira gelirlerinin yeni sosyal konutlar finans kaynağı olarak kullanıldığını belirten Bakan Yardımcısı Förster, "Viyana'da insanlar genelde ev almıyor. Daireler burada 300-400 bin euro. Bu yüzden kentte yaşayanlar ev almak yerine kiralamayı seçiyor. Enerji tasarruflu binalar yapıyoruz. Burada gördüğünüz konutlarda enerji kaybını en aza düşürdük. Şimdi de sıfır enerji kullanan evler için proje hazırlığımız var. Bu projede güneş, rüzgar ve çöp enerjisinden yararlanacağız. Viyana'da toplanan çöpler enerjiye dönüştürülüyor. Çöpler ayrıştırıldıktan sonra bir bölümü yakılıyor. Yakma sonucu hem elektrik üretiliyor hem de kazanlardaki su ısıtılarak borularla evlere aktarılıyor. Isınma ve aydınlatma sağlanıyor. Yeni yapılan evlerde ise az enerjiyle binayı ısıtmak, soğutmak ve temiz hava taşınması için sistem oluşturduk. Böylelikle yıllık metreküp başına düşen 20 litre mazot yerine bir litre mazot kullanılıyor" dedi.
1994 yılından bu yana Viyana Beleye Başkanı ve aynı zamanda Eyalet Başbakanı olan Dr. Michael Haupl'ın talimatıyla Ege-Koop'u incelediklerini de dile getiren Förster, "Yaptığınız projeleri gördük. Görüş ve proje takası için sizleri davet ettik. İşbirliğimiz hem İzmir, hem de Viyana'nın yararına olacaktır. Viyana Belediyesi ve eyalet hükümetinden; konut yapımı, yeşil enerji ile ilgili yardıma hazırız" dedi.

KEYİFLİ YAŞAM EVLERİ ÖRNEK PROJE

Ege-Koop Genel Başkanı Aslan, Avusturya'nın öğrenci değişim ve barındırma şirketi OeAD'nin temsilcisi GüntherJedliczka ile de görüşmelerde bulundu. Ege-Koop'un yaptığı Ege-Koop Keyifli Yaşam Evleri projesini çok beğenen Jedliczka, "Biz hükümet ve belediye destekli bir şirketiz. Viyana'da 2 bin 500 öğrencinin barınmasından sorumluyuz. Bu 2500 öğrencinin yüzde 10'u Türk. En çok Almanya ve Türkiye'den öğrenci geliyor. Onlara barınmanın yanı sıra internet, televizyon ve temizlik hizmeti de veriyoruz. dedi. RapidVien taraftarı olduğunu söyleyen GüntherJedliczka, İzmir'e yaklaşık 25 yıl önce takımının Göztepe ile yaptığı Avrupa Kupası maçı için geldiğini anlattı. OeAD'nin temsilcisi Jedliczka, "Biz de yaptığımız bu öğrenci konutlarını sıfır enerjiyle ısıtıp soğutmanın yollarını arıyoruz. Bu konuda sizinle işbirliğine hazırız" diye konuştu.

MECLİS BAŞKANI KLİCKA "İZMİRLİ SİZİ BELEDİYE BAŞKANI GÖRMEK İSTİYORMUŞ"...

Viyana Eyalet Parlamentosu Meclis 3. Başkanı MarianneKlicka ile de görüşen Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, övgülerle karşılaştı. Aslan, Klicka'nın "İzmirli sizi belediye başkanı görmek istiyormuş" sözleriyle şaşkına döndü. Klicka, "Viyana'ya davet ettiğimiz isimle ilgili sıkı araştırma yaptık. Güçlü bir kurumun başındasınız. Sizi gazetelerden de takip ettik. Bizim için iki ayrı öneminiz var. Biri Ege-Koop Genel Başkanı olmanız, diğeri gazeteci.. Viyana'nın örnek alınması, model olması bizim için gurur kaynağı. Biz kentimizi el birliğiyle bu hale getirdik" diye konuştu.

Ege-Koop'un projelerini tanıtım kitapçığından inceleyen Meclis Başkanı Klicka, bu sitelerde okul olup olmadığını sordu. Aslan da, "Her projemizde sosyal bölümlere dikkat ediyoruz. İçlerine mutlaka okul yapıyoruz" cevabı verdi.

Tüm görüşmelerinde İzmir'le ilgili tanıtım yapıp, bilgiler veren ve EXPO 2020 adaylığımızdan bahseden Hüseyin Aslan, ziyaretin son günü de tarihi Viyana Meclisi'ni gezdi. Viyana Parlamentosu Tanıtım Görevlisi ElisabethSauter'in rehberlik ettiği Aslan, 150 yıllık avizeye hayran kaldı.

ASLAN'DAN VİYANA DEĞERLENDİRMESİ


Konut Bakan Yardımcısı Wolfgang Förster'i, Meclis BaşkanıMarianneKlicka'yı İzmir'e davet ettiklerini söyleyen Aslan, "Belediyenin davetlisi olarak gittiğimiz Viyana'da İzmir için neler yapabiliriz, ne yarar sağlayabiliriz, biz ne tür bilgi, proje aktarabiliriz ona baktık. Ege-Koop önceden öğrenmişler, çoğu şeyi anlatmamıza aktarmamıza fırsat vermeden kendileri söyledi. Viyana beni, kentsel dönüşüm, kentsel yenileme ve temiz enerji bakımından çok etkiledi. Bu yüzyılımız için enerji çok önemli. Sıfır enerjili konut projeleri bizim için çok önemli. İzmir'de hem güneş, hem rüzgar Viyana'dan fazlasıyla var. Ayrıca çöpten ısınma konusunu da İzmir'e model olmalı. İnsan haklarında öncü, kentleşmede model, yaşam kalitesi yüksek Viyana ile ilişkilerimiz sürecek. İzmir'in dünya standartlarında yaşanabilir bir kent olması için katkımız devam edecek. EXPO 2020 adaylığımız konusunda bilgi verdik, lobi yaptık" dedi.

İZMİR İÇİN ÖVGÜ DOLU SÖZLER


Aslan'ı makamında ağırlayan Viyana Belediyesi Tanıtım ve Basın Daire Başkanı OliverStribl, Türkiye'ye övgüler yağdırdı, talini her yıl güney sahillerinde geçirdiğini belirterek, "İzmir'i sayenizde yakından tanıdım. Bundan böyle tatillerimi Ege'de geçireceğim. Sizi Viyana'da görmek ve işbirliği yapmaktan çok mutluyuz. Nüfusu 2 milyona yaklaşan şehrimizde 200 bine yakın Türk yaşıyor. Milli Takımımızda 5-6 tane Türk var. Çok güçlü bir sivil toplum kuruluşu olduğunuzu öğrendik. İlişkilerin daha ileriye gitmesi için uğraş vereceğiz" dedi.