İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ın, elektrik kesintisi nedeniyle meydana gelen üretim kaybını, işçileri cumartesi ücretsiz şekilde çalıştırarak halledilmesi gerektiği önerisine Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar'dan tepki geldi. Bunu kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirten Yorgancılar, zihni sinir önerilere itirazı olduğunu belirtti.

Elektrik kesintisinin Türkiye'ye verdiği zararı karşılama amacıyla işçilerin bir cumartesi ücretsiz çalışmalarını öneren İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, sözlerinin arkasında durdu ve işçi sendikalarının tepkisini anlamsız bulduğunu söyledi. Demirtaş, kendini twitter'dan eleştiren EBSO Başkanı Ender Yorgancılar'a da "Sanayisini düşünsün bana cevap yetiştirmeyi değil" dedi. Yorgancılar'ın bu açıklamaya tepkisini ise çok sert oldu, "Konunun hassasiyetini anlamadan yapılan zihni sinir önerilere, her kim yaparsa yapsın itirazımız var" dedi.

Türkiye genelinde yaşanan ve ekonomiye büyük darbe vuran elektrik kesintisinin ardından "Kayıpları gidermek için işçiler bir cumartesi ücretsiz çalışsın" diyerek, işçi sendikaları başta olmak üzere çeşitli çevrelerden tepki gören İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, bunun somut bir öneri olduğunu söyledi. İTO İş Kadınları Konseyi'nin bu yıl 5. düzenlenen '81 ilde 81 topuk' projesinin açılışını yapan Demirtaş, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Demirtaş, işçi sendikalarının tepkisini anlamlı bulmadığını belirterek, şöyle konuştu:

"Bu ülke hepimizin. Bu ülke işçinin de işverenin de çalışanın da kadının da çocuğun da. El birliği ile hareket etmemiz bizim ulus olma özelliğimiz. Bu özelliğimizi ortaya çıkaran gelişmeler geçmişte oldu. Bütün ekonomik krizlerde sendikalar işçi ve işveren sendikaları uzlaştılar, anlaştılar hatta karara bağlanmış sendikaların aldığı zamları dahi uygulamadılar. Türkiye bunları gördü. Şu anda elektrik kesintisi dolayısıyla herkes bir hesap yapıyor. 'Milli gelirin bir günlük kaybı şu kadar 365'e böldük şu kadar zarardayız' deniyor. Sonuç ne? Öneriniz ne? Onu nasıl telafi edeceğiz. Bir ihracatçı firmanın yetiştireceği mal var onu yetiştirmek zorunda ama işçi işveren oturur anlaşır ve bir hafta sonu çalışılır. Benim söylediğim bu. İşçi sendikalarının buna tepki göstermesini anlamlı bulmuyorum. Bu ülke hepimizin bu ülkenin zorluklarında hepimiz el vereceğiz ve hepimiz bu ülke için çalışmaya devam edeceğiz."

"NEDENİ BİLMEK İSTİYORUZ"

İTO Başkanı Demirtaş, Doğalgaz Santralleri Üretici Derneği'nin de başkanı olduğunu vurgulayarak, ülke ihtiyacının iki katı kadar elektrik üretebildiklerini ancak o gün santrali çalıştıramadıklarını anlattı.

Demirtaş, "Ben doğalgaz santralleri üretici derneğinin de başkanıyım. Bizim potansiyelimiz var. Ülke hiçbir zaman karanlıkta kalamaz, kalmaz. Şu anda ülke ihtiyacının iki katı elektrik üretebiliyoruz o nedenle Türkiye'deki herkes şuna emin olsun ki enerji sıkıntısı diye bir şey yok. Bakanlık ve elemanları bunu bilinçli bir şekilde yönetiyorlar ama bu olay nedir biz de tüm kamuoyu gibi sebebinin ne olduğunu bilmek istiyoruz. Araştırılmasını ve incelenmesini istiyoruz. Nedenleri inceleniyor. Bizim santralimiz de devreye giremedi. Burada başka bir şey var" dedi.

"O SANAYİSİNİ DÜŞÜNSÜN BANA CEVAP YETİŞTİRMEYİ DEĞİL"

Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, Demirtaş'ın işçilerin bir gün ücretsiz çalışmasını önerdiği açıklamasının ardından twitter hesabından "Köklü bir kurumun başkanının elektrik kesintisi kaynaklı kaybı, emekçilerimizi bir gün ücretsiz çalıştırarak telafi etme önerisi kabul edilemez" diyerek paylaşımda bulundu. Demirtaş, bu paylaşımı soran habercilere "Sanayi Odası Başkanı'na cevap vermem benim için doğru bir iş değil ama o sanayisini düşünsün bana cevap yetiştirmeyi değil" dedi.

"ZİHNİ SİNİR ÖNERİLERE KİM YAPARSA YAPSIN İTİRAZIMIZ VAR"

Ekrem Demirtaş'ın bu sözleri üzerine yazılı açıklama yapan EBSO Başkanı Ender Yorgancılar üslubunu sertleştirdi. Yorgancılar, elektrik kesintilerinin en çok reel sektörü mağdur ettiğini belirterek, "Kesinti üretimin durmasına neden olmuş ülke ekonomisini milyon dolarlık zarara uğratmıştır. Sadece bölgemizde İzmir Atatürk OSB’deki kayıp, 3 milyon dolar civarındadır. Bu şekilde baktığımızda kesintilerin sebebi mutlaka netleştirilmeli ve tekrarına asla müsaade edilmemelidir" dedi.

Yorgancılar, Demirtaş'ın ‘bir gün ücretsiz çalışma’ önerisini hatırlatarak, "Bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın başkanı olarak, tek bir işçinin günahsız yere ücretinin böyle bir hususta kesilmesine asla ve kat’a onayım olamaz. Kendisine verilen mesai saatleri içinde çalışanın hakkını yemek ne bize yakışır, ne de bir başkasına. Konunun hassasiyetini anlamadan yapılan 'Zihni Sinir önerilere', her kim yaparsa yapsın itirazımız var. Yapılan bu talihsiz açıklamayı kınıyor, yanlış bir ifadeden ibaret olmasını ümit ediyorum" dedi.