İstanbul'dan sonra ilk kez İzmir'de düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası'nın açılışına Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, CHP İzmir milletvekilleri Alaattin Yüksel ve Mustafa Moroğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, TÜBİTAK Başkanı Ahmet Altınbacak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, İzmir'deki borsa ve odaların başkanları ile üniversite öğrencileri katıldı. İki gün boyunca çeşitli sunumların ve interaktif çalışmaların yanı sıra Ar-Ge ve inovasyon pazarı ile çeşitli sergilerin düzenlediği İnovasyon Haftası'nda sunuculuğu ise gazeteci Cüneyt Özdemir yaptı.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İnovasyon Haftası etkinliğinin yapıldığı Swissotel Grand Efes'in giriş kapısında hafta nedeniyle sergilenen Dokuz Eylül Üniversitesi Solaris Ekibi'nin güneş enerjisiyle çalışan araçlarını denedi. Direksiyona geçen ve aracı hareket ettiren Bakan Zeybekci, Makina Mühendisliği bölümü öğrencilerini kutladı. Çalışmalarına devam etmelerini istedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Dünya Bankası'nın son raporuna göre dünyanın en büyük 15. büyük ekonomisi haline geldiğini, 2023'te hedefin 10. olmak olduğunu söyledi. Türkiye'nin 2023 yılında ihracatını 500 milyar dolara çıkaracağını, turizm gelirlerinde ilk beşe gireceğini, sadece, sahil-deniz turizmi değil kültür turizmi ve sağlık turizmi merkezi olacağını belirten Bakan Zeybekci tüm bunların yeni arayışlar, yeni fikirler, yeni keşiflerle olacağını söyledi.

ZORLAYARAK BUGÜNLERE İYİ GELDİK

Bakan Zeybekci, Türkiye'nin bügüne kadar, biraz da zorlayarak iyi geldiğini söyledi. Anadolu'nun imkanlarıyla, Türkiye'nin sermayesiyle başkalarını taklit ederek, başkalarının verdiği reçetelerle üretim yaparak, fasonculukla buraya gelindiğini belirten Zeybekci, "Türkiye'de 2002 yılında milli gelirden Ar-Ge'nin aldığı pay binde 5'ti. 2012 yılı sonunda bu oran yüzde 0,92'ye çıktı. Dünya yıllardır Ar-Ge'ye yüzde 3 pay ayırıyor. Bizim de 2013 hedefimiz budur. Aradaki mesafeyi kapatmak için çok çalışmalıyız" dedi.

'HAYAL ETMEYİ DESTELİYORUZ'

Türkiye'nin dünyaya, bölgeye açılması gerektiğini belirten Zeybekci, ülke içinde ticaretle bir yere varılamayacağını söyledi. Dış ticaret hacminin 1981 yılında 4.7 milyar dolardan, bugün 470 milyar dolara çıktığını belirten Zeybekci, "İşte burda tıkanıyoruz, daralıyoruz. Türkiye olarak orta gelir seviyesinde kalmayacağız ama yeni şeyler yapmak, söylemek lazım. Bunlar Ar-Ge, inovasyon, tasarım, yeni ürünler, yeni ufuklardır. Türkiye artık kendi hammadde ve enerji geleceğini garanti altına almalıdır. Başkalarının tasarladığı, patentine sahip olduğu ürünler değil, kendi ürettiğimiz ürünlerle, tüketim alışkanlıklarını belirleyebilmeliyiz. 152 milyar dolarlık ihracat içindeki yüksek teknolijinin yüzde 4'lük payını Güney Kore gibi yüzde 20 seviyesine çıkarmalıyız. Bunun için Hükümet ve Bakanlık olarak Ar-Ge, inovasyon, hayal etmeyi destekliyoruz. Kaynak için yol, yöntem buluruz" dedi.

