EBSO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre Filipinler’in 2007 yılı temmuz ayından bu yana İzmir Fahri Konsolosu olan Yorgancılar, Filipinler hükümetinin onayı ile genel konsolosluğa terfi etti.

Ankara’daki Filipinler Büyükelçiliği’nde gerçekleştirilen törenle Büyükelçi Maria Rowena Mendoza Sanchez'in elinden İzmir Konsolosu olarak atandığı belgeyi alan Yorgancılar, İzmir için büyük onur ve gurur duyduğunu, iki ülkenin ekonomik işbirliğini artırmak için çalışmalarına hızla devam edeceğini belirtti.

Filipinler hükümetinin İzmir’e verdiği öneme dikkati çeken Ender Yorgancılar, şunları kaydetti:

“Filipinler ve Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin gelişmesi bakımından Ege’nin potansiyeli fark edilirken, güçlü bir temsil makamına ihtiyaç duyuldu. Konsolosluğumuzun sorumluluk alanı Ege’deki iş dünyası temsilcisi hemşehrilerime Filipinler’e ulaşmak için bu yakınlığı değerlendirmelerini tavsiye ediyorum.”

İşbirliği avantajı


Tam bağımsızlığını 4 Temmuz 1946’da kazanan ve Güneydoğu Asya'da Malay Takımadaları bölgesinde yer alan adalar ülkesi Filipinler Cumhuriyeti’nin 105 milyonu aşan nüfusuyla dünyanın en kalabalık 12. ülkesi olduğunu hatırlatan Yorgancılar, 2013 yılında tahmini yüzde 6 büyümeyle milli gelirin 285 milyar dolara yükseldiğini ifade etti.

Yorgancılar Filipinler’in 50 milyar dolarlık ihracat, 67 milyar dolarlık da ithalat yaptığını belirterek, “Ekonomi Bakanlığımızın verilerine göre Türkiye 2013 yılında Filipinler’e 148 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, 157,7 milyon dolarlık ithalat yaptı. Filipinler’in başlıca ithalat maddeleri olan elektronik cihazlar, ham petrol, mineral yakıtlar, makine ve ulaşım ekipmanları, demir-çelik, tekstil, hububat, kimyasal ve plastik ürünler, petrol dışında bölgemizin de ağırlıklı sanayi üretimini oluşturuyor ” ifadelerini kullandı.

Filipinler ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler, 13 Haziran 1949’da iki ülke arasındaki dostluk anlaşması imzalanmasıyla başladı. 1990’lı yılların başlarına kadar karşılıklı olarak büyükelçi atanmasından önce somut bir şekil kazanmayan ilişkilerde bu tarihten sonra karşılıklı olarak cumhurbaşkanlığı düzeyinde önemli ziyaretler gerçekleştirilirken, ekonomik ve teknik işbirliği ile karşılıklı yatırımların oluşturulması ve korunmasını içeren anlaşmalara imza atıldı.