Sofralık zeytin ihracatının 94 milyon 959 bin dolarlık kısmı siyah zeytin ihracatından elde edilirken yeşil zeytin ihracatı 24 milyon 449 bin dolar oldu. Zeytincilik sektörü, 2010-2011 sezonunda yaptığı 72 bin 261 tonluk sofralık zeytin ihracatı karşılığı 126 milyon 528 bin dolarlık ihracat geliri elde ederken 2011-2012 ihracat sezonunda 72 bin 13 tonluk sofralık zeytin ihraç etti. Miktar bazında ihracatta bir önceki sezonu yakalayan Türk zeytincilik sektörü, ortalama ihraç fiyatlarındaki gerileme sebebiyle yüzde 6’lık düşüşün önüne geçemedi. Türkiye’den zeytin ihracatının azalmasında, İspanya ve Yunanistan’ın fiyatları yüzde 30’a varan oranlarda düşürmesi etkili oldu.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emin Demirci, sofralık zeytin ihraç fiyatlarında dünya genelinde bir düşüş yaşandığına işaret ederek, bu süreçten Türk zeytincilik sektörünün de etkilendiğini kaydetti. Demirci, “Avrupa Birliği’ndeki ekonomik krizden sonra İspanyol ve Yunan zeytinciler ihraç fiyatlarını yüzde 25-30 civarında düşürünce Türk zeytincilik sektörünün bu düşüşten etkilenmemesi mümkün olmadı. Türk zeytin üreticisinin bu krizden en az zararla çıkması için zeytinde kilo başına 20 kuruş prim istiyoruz.” dedi.

Türkiye’nin önemli ihraç pazarlarından Romanya’daki müşteri profilindeki değişimin de bu düşüşte etkili olduğunu dile getiren Demirci, “Romanya’da zamanla alım gücünde artış oldu ve Romanya halkı, daha iri ve kaliteli zeytin talep eder hale geldi. Türkiye’nin cevap veremediği bu pazara Yunanistan girdi. Romanya pazarının yüzde 100’ü Türk zeytincilerdeyken bugün bu oran yüzde 50’lere geriledi.” diye konuştu. Demirci’nin verdiği bilgiye göre Türk zeytincilik sektörünün önemli ihraç pazarlarından olan İran’ın, Türkiye’den zeytin ithalatında gümrük vergisini yüzde 20’den 90’a çıkarması, bu ülkeye yapılan sofralık zeytin ihracatının ciddi oranda gerilemesine sebep oldu. Demirci, bu sezon 100 bin ton sofralık zeytin ihracat etmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.

TÜRKİYE 89 ÜLKEYE SOFRALIK ZEYTİN İHRAÇ ETTİ

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği verilerine göre Türkiye, 2011-2012 sofralık zeytin ihracat sezonunda 89 ülkeye ihracat yaptı. Almanya 30 milyon 716 bin dolarlık sofralık zeytin ihracatı ile ilk sırada yer aldı. Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi’nin hedef pazar olarak belirlediği ve yoğun tanıtım yaptığı Irak’ta, bu çalışmaların meyvesi toplandı. Irak, 23 milyon 695 bin dolarlık sofralık zeytin ihracatı ile ikinci sırada yer aldı. Türkiye’nin sofralık zeytin ihracatı, 2011-2012 ihracat sezonunda yüzde 6 gerilerken Irak’a zeytin ihracatı yüzde 29 artış gösterdi. Türk zeytincilik sektörünün geleneksel pazarlarından Romanya’ya sofralık zeytin ihracatı, yüzde 9’luk düşüşle 18 milyon 678 bin dolara geriledi. Romanya, uzun yıllardır yer aldığı ikincilik koltuğundan bu yıl üçüncü sıraya indi. Romanya’yı 10 milyon 66 bin dolarlık zeytin ihracatı ile ABD, 6 milyon 918 bin dolarlık ihracatla Bulgaristan izledi.