Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “11 maddelik İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi'ni zamanlama açısından çok doğru ve adımlar açısından çok isabetli buluyoruz. Yeterli mi? Asla değil. Beklentilerimizi tamamen karşılar nitelikte olmamakla birlikte biz üretim adına atılan her adımı önemsediğimizi her fırsatta belirtiyoruz" dedi.

Yorgancılar, seçim sürecinin açıklanan adımların eyleme geçirilmesini geciktirmemesi gerektiğine dikkat çektiği açıklamasına, “Moral ve motivasyonu sağlama adına ivedilikle harekete geçilmelidir. Gerek küresel piyasalardaki daralma ve gerekse içerdeki siyasi-ekonomik dalgalanma yatırımcının yatırım yapma hevesini kaçırmış, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin çok altında bir kapasite ile üretim hacmi daralmıştır. O nedenle psikolojik olarak bu süreci hızlı atlatmanın yolu bu ve bunun gibi desteklerdir" şeklinde devam etti.

Pakette özellikle KKDF (Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu) ve ileri teknoloji üretim adına atılan adımları önemli bulduklarını ifade eden Yorgancılar, “Yıllardır ifade ettiğimiz KKDF'nin sıfıra indirilmiş olması çok önemlidir. Yüksek teknolojili üretim ile kalkınma hızını artıracak bir yola gecikilmiş de olsa girilmesi, Türkiye'nin geleceği adına önemli bir karardır. Gerek lojistik, gerekse nitelikli işgücü eksikliğinden dolayı gelişmemiş bölgelerde yüksek teknolojili üretimi sağlamak oldukça güç bir durumdu. Bu yanlıştan dönülmüş olması sevindirici. Diğer bir sevindirici nokta ise özellikle sanayinin yoğunlaştığı 1'inci Bölge'yi desteklerin gerisinde bırakma yanlışından dönülmüş olmasıdır" dedi.

Reel sektör olarak beklentilerinin yatırım teşvik sisteminde haksız rekabete yol açan diğer unsurların da giderilerek yerli üretimin cazip hale getirilmesi olduğunu kaydeden Yorgancılar, “2015 yılının ilk çeyreğinde daralma riski ile karşı karşıyayız. O nedenle yılın geriye kalanında; kurda istikrar ve ekonomi odaklı politikaların gündemde kalması ile ilk çeyreğin telafisini sağlayabiliriz. Tabi ki olmazsa olmazımız; Eğitim, hukuk, vergi gibi yapısal reformlara bir an evvel odaklanılması ve küresel ölçümlerde geride kaldığımız başlıklarda iyileştirmelere gidilmesidir. Son günlerde ülkemizde yaşanılanlar motivasyonumuzu düşürürken, psikolojik olarak geleceğe dair daha temkinli adımlar atmamızı sağlamaktadır. O nedenle, dünyanın geçtiği değişim sürecinde kendi iç meselelerimizin yatırımcıyı ve üretim yapanı ürkütmesine müsaade etmediğimiz sürece, geleceğe dair umudumuzu koruma arzumuzun altını çizmek isterim" diye konuştu.