'KORKMAYIN HAYAL EDİN, BAŞINIZA BİR ŞEY GELMEZ'


Bakan Zeybekci, kendisinin çocukken karpuz kabuğundan ulaşım filosu, tel ve makaralarla araba, oyuncaklar yaptığını belirtti. Zeybekci, "Küçükken yırtık donla tarlada koşturuyormuşum. Bunun fotoğrafı 23 Nisan'da yayınlandı. Köylü, amele babanın çocuğununu bu devlet en iyi şekilde okuttu, eğitti. Ardaşlarla birlikte girişmcilikle bugünlere geldik. Gençlere sesleniyorum; 'Hayal kurmaktan korkmayın, cesur olun, başınıza da bir şey gelmez merak etmeyin" dedi.

'CARİ AÇIKTA İYİLEŞME VAR'

Bakan Zeybekci, bu senenin Türkiye çok iyi olacağına emin olduğunu söyledi. İhracatın bu sene ortalama yüzde 10 artarak 166 milyar doların üzerine çıkacağını belirten Zeybekci "Üretim de yüzde 10 artacak. İstihdam artacak. Tüketim ve yatırım artacak. Türkiye'nin 2014 ilk çeyrek büyümesi, 2013 son çeyreğine göre çok daha iyi olacak. On yıllardır ilk defa ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 74 seviyesine geldi. İlk üç ayda cari açıkta yüzde 30'luk iyileşme yaşandı. 2014'te hedefimiz 50 milyar dolar cari açık. İlk üç ayda henüz 11 milyar dolarlık açık oluştu. Demek ki hedefimizin çok çok altında bir açıkla yılı tamamlayacağız" dedi.

FAİZDE HEDEF DÜNYA STANDARLARI


Enflasyonun yüzde 9.3 olduğunu, kurdan kaynaklanan artışın Mayıs ayında bittiğini belirten Zeybekci, faizin ise beklentiler seviyesinde iyileşeceğini söyledi. Zeybekci, "2013'deki yüzde 6'lık faiz seviyesi gerçekleşmeyecek ama, hedefimiz düya standartlarıdır. Gereksiz mal ithalatında, lüks tüketimde aşağı yönlü bir eğilim var. Eğer ihracat destekleniyorsa, gereksiz ithalat duruyorsa demek ki doğru yerdeyiz. TL'nin dolar karşısındaki değeri 2.15-2.20'yi iyi olarak görüyoruz. TL'nin değeri gerçek üretimle büyümeli. Yurtdışında gelen sıcak parayla, faizi destekleyen yaklaşımla değil, inşallah üretimle büyümeli" dedi.

KOCAOĞLU: İNOVASYONLA YATIP İNOVASYONLA KALKIYORUZ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yaptığı konuşmada geçmişte yeni teknolojiler deniliğinde akla hep İzmir Enternasyonal Fuarı'nın geldiğini söyledi. Avrupa, ABD ve Rusya'nın yeniliklerinin Fuar'da tekip edildiğini belirten Kocaoğlu, pek çok kişinin ilk renkli televizyonu İzmir Fuarı'nda gördüğünü dile getirdi. Kocaoğlu, "Onların teknolojisine hep gıpta ile baktık. Ama o günler çok şükür geride kaldı. Bugün pek çok alanda inovasyonla yatıp inovasyonla kalkıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, yatırım ve projelerimizde, "İzmir'i nasıl bir tasarım ve yenilik kenti yapabiliriz' sorusuna hep cevap aradık, hep ön planda tutuyoruz. Kıyı tasarımından tarihe, ulaşımdan çevreye, belediye hizmetlerinden istihdama kadar her alanda yenilikçi ve katılımcı bakış açısıyla oluşturduğumuz projeleri birer birer hayata geçiriyoruz" dedi.

