Anadolu Geleneksel El Sanatları Yaşatma ve Geliştirme Derneği İkinci Başkanı ve Gaziantepli yemeni ustası Orhan Çakıroğlu, yaptığı açıklamada geçmişi 600-700 yıl öncesine dayanan yemeni ayakkabısında doğal olmayan hiç bir malzemenin kullanılmadığını söyledi.

Gaziantep'te yemeniciliğin 20 yıl öncesine kadar "ölmeye yüz tutmuş meslekler" arasında gösterildiğini vurgulayan Çakıroğlu, son dönemlerde yemeninin yurt içinde ve yurt dışında bilinirliğinin arttığını ve hakkettiği değeri bulduğunu ifade etti.

Yurt içinde ve yurt dışında filmlere, dizilere yemeni gönderdiklerini aktaran Çakıroğlu, "Harry Potter, Truva, 300 Spartalı gibi 8 Hollywood yapımı filme ayakkabı gönderdik. Ölmek üzere olan bir mesleği, istikbal vadeden bir meslek haline getirdik" dedi.

Çakıroğlu, yemeninin günlük kullanımının yaygınlaştığını dile getirerek, "Yemeni tamamen orijinal deriden yapılıyor, iç kısmında boya, cila gibi hiçbir kimyasal malzemeyi kullanmıyoruz. Bunlar olmadığı için yemeninin ayaktaki teri çekme ve dışarı atma özelliği var" diye konuştu. 

"Doktorlar tavsiye ediyor"

Yemenin dış yüzeyindeki boyanın doğal boyalar olduğunu vurgulayan Çakıroğlu, şunları kaydetti:

"Boyalar su bazlı olduğu için dışarıdaki nem içeri giriyor, içerideki nem de dışarı çıkıyor ve ayak hava alıyor. Geçtiğimiz günlerde kanserojen madde içeren imitasyon ayakkabıların piyasada olduğunu öğrendik. Bu hastalıkların ne olduğunu biliyoruz hepimiz. Bu ayakkabıyı giyenlerin ayağında mantar hastalığı hiç olmuyor. Hatta Gaziantep'te bazı doktorların hastalara, ayağındaki yaralar geçene kadar yemeni giymesini tavsiye ettiğini biliyoruz. Tabana kullandığımız dikiş sistemi, ayaktaki sinir sistemine masaj yapıp, vücudun rahatlamasını sağlıyor. İki taban arasında kil kullanıyoruz, bu da vücuttaki negatif enerjiyi alıyor."

"Özümüze dönelim"

Yemeni için "Ayakkabının babasıdır" diyen Çakıroğlu, "İmitasyon ayakkabıları tamamı sağlığa zararlı, çünkü sentetik yani petrol ürünü. Bu ayakkabılar giyileceğine diyoruz ki 'ayaklarınızı yara yapmayan, ayağınız yaraysa bile onu iyileştiren yemeniyi giyin'. Yemeni özümüzdür. Ben halkımızın özüne dönmesini istiyorum" ifadesini kullandı.

Çakıroğlu, yemeni imalatını çok zahmetli ve zor bir iş olduğunu belirterek, fiyatların, işçiliğe, kaliteye ve kullanılan malzemenin özelliğine göre 25-400 lira arasında değiştiğini sözlerine ekledi.