Milli maçlar sebebiyle hemen hemen tüm ülkelerde liglere ara verildi. Dünya Kupası'nda mücadele etmeye hak kazanan ülkeler oyuncularını test ediyor, katılamayanlar ise geleceğin kadrosunu kurmaya çalışıyor ve daha çok genç oyunculara forma veriyor. Türkiye olarak da Dünya Kupası'nı es geçeceğimizden, ilk maçımızda gençlerimizi izleme fırsatını bulduk, İrlanda Cumhuriyeti karşısında.
İrlanda da genç oyuncularla sahaya çıktı. Buna rağmen klasik oyun sistemlerini uyguladılar. Toplu olarak geriye çekilerek sağlam defans, topu kaptıklarında hızlı hücum ve duran toplardan olası bir gol bulma şansı... Doğal olarak topu Türkiye'ye teslim ettiler, bol bol oynattılar.
İlk gole yaklaşan İrlanda oldu. Kaleciyle karşı karşıya kaldıkları pozisyonda golü atamadılar. Burada Serdar Aziz'in adamını kaçırışına şahit olduk. Ofsayta düşürmek için ileriye çıktı ancak kendi arkadaşı gerideydi. Çıkmadan önce onu uyararak çıkarması, sonra kendi çıkması gerekiyordu. Tecrübesizlikleri sayesinde gol yememeyi başardık.
Neredeyse hiç pozisyon bulamadık, uzaktan şutlara zorlandık. Mehmet Topal'ın kalabalık içerisinde ayak koyması sayesinde maçı kazanmayı başardık.
Tüm oyuncularımız birbirleriyle benzer özelliklere sahip. Ekstra özellikli oyuncu yok denecek kadar az. Çalım atamıyorlar, hızlı değiller, kanatlara iyi giremiyor, iyi orta yapamıyorlar, hava toplarına hâkim değiller. Daha birçok eksik tarafımız var. Bir takımda yetenekli oyuncuların çokluğu değil, değişik özellikte oyuncuların çokluğu önemlidir. Çeşitliliği sağlamamız gerekiyor.

2. Lig Beyaz Grup

Altay'ın, ligin son sırasında yer alan Silivrispor karşısında kolay bir galibiyet alacağını düşündü herkes hiç kuşkusuz. Ancak 3 puanı getirecek gol için rakibinin 1 kişi eksilmesini ve dakikaların 70'e gelmesini bekledi. 6 dakika sonra da attığı 2. gol ile derin bir nefes aldı. Rakip ligin en dibinde olunca, kendi evinde uzun süre gol atamamak endişe verici bir durum oluyor. Yine de günün kazanan takımı oldu ve kaybettiği liderliği, Gümüşhanespor'un kendi sahasında berabere kalmasıyla geri aldı.
Nazilli Belediyespor, sahasında Bandırmaspor'a 3-0 yenildi. Bu sonuçla Nazilli Belediyespor küme düşme hattına girdi, Bandırmaspor ise ilk 5'e bir adım daha yaklaştı.
Fethiyespor'un kırmızı bölgeden çıkış haftası oldu. Evinde ağırladığı Niğde Belediyespor'u Emrullah ve Üstün'ün 2 golüyle 3-1 yenmeyi başardı.
Karşıyaka'yı anlamak çok zor. Oynadığı birçok karşılaşmayı 80. dakikalara kadar berabere götürürken, son dakikalarda yediği gollerle mağlup bitirdi. En son Şanlıurfaspor'a kurban oldu. Deplasmanda öne de geçti ve hemen ardından beraberliğe yakalandı. 87. dakikada yediği golle de mağlup oldu ve 1 puandan daha ellerinde kayıp gitti.

2. Lig Kırmızı Grup

Menemen Belediyespor, ligde sadece 1 galibiyet alabilmiş ve tam tamına da 21 puan silme cezası yüzünden -18 puanla sonuncu sırada yer alan Mersin İdmanyurdu deplasmanındaydı. Bu maçta galibiyet değil, kaç farkla yeneceği konuşuluyordu ama hiç de öyle olmadı. Öne geçmesine rağmen ikinci yarının başlarında kalesinde golü görüverdi. Endişe verici dakikalar başladı. Galibiyeti getiren gol ancak 73. dakikada gelebildi. Maç bittiğinde skor 3-1 idi ve bu Menemen için de büyük bir ders idi. Özellikle bu son haftalarda, ligde hiç bir takımı küçümsememek gerekiyor. Liderliğine devam etse de, arkasında 2 takım da amansız takipteler. Sırada, 4. sıradaki Sivas Belediyespor var. Zorlu bir hafta olacak.
Afjet Afyonspor da şampiyonluğa oynayıp, zor galip gelen takımlardan biri oldu. Sahasında İnegölspor'u 2-1 yendi ama galibiyet golünü karşılaşmanın bitmesine 11 dakika kala atabildi. Üzerinde 2 takım var ve lider ile arasındaki fark 2. Altındaki takımlarla olan farkı da biraz olsun açtı ve o konuda rahatladı. Bu hafta sonu da rakip 5. sıradaki Sancaktepe Belediyespor. Deplasmanda çok zor bir karşılaşma olacak. Mutlaka puan almalı.
Bucaspor için kötü bir hafta geride kaldı. Ligde, altında yer alan Tuzlaspor'a 2-1 yenildi ve yerini rakibine kaptırdı. Dahası küme düşme hattı içindeki Bodrumspor'un kazanmasıyla da kırmızı bölgeyle arasındaki puan farkı 2'ye düştü.
Bodrumspor, hiç beklenmedik bir galibiyete imza attı. Ligde şampiyonluğa oynayan 4. sıradaki Sivas Belediyespor'u deplasmanda 2-1'le devirdi ve küme düşme hattı dışına çıkma şansını 1 maça indirdi. Haftaya oynayacağı Tuzlaspor maçı, kaderini çizebileceği bir karşılaşma olabilir.

