Mehmet Akif Çakmak- Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkanvekili, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli, Olağan Genel Kurul'da söz alarak devletin zeytin ve zeytinyağında beklenen desteği alamadıklarını vurguladı. Genel kurulda sektörün geleceği de tartışılırken, özellikle okullarda zeytin ve zeytinyağı dağıtılması konusunda yapılan öneri dikkat çekti.  


En az 4-5 kat fazla destek almalıyız


Amaçlarının daha çok ihracat yapmak olduğunu belirten Ali Nedim Güreli, tarıma sağlanan desteklerin yetersiz olduğunu belirterek, "Şu an aldığımız desteklerin en az 4-5 kat fazlasını almamız lazım. ABD'de bir çiftçinin iş yaptığı arazinin çok altında bir alanda çiftçilerimiz iş yapmaya çalışıyor. Bir sektör kavgalı olduğu zaman devletin eline koz geçiyor. Bize 'siz kendi aranızda anlaşamıyorsunuz' deyip zaten az olan parayı vermemek için çalışıyorlar" şeklinde konuştu.

Gübre pahalı deyince çiçek resmi yapıyorlar


Biz gübre pahalı dediğimiz zaman bazı insanlar çiçek resmi yapıp not alıyorlar, mazot fiyatlarımız belli. Rakiplerimiz yüksek miktarda prim alırken biz bu koşullarda rekabet etmeye çalışıyoruz. Devlet bizim hakkımızı vermiyor. Bizim ihracatımız 100 bin tonlardan 10 bin tonlara düştü. İhracat rakamları bu kadar artarken ihracatı düşen bu kadar bir sektör yoktur diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı. Sektörde bazı kurumlarla aralarının açık olduğunu söyleyen Ali Nedim Güreli, bu durumdan faydalanmak isteyenlerin olduğunu belirterek, "O insanlar bundan sonra burada su bile içemez" diyerek sert tepki gösterdi.

Genel kurulda, zeytin ve zeytinyağının tanınırlığını artırmak için bir meclis üyesinin okullarda zeytin ve zeytinyağı dağıtılması önerisi dikkatlerden kaçmazken, Ali Nedim Güreli gelecek yönetim kurulu toplantısında bu öneriyi görüşeceklerini dile getirdi.