İzmir'in gelişmiş bir Ar-Ge'ye sahip tasarım ve inovasyon kenti haline gelmesi için Akdeniz Akademisi'ni hayata geçirdiklerini belirten Kocaoğlu, şöyle konuştu:

"Türkiye'de yerel yönetimler tarafından düzenlenen ilk tasarım forumunu İzmir'de gerçekleştirdik. Hedeflerimiz arasında, Uluslararası Akdeniz Tasarım Fuarı düzenlemek ile tasarım bilgisinin ve ürünlerinin geliştirilmesini amaçlayan Tasarım Araştırmaları Laboratuvarı'nı (TARLA) hayata geçirmek var. Ayrıca çocukları ve gençleri tasarım kavramıyla tanıştırmak için Akdeniz Akademisi kapsamında atölye programlarını da hayata geçireceğiz. Kent yönetimindeki yenilikçi anlayışımızı, kıyıların yeniden tasarlanmasında hissettirmeye çalışıyoruz.Yeni yolcu gemilerimiz, Türk denizcilik sektöründe yeni bir çığır açtı. Karbon-komposit malzemeden üretilen 15 vapurumuzun yapımında inovasyon faktörü önemli bir rol oynadı.Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisimiz de, çevre alanındaki yenilikçi hamlelerimizden birisi.. Yüzde 92 oranında kuruttuğumuz arıtma çamurlarını tarımda veya ek yakıt olarak çimento sektöründe kullanacağız. Atık su arıtma tesislerinden çıkan çamuru güneş enerjisiyle kurutabilmek için de ilk etapta Menderes'e, ardından da 9 ilçeye daha Solar Çamur Kurutma Tesisi' kuruyoruz. 90 dakika uygulaması da bizim için ulaşımda bir yenilikçiliktir. Şimdi bu sisteme minibüsleri de dahil ediyoruz."

ÜNLÜTÜRK: HEDEFE ULAŞMAK İÇİN İNOVASYON


Ege İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk yaptığı konuşmada tasarımdan markalaşmaya ve inovasyona kadar dünyanın önde gelen isimlerinin bu tür etkinliklerde buraraya geldiğini söyledi. İnovasyon kültürünü yaymak için Anadolu'ya açılmaya karar verdiklerini ve İzmir'in bu konudaki talebi nedeniyle etkinliği bu kente aldıklarını açıkladı. Şirketlerin rekabet anlayışını inovasyon ile sağladıklarını vurgulayan Ünlütürk, "Türkiye'nin 2023 hedefi olan 500 milyar dolarlık ihracat için inovasyona ihtiyaç var" dedi.

BÜYÜKEKŞİ: İNOVASYON, TASARIM; AR-GE VE MARKA

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise Anadolu ateşini İzmir'den yaktıklarını belirtti. Bu yıl inovasyon haftasını Eylül'de Ankara, Ekim'de Gaziantep'te yapacaklarını aktaran Büyükekşi, finali ise Aralık'ta İstanbul'da gerçekleştireceklerini dile getirdi. İhracatın geleceğinin inovasyonla ortaya konucak ürünlerde olduğunu belirten Büyükekşi, "Katma değeri arttırabilmek için inovasyon tasarım Ar-Ge ve marka çok önemli. Biz inovasyonun gücünü herkese göstermek için, sanayiyi ve gençleri burada biraraya getiriyoruz. İzmir'in yıllık ihracatı 10 milyar dolar ve 30 milyar doları çıkarma potansiyeli var. Bizim yeni adımlar atmamız lazım bu sayıyı arttırmak için. İzmir şu an ihracat yapan kentler listesinde 4'üncü sırada. Bunu arttıracak kapasitesi var. Katme değeri yüksek ürün de inovasyonla olur"dedi. İnovaTeam kuracakların anlatan Büyükekşi, "Bu projede 100 üniversiteden 500 öğrenci seçip eğiteceğiz. Ayrıca İnovaClup ile işadamları, CEO'ları burada bu öğrencilerimizle buluşturup firmalara destek vereceğiz. İnovaLig ile de firmaları inovasyon alanında birbirleriyle yarıştırmak için düzenledik" dedi

İki gün sürecek İnovasyon Haftası etkinleri kapsamında Swissotel Grand Efes'te sergiler ve stantlar açıldı. Bilim ve teknoloji, tasarım- mimari, KOBİ'ler için inovasyon konferansları, Türk İş Dünyası paneli, Türk Mucitleri paneli düzenlenecek. Etkinliklere Türk ve yabancı konuklar konuşmacı olarak katılacak, iş dünyası ile öğrenciler bir araya gelecek.