İhracatçılar Birliği olarak bu yıl 450 ile 500 bin ton arasında sofralık zeytin, 160 ile 200 bin ton arasında da zeytinyağı üretimi beklediklerini açıklayan Davut Er, yeni rekolte çalışmalarına Ramazan Bayramı’ndan sonra borsalar ile birlikte başlayacaklarını belirtti. Bu yılki ürünün çok kaliteli olacağını öngördüklerini ifade eden Er, “Son 3 yıldır ihracatımız hızlı bir düşüş gösterdi. Bunun gerekçesi kuraklıktan dolayı üretim oldukça düştü. Ayrıca kur seviyeleri hissedilir seviyede düşmesi ister istemez ihracatı olumsuz etkiledi. Bu durum bize olumsuz yansırken, İspanya ve Yunanistan gibi ülkelere de olumlu yansıdı. Zeytin ve zeytinyağında Japonya pazarında yüzde 300’lük bir artış görülüyor. Amerika ve Kanada gibi ülkelere ihracatı artırmak istiyoruz. Çünkü bu yıl güzel zeytin var ve bundan dolayı biz de ihracatı tekrar eski seviyesine hatta üstüne çıkarmayı hedefliyoruz. Ama bunu yapabilmemiz için önemli bir diğer etken de kurların rekabetçi seviyede olması gerekiyor. özellikle bu yılki üretim miktarları ve ürün kalitesi nedeniyle yeni pazarlara girme niyetimiz var. Şuan ki pazarlar yeterli gelmiyor. Çünkü Avrupa’nın birçok ülkesi kriz ile karşı karşıla kalmış durumda. Bu da ister istemez bizleri olumsuz etkiliyor” dedi.