Psikolojik hastalıklar, bireylerin hem zihinsel hem de sosyal yaşamlarını ciddi şekilde etkileyebilir. Günlük yaşamın zorlukları karşısında bazı insanlar psikolojik sorunlar yaşayarak profesyonel yardıma ihtiyaç duyabilir. Ancak, en tehlikeli ve karmaşık hastalıklardan bazıları bireylerin yardım alma süreçlerini zorlaştırabilir. Bu hastalıklar, kişilerin ilişkilerini ve sosyal çevrelerini etkileyip hayat kalitelerini düşürerek ciddi boyutlara ulaşabilir.
Psikolojik hastalık nedir?
İnsanların ruh sağlığında meydana gelen herhangi bir sorun veya yıkışı olayda önce kişilerarası iletişim bozulması sonrasında ise sosyal hayatın bozulmasına, ardından ise ilerleyerek bedensel fonksiyonların bozulmasına sebep olan beyindeki kimyasal değişimlerdir. Beyin kimyasında oluşan bu dengesizlikler zamanla psikolojik hastalıkları meydana getiriyor.
İşte en tehlikeli psikolojik hastalıklar...
ŞİZOFRENİ
En tehlikeli psikolojik hastalıkların başına hiç şüphesiz şizofreni geliyor. En karmaşık ve ciddi hastalıklardan biri olan şizofreni; kişilerde farklı belirtilerle kendini gösterebilir. Genellikle ergenlik veya erken yetişkinlik dönemlerinde ortaya çıkar. Gerçkele ilişkilerini kaydebeden hastalıklar zamanla olmayan şeyler gördüklerini ifade edebilir veya olmayan kişilerle konuşabilirler.
BİPOLAR BOZUKLUK
Bipolar bozukluk tanısı alan bir birey depresyon ve mani süreci arasında gidip gelebilir. İki uçlu bozukluk olarak da bilinen bu hastalık, mani dönemlerinde aşırı enerjik ve coşkulu hissetmekle birlikte depresyon dönemlerinde umutsuzluk, kaygı ve enerji düşüklüğü yaşayabilirler. Hastalar sürekli olarak hayatlarında ve ilişkilerinde iniş ve çıkışlar yaşayabilirler.
ANTİSOSYAL KİŞİLİK BOZUKLUĞU (PSİKOPATİ)
Psikopati ya da antisosyal kişilik bozukluğu olarak bilinen bu hastalık suç işleme eğiliminde olmakla birlikte toplumda bir uyumsuzluk ve empati eksikliği ile kendini gösterebilir. Psikopatinin tedavi edilmesi en zor psikolojik hastalıklar arasında olduğu söylenebilir.
TRAVMA SONRASI STRES BOZUKLUĞU
Travma sonrası stres bozukluğu sorunları korkutucu olaylardan sonra ortaya çıkıp yıllarca devam edebilir. Savaş, patlamalar, depremler, kazalar, aile içi şiddet gibi sebeplerle ortaya çıkan bu hastalık beklenmedik tepkilerle kendini gösterebilir. Kişiyi dehşet içinde bırakan ve çaresizlik içinde bırakan olayların uzun süren ruhsal hastalıklara yol açtığı biliniyor.
Tüm bu hastalıkların tedavisi için uzmn bir hekime, psikolog ve psikiyatristlere danışarak sorunları çözmek kolaylıkla mümkündür. İçinde bulunduğunuz durum için destek almaktan çekinmeyin.