TUİK yani Türkiye İstatistik Kurumu açıkladı: Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonucuna göre; 2019 Türkiye nüfusu 83 milyon 154 bin 997 kişi oldu.
Türkiye'de ikamet eden nüfus, 31 Aralık 2019 tarihi itibarıyla bir önceki yıla göre 1 milyon 151 bin 115 kişi arttı.
Erkek nüfus 41 milyon 721 bin 136 kişi olurken, kadın nüfus 41 milyon 433 bin 861 kişi oldu. Diğer bir ifadeyle toplam nüfusun %50,2'sini erkekler, %49,8'ini ise kadınlar oluşturdu.
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre ülkemizde ikamet eden yabancı nüfus (1) bir önceki yıla göre 320 bin 146 kişi artarak 1 milyon 531 bin 180 kişi oldu. Bu nüfusun %50,8'ini erkekler, %49,2'sini kadınlar oluşturdu.
Yıllık nüfus artış hızı 2018 yılında binde 14,7 iken, 2019 yılında binde 13,9 oldu.

Göç devam ediyor

Türkiye'de 2018 yılında %92,3 olan il ve ilçe merkezlerinde yaşayanların oranı, 2019 yılında %92,8 oldu. Diğer yandan belde ve köylerde yaşayanların oranı %7,7'den %7,2'ye düştü.
Bu açıklamaya göre Ekrem İmamoğlu'nun sözünü ettiği yaklaşık 500 bin kişiden haber yok. Çünkü TUİK'e göre; İstanbul'un nüfusu 15 milyon 519 bin 267 kişi oldu.  İstanbul'un nüfusu, bir önceki yıla göre 451 bin 543 kişi artarak 15 milyon 519 bin 267 kişiye ulaştı. Türkiye nüfusunun %18,66'sının ikamet ettiği İstanbul'u, 5 milyon 639 bin 76 kişi ile Ankara, 4 milyon 367 bin 251 kişi ile İzmir, 3 milyon 56 bin 120 kişi ile Bursa ve 2 milyon 511 bin 700 kişi ile Antalya izledi.
Tunceli, 84 bin 660 kişi ile en az nüfusa sahip olan il oldu. Tunceli'yi, 84 bin 843 kişi ile Bayburt, 97 bin 319 kişi ile Ardahan, 142 bin 490 kişi ile Kilis ve 164 bin 521 kişi ile Gümüşhane takip etti.
Nüfus yoğunluğu olarak tanımlanan "bir kilometrekareye düşen kişi sayısı", Türkiye genelinde 2018 yılına göre 1 kişi artarak 108 kişiye yükseldi. İstanbul, kilometrekareye düşen 2 bin 987 kişi ile nüfus yoğunluğu en yüksek olan ilimiz oldu. İstanbul'dan sonra 541 kişi ile Kocaeli ve 364 kişi ile İzmir nüfus yoğunluğu en yüksek olan iller oldu. Diğer yandan nüfus yoğunluğu en az olan il ise bir önceki yılda olduğu gibi, kilometrekareye düşen 11 kişi ile Tunceli oldu. Tunceli'yi 20 kişi ile Ardahan ve Erzincan illeri izledi.
Yüz ölçümü büyüklüğünde ilk sırada yer alan Konya'nın nüfus yoğunluğu 57, en küçük yüz ölçümüne sahip Yalova'nın nüfus yoğunluğu ise 320 olarak gerçekleşti.

Hapis cezası getirilmeli

Zeytindostu Derneği zeytinyağında taklit ve tağşiş (karıştırma) ile mücadeleyi tüketicileri kaliteli zeytinyağı konusunda bilinçlendirerek sürdürüyor.
Hileli gıda ile mücadele konusuna değinen Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Fügen Durlu Özkaya, hileli ürün üretip piyasaya sürerek insan sağlığını tehlikeye atanlarla, hapis ya da ağır ekonomik yaptırımlar gibi cezalarla mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.
Zeytinyağında 50'den fazla markanın bakanlığın açıkladığı taklit ve tağşiş listesinde yer aldığını hatırlatan Prof. Dr. Özkaya, mevcut cezaların gıda sahtecilerini caydırmakta yetersiz kaldığına işaret ederek,  yaptırımların ağırlaştırılması gerektiğini dile getirdi.
Bazı firmaların para cezası için bütçe ayırarak sahteciliğe devam ettiğini kaydeden Özkaya şunları söyledi: 'Sahtecilerin taklit ve tağşişi ayrı bir sektör haline getirmesini önlemek, insan sağlığını ve dürüst firmaları korumak için cezaların artırılmasını sektör olarak bekliyoruz.
Bu suçta ısrarcı olanlara hapis cezası uygulanması, üretim izinlerinin iptal edilmesi, farklı markalarla sahteciliğe devam etmesinin önlenmesi gibi hukuksal düzenlemelerin bir an evvel Meclis'e getirilmesini istiyoruz.'  

Bildiklerimiz yanlış

Prof. Dr. Fügen Özkaya zeytinyağı satın alırken sahip olduğumuz ezberlerin bazılarının yanlış olduğunu söyledi.
Zeytinyağının rengi, buzdolabında donup donmaması gibi bazı noktalarda doğru bilinen yanlışlar olduğunun altını çizen Özkaya bunlara şöyle açıklık getirdi;
'Zeytinyağının rengi bizim için bir kalite kriteri değildir. Yağın renginin koyu yeşil olması kaliteli olduğunun ispatı değildir. Yağın rengini hasattan sıkım tekniğine kadar çeşitli unsurlar belirler. Bu nedenle duyusal analiz yaparken tadım yapılan bardaklar koyu renktedir.
Diğer yandan yakıcılık yüksek asit işareti değildir.
Zeytinyağının boğazın üst kısmında ve dilimizde acılık ve yakıcılık yapması yağın yüksek asitli olduğunu göstermeyeceği gibi, duyusal açıdan olumlu özelliklerdendir.  
Yağın içindeki antioksidanların varlığının işareti olan yakıcılık bir kusur değildir. Ancak yakıcılık yemek borumuzda hissediliyorsa bu olumsuz bir duyusal özellik olarak kabul edilir.'
Dr. Dilşen Oktay da, kamuoyunda gerçek zeytinyağının buzdolabında donacağı şeklinde hatalı ve yaygın bir kanı olduğuna da değinerek 'Zeytinyağının donmaması zeytinyağının kalitesiz ya da hileli olduğunu göstermez. Farklı yağlarla karıştırılmış yağlar da buzdolabında donabilir. Donup donmaması zeytinyağının hakiki olup olmadığının işareti olamaz. Yeni sıkılmış ama buzdolabında donmayan zeytinyağı da var' diye konuştu.

HAFTANIN HABERİ

Sevenleriyle buluşacak

Türk müziğinin en önemli şarkı yazarı ve yorumcularından Mazhar Alanson, Kerki Solfej'in düzenlediği 'Best Of Mazhar Alanson' konserlerinde sevenleriyle buluşacak.
Alanson, Ah Bu Ben, Sarı Laleler, Psikopat, Ali Desidero, Ele Güne Karşı gibi klasikleri ve son albümü Yazan Aşık'taki yeni şarkılarından oluşan özel repertuvarıyla 8 Şubat Cumartesi akşamı TİM Show Center'da sahne alacak.
Alanson, İstanbul'dan sonra 21 Şubat'ta İzmir Suat Taşer Tiyatrosu, 28 Şubat'ta Ankara Congresium, 29 Şubat'ta ise Bursa Merinos Kültür Merkezi'ndeki dinleyicileriyle buluşacak.