Geçtiğimiz yıllarda Rusya ile yaşanan uçak krizinden sonra, turizm bu durumdan olumsuz bir şekilde etkilendi. Birçok yabancı yatırımcı, ülkede bulunan otellerini kapatma kararı aldı.

Bunun yanı sıra, Rusya’dan gelen turist sayısında, önemli oranda azalışa neden oldu. Rusya’dan gelen turist sayısı, Arap ülkelerinden gelen turist sayısı ile dengelense de, yine de turizm hacmi giderek geriliyor.

Yabancı yatırımcıların yatırımlarını durdurduğu ülkemizde, yerli yatırımcılar özellikle inşaat sektöründe yatırımlarına hız vermeye başladı.  Forex nedir isimli yazıyı okuyabilirsiniz.

Olumsuz Parametreler

Ülkenin ekonomisini etkileyen gelişmelerden bir tanesi de, Suriye’den gelen mülteciler oldu. Suriye’de iç savaş çıktığından bu yana yaklaşık olarak, dört milyon civarında mültecinin ülkemize gelmesi ile birlikte, işsizlik oranları yükselmeye başladı.

Bunun yanı sıra ülkemizdeki mültecilere ayrılan fazladan kaynak ise ekonomiyi olumsuz etkileyen gelişmelerden bir tanesidir. Emlak haberleri okumak artık çok kolay.

Terör örgütlerinin faaliyetlerini, özellikle güneydoğu illerinde artırması, yabancı yatırımcının yatırım yapmasındaki en büyük engel olarak görülüyor. Son yılların verilerine göre, 2015 yılından itibaren, yabancı yatırımcının sayısında belirgin bir düşüş gözlemlendi. Devlet tarafından verilen teşviklere rağmen, günümüze kadar belirgin bir düşüş gözlemleniyor.

Ancak bu durum yerli yatırımcıları etkilemedi. Yerli piyasada da yapılan teşvikler ile yerli yatırımcılar, hız kesmeden devam ediyor. 2015 yılı itibari ile yerli yatırımcıların yatırım tutarı, 15 milyar doları geçmiş durumdadır. Siyasi nedenlerden dolayı, bu oran biraz düşme eğilimi gösterebilir.

Yerli yatırımcının iştahını kabartan en büyük projelerden bir tanesi, TANAP projesidir. Bu proje ile birçok yatırımcı, 2016 yılına kadar ekonomiye büyük katkılarda bulundu.  Borsa nedir okuyabilirsiniz.

Olumlu Gelişmeler

2013 yılına bakıldığında, teşvik verilerinde yükselme görülüyor. 2013 yılından itibaren, yatırımcı oranlarında artış gözleniyor. Bunun en önemli nedeni, bu yıldan itibaren teşvik oranlarında, giderek artan rakamların görülmesidir.

Bu durum, yerli yatırımcıların toparlanmasına ve yeni yatırımlar için kolları sıvamalarına neden oldu. Yeni yatırımlar ile gelen istihdam sayesinde, ekonomi bir nebze olsun rahat bir nefes aldı.

2013 yılında 17 milyar 718 milyon tutarında olan yatırım miktarı, bu sene itibari ile 500 milyon daha fazla bir rakamı yakalamış durumdadır. Her ne kadar, doğudaki terör olayları ve uluslar arası arenada gerçekleşen olumsuz hava olsa da, bu durum yerli yatırımcının hızını kesmemiş görünüyor.

Yerli yatırımcı cephesinde durum böyle iken, yabancı yatırımcı cephesinde durumlar hiç öyle değil. Yabancı yatırımcıların, siyasi ve terör olaylarına bakışı biraz daha farklı görünüyor. Ülkelerindeki istikrardan ve huzur ortamından referans alan, yabancı yatırımcılar Türkiye’deki yaşanan olayları hiç de iyi görmüyor.

Özellikle yaşanan terör olaylarından etkilenen, yabancı yatırımcılar, güvenli bir ortam arayışındalar.

Bu sebepten dolayı, 2013 verilerine baktığımızda, yabancı yatırım oranı günümüze kadar giderek gerilemiş durumdadır. Son on yılın en düşük rakamlarının seyrettiği bu sene, 170 milyon lira ve 369 milyon lira gibi düşük bir rakam ile yabancı yatırımcı seneyi kapatacakmış gibi görünüyor.

2013 yılı verilerine göre, teşvik oranı ile gerçekleşen yabancı yatırım tutarı, 6 milyar 337 milyon civarında idi. Bu rakam 2016 yılında, 1 milyar 630 milyon lira seviyelerinde gerçekleşti. Eğer siyasi ortam bu şekilde devam ederse, rakamlar giderek geriye doğru gidecekmiş gibi görünüyor.

Siyasi durumun ve terör olaylarının, dış etkileri yalnızca ekonomik anlamda gerçekleşmedi. Özellikle Avrupa birliğine giriş sürecinin arifesinde, ülkemiz birçok kriteri bu olaylar nedeni ile gerçekleştiremedi.

Kaynak: http://www.ekonomidebugun.com