3. Lig 1. Grup

Manisa BBSK, dur durak dinlemiyor. Lig 2.'si Bayburt Grup Özel İdare'yi konuk ettiği maçı, 76. dakikada Umut Kaya'nın attığı golle 1-0 kazandı ve şampiyonluk sadece 1 maça kaldı. Haftaya oynayacağı 15. sıradaki Bergama Belediyespor maçından alacağı galibiyetle şampiyonluğunu ilan edecek. Hatta aksi durumda bile, rakipleri de kaybederse yine şampiyonluğunu ilan edebilecek, hem de ligin bitmesine 5 hafta kala...
Bergama Belediyespor, deplasmanda Kozan Belediyespor'a 3-1 mağlup oldu ve rakiplerinin de kaybetmesiyle küme düşme hattıyla arasındaki 2 puan farkı korudu. Haftaya şampiyonluk maçına çıkacak lider Manisa BBSK'yi ağırlayacak. Çok zorlu bir hafta sonu olacak.

3. Lig 2. Grup

Tire 1922, hiç beklemediği bir mağlubiyet aldı ve ilk 5 umudu da büyük bir yara almış oldu. Sahasında öne geçmesine rağmen, son 13 dakika içerisinde yediği 2 golle sahadan puansız ayrıldı ve 5. sıra ile arasındaki puan farkı 5'e çıktı. Önündeki rakip, 4. sıradaki Diyarbekirspor ve mutlak puan alması gerekiyor, aksi takdirde işi çok zor olur.
Turgutluspor ligden ne düşecek ne de yükselecek bir konumda. Tüm hesaplar gelecek sezon için yapılıyor. Bu rahatlıkla çıktığı Erokspor maçında ilk 3 ve son 3. dakikalarda yediği 2 golle sahadan mağlubiyetle ayrıldı.
Muğlaspor her ne kadar 15. sırada olsa da küme düşme hattındaki takımla puan farkı 9 idi. Bir nebze rahat olsa da garantisi yoktu. Yeni Orduspor maçından en azından 1 puan alsa iyi olurdu ancak kendi sahasında 2-0 yenildi. Altındaki rakibinin de lig sonuncusu takımı yenmesiyle puan farkı 6'ya indi. Son haftalara diken üstünde girmek zorunda artık.

3. Lig 3. Grup

Utaş Uşakspor, ligde uzak ara lider iken son 2 maçında da puan kaybetmişti. Ankara Adliyespor deplasmanında bu gidişata son vermek amacındaydı, olmadı. Öne geçse de daha sevinemeden golü kalesinde görüverdi. Müsabaka 1-1 beraberlikle sona erdi ve 2. sıradaki takımla olan puan farkı 5'e düştü. Alttaki takımlar son hızla geliyorlar.
Kızılcabölükspor, sahasında Aydınspor 1923'ü 3-0 gibi farklı bir skorla geçti. Bu sonuçla Kızılcabölükspor, hem ilk 5'teki yerini sağlamlaştırdı hem de liderliğe 2 puan daha yaklaşarak farkı 7'ye indirdi. 15. sıradaki Aydınspor 1923'ün ise kırmızı bölgeden kurtulması biraz daha zorlaştı. Artık rakibinden 6 puan fazla alması gerekiyor.
 

Hoş geldin Formula 1

Formula 1 Avustralya'da start aldı. Her ne kadar kazanan isim Vettel, kazanan takım ise Ferrari olsa da, son bir kaç yıldır şampiyonluğu kimseye kaptırmayan Mercedes ve pilotlarının yine daha iyi olduğunu gördük. Bu yarışa şans ve şansızlık damga vurdu. Geçişin de zor olması sebebiyle, hızlı takımlar ön plana çıkamadı.
Red Bull Ferrari'den pek aşağı kalmadı. Yine iddialı bir sene olacak gibi onlar için. McLaren, Renault motoruna geçti ve bu sayede de geçen yıllara göre biraz daha hızlandığını gösterdi. Ama bunun şampiyonluk için yeterli olacağını pek sanmıyorum. Aynı motoru kullanan Renault takımı ile 4. sıra için yarışabilirler gibime geliyor.
Bu daha ilk yarıştı elbette. Pistler, takımlar için çok değişkenlik gösterebiliyor. Aracın karakterine uyan pistler var, uymayanları var. Daha iyi analiz yapabilmek için, sonraki yarışları da beklemek gerekir.