Merve Has- Yenipazar Belediyesi ve Karaot Tohum Derneği'nin ortaklaşa gerçekleştiriceği Yenipazar Belediyesi Tohum Takas Şenliği, 7 Aralık 2011 Çarşamba günü Yenipazar Kapalı Pazaryeri ve toplantı salonunda gerçekleşecek. Cittaslow Kentler Birliği'nin yerel kalkınma modeli olduğunu belirten Seferihisar Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, "Yerel kalkınma modeli üç temel üzerinde odaklanmış durumda. Bunlar coğrafya, tarihi zenginliklerini gün ışığına çıkarmak ve bugünün hayatıyla buluşturmak, tarımda teknolojiyi en üst düzeyde kullanmak ve bunu yaparken doğayı ve çevreyi korumak. Yerel kalkınma modelinin formülü bu ve tohum takas etkinliği anlamını böylece buluyor. Tohum bizim kimliğimizi oluşturan çok önemli bir ürün. 220 tür tohumu geçmişten günümüze kaybettik. Bu şenlikle kaybettiğimiz tohumları tekrar canlandıracağız. 2006 yılında çıkan yasaya göre yerli tohum satışı yasaklanıyor. Bu kararın nasıl verildiğini anlamıyorum. Ama tohumun takası mümkün ve dahiyane bir buluş. O eski tohumların gün ışığına çıkmasında yardımcı olur" dedi.

Yerel üretimde %30 artış

Tohum Takas Şenliği'nin 2009 yılında Torbalı ilçesinde denendiğini ifade eden Karaot Tohum Derneği Başkanı Feray Karapınar, "Amerika ve Avrupa'da bu şenliğe benzer etkinlikler yapılıyordu ve bunları inceledik. Orada üreticiler daha kalabalık ve profesyonel olarak değişimlerini yapıyorlardı. İnceledikten sonra bizde de ihtiyaç olarak ortaya çıktı. İlk etkinliğimizde 150 üretici ve 1000 kadar misafir vardı. İkinci etkinliğimiz Seferihisar'da yapıldı ve üçüncüsü Yenipazar'da olacak. Bu etkinlikler ile yerel üretimde yüzde 30 artış oldu ve iki yıl içerisinde kaybolmaya yüz tutmuş tohumlar çıkmaya başladı. Üretici pazarları kurduk ve sadece tüketiciler için doğal ve sağlıklı tüketim yapabilmelerini sağladık" diye konuştu.


Çevreye zarar vermeyen şenlik

Doğal ve sağlıklı insanların yaşaması için bu şenliğin düzenlendiğini belirten Yenipazar Belediyesi Başkanı Yüsran Erden, "Cittaslow Kentler Birliği çevreye ve tabiata zarar vermeyen bir kalkınma modelidir. Yerel tohumlarımıza sahip çıkmanın önemini biliyoruz ve bunu gerçekleştirmek istiyoruz. Doğal yollarla üretilen bu tohumların hak ettikleri fiyata satılması için çalışıyoruz. Elektronik ortamla da üretilen ürünlerin İstanbul'daki tüketici ve üreticilere kadar ulaşmasını sağlıyoruz. Herkesi Yenipazar Tohum Takas Şenliği'ne davet ediyoruz" dedi.