Amerika Amerika diyoruz ya, işte size Amerika’dan son haber...

Milyonlarca dolarlık yatırıma rağmen, Los Angeles’ta evsiz sayısı bir önceki yıla göre yüzde 13 artış gösterdi.

Son altı yılda 5. kez sıçrama yapan evsiz kişi sayısı her yıl Ocak ayında tespit ediliyor.

Yetkililer son açıklanan rakamın pandemi öncesine ait olduğunun altını çizerken, Corona virüsünün oluşturduğu ekonomik bunalım nedeniyle bu sayının çok daha yukarı çıkabileceğinden kaygı duyuyor.

Los Angeles Evsiz Hizmetleri Dairesi Yöneticisi Heidi Marston, bu sayının, Corona virüsü yüzünden bütün dengeler yeniden değiştiği için sağlıklı olmadığını söylüyor.

İşini kaybeden kaybedene

Marston, Ocak ayından buyana Los Angeles’ta pandeminin de etkisiyle 600 bin kişinin işini kaybettiğini hatırlatırken, sokaklarda yaşayan insan sayısının bu süreçte de artmış olabileceğini belirtti.

Açıklanan son rakamlara göre Los Angeles’ta bölge genelinde yüzde 13’lük artışla toplam evsiz sayısı 66,433’e yükselirken, Los Angeles kenti genelindeyse bir önceki seneye göre yüzde 14 artış yaşandı ve evsiz sayısı 41,290’a yükseldi.

Boş kaldılar

Corona virüsünün hızla yayılması nedeniyle bulaşmanın önlenebilmesi için California genelinde 15 bin otel odası evsizlere hizmet için güvence altına alınmış ancak yarısından çoğu boş kalmıştı.

Pandemi yüzünden Los Angeles genelinde, alınan karar doğrultusunda konut veya iş yerlerinden tahliye yapılamıyor.

Los Angeles’taki California Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre artan işsizlik, kira ve mortgage ödemelerinin yapılamaması nedeniyle 120 bin hane daha tahliye kararı uygulanmaya başladığında evsiz sayısına eklenebilir.

Kapsamlı çözüm gerekiyor

Los Angeles Belediye Başkanı Eric Garcetti, artışın altını çizerek, Amerika genelinde kapsamlı bir çözüm üretilmesi gerektiğine inandığını ifade söyledi.

Evsiz nüfusunun üçte ikisi erkeklerden oluşuyor. Los Angeles’taki toplam siyah nüfusu yüzde 8’ken, evsiz siyah Amerikalılar’ın oranı yüzde 34. Araştırma siyah Amerikalılar’ın 4 kat daha fazla evsiz kalma riskiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

Mahkeme biber gazı kullanmasını yasakladı

Amerika’da George Floyd adlı siyah Amerikalı'nın polisin gözaltı işlemi sonrası hayatını kaybetmesinin ardından başlayan polis karşıtı eylemler sürüyor.

Son günlerde bu eylemlerin merkez noktalarından biri haline gelen Seattle şehrinde bir yargıç dikkat çeken bir karara imza attı.

Bölge Mahkemesi Yargıcı Richard Jones aldığı bir kararla polisin eylemler sırasında göstericilere karşı biber gazı, göz yaşartıcı gaz ve benzeri maddeleri kullanmasını geçici olarak yasakladı.

Karar polisin eylemcilere karşı aşırı güç kullandığını savunan gruplar tarafından zafer olarak ilan edildi.

Kararın gerekçesi olan dava ‘Siyahların Hayatı Önemlidir’ isimli grup tarafından açılmıştı.

Daha önce eylemcilere karşı ora ntısız güç kullanılmasından dolayı Seattle Belediye Başkanı Jenny Durkan ve Polis Şefi Carmen Best de protestoculardan özür dilemişlerdi.

Rusya’dan Türkiye’ye ilk uçuş 15 temmuzda

Rusya’nın yurtdışına uçuşlara ne zaman izin vereceği belli oldu.

Türkiye ilk uçulacak ülkeler arasında.

Rusya Federasyonu ilk aşamada Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 15 ülkeye uçuş izni verecek.

Haber ülkenin resmi haber TASS tarafından da geçildi.

TASS haberine göre Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı (Rosaviatsia), Tüketici Haklarını ve İnsan Sağlığını Koruma Federal Servis'e (Rospotrebnadzor), 15 Temmuz'da uluslararası uçuşların başlamasını önerdi.

Federal Hava Taşımacılığı Ajansı'nın sunduğu önergede, ilk uçuşların 15 Temmuz'da, Türkiye, AB ülkeleri, Çin ve Güney Kore'ye yapılması planlanıyor. Haberde, söz konusu uçuşların başlayabilmesi için karşı taraf ülkeyle mutabakat sağlanması gerektiği hatırlatıldı.

Rusya Federal Havacılık Ajansı'nın ülkenin önde gelen hava yolu şirketleri ile yaptığı toplantıda önerinin şekillendiği belirtilen haberde Rusya'nın aldığı kararın Başbakan Mikhail Mişustin'in, uluslararası uçuşların başlaması için bir komisyon oluşturmasının hemen ardından geldiğine dikkat çekti.

DİP EKSPRES

Protesto ses getirdi

Almanya’da seyahat acentelerinin ülkenin 50 noktasında dört kez eylem yapması üzerine hükümetin çıkardığı 130 milyar Avroluk destek paketine seyahat acentelerini de ekledi.

Ancak acentemler sağlanacağı belirtilen desteklerin uğranan kayıplar karşısında yetersiz kaldığını söylüyor.

Seyahat acentelerinin çalışan sayısı 5-10 kişi olanlarına 15 bin Avro hibe 9.000 Avroyu kredi sağlanacak.

Bu arada Haziran ve Ağustos 2020 döneminde satışları yüzde 50 ila yüzde 70 arasında düşen şirketlere, sabit işletme giderlerinin yüzde 50'si hükümet tarafından karşılanacak.

Ciro kaybı yüzde 70'in üzerine çıkarsa katkı oranı yüzde 80 olarak uygulanacak.