Biliyorsunuz, AKP Genel Başkanı ve Başkanımız Sn. Erdoğan; hikmet buyurdular ve İktisat Bilimine ciddi bir katkıda bulundular. Ne söylenmişti anımsar mısınız? "Faiz, enflasyonun bir numaralı sebebidir". O halde ne yapmalı? Faizler indirilirse enflasyon da bağlantılı olarak doğrudan inecektir!
İnecek midir, sorusu ayrı olarak değerlendirilmeli bana kalırsa. Yani; bu yöndeki değerlendirmeyi sonraya bırakalım, şimdilik. Şu faiz denen ekonomik kavram nedir, nasıl oluşur bunun üzerinde durmakta yarar var.
Bu faiz denen kavram kimi dinlerce günah sayılıp hem de "Günahı Kebair" sayılıp toplum yaşamından çıkarılmak istenmemiş miydi? İslam'ın kendi düzeninde yarattığı ve bana kalırsa hileyi şerriyenin tillahı olan "Yok, faizde riba günahmış" da makul seviyede olanın günah değeri yokmuş tefsiri safsata değil de nedir? Sormazlar mı adama: makul seviyede olan ne demektir? Kısacası demem o ki; yıllardır özellikle İslam toplumunu oyalayan bu anlayışa bilmem ki ne demeli?
Bu ülkede İslami toplumdan yana görünüp kapitalist düzenin bile kabullenemeyeceği yeni yeni icatları görüp yaşamıyor muyuz? Bakınız; altın üzerine mevduat türü yaratılıp buna bir de faiz uygulaması yaşanmıyor mu? Yani altın hem değer kazanıp sahibine kazanç sağlayacak hem de belirli oranda faiz getirisi olacak (!) Duyun, görün, değerlendirin; inanıp inanmamak size kalıyor.
Neyse; benim bu yazdıklarımızı unutun da bizim ülkemizin dışında kalan ekonomi dünyasının nelerle ilgilendiğinden kısa da olsa söz etmeme ne dersiniz? Taa, eskilerden bu yana faiz denen ekonomik kavram hem siyaset hem de ekonomi dünyasının uğraş konularından biri olmuştur. Yani; "Faiz, enflasyonun ana sebebidir" demekle iş bitmiyor. Nitekim; klasik ekonomi anlayışının ötesinde 1936 yılında İngiliz iktisatçı "John Maynard Keynes" tarafından yazılan "The General Theory of Employment, İnterest and Money" adlı kitap geçen yüzyılın ve günümüzün iktisat bilimin "Elifbası"olmuştur.  Kitabın adının tam çevirisi yapılırsa karşımıza "Tam istihdamın, Faizin ve Paranın Genel Teorisi" şeklinde bir tanım çıkacaktır. Yani yazdığım üzere; elalem faiz üzerine teoriler üretiyor, bizler ise kendimizce sorunu kestirmeden çözebiliyoruz (!)

***

Beni; bu üst bölümdeki satırları yazmaya ne yöneltti diye soracak olursanız onu da yazayım sizlere. Çok değerli ve kıymetli TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu, geri durur mu? Kendileri çağrı yaparak emir buyurmuşlar: " ÖZEL BANKALAR FAİZ İNDİRSİN" (*).  Hani , biliyorsunuz; AKP Genel Başkanı ve Başkanımız Sn. Erdoğan'ın talimatına bağlı olarak Merkez Bankası; politika faizini 4,25 puan indirmişti. Hemen ardından devlete bağlı üç banka da faizlerde ciddi indirime gittiler. Gerçi bu üç banka tarafından yapılan indirimlerin kapsamının ne olduğu pek anlaşılmıyordu ama sonuçta indirim indirimdir.
Öyle de olunca iktidarın maşası olmaktan öte bir çalışmasını görmediğimiz TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu durur mu? Yazdığım üzere hemen emir buyurdular "Özel Bankalar Faiz İndirsin". Ne dersiniz, özel bankalar "Olur Sayın Başkanım faizleri derhal indiriyoruz" diyebilirler mi?
Söz aramızda; bu sayın TOBB başkanının ticaret ve esnaf dünyasının temel sorunları ile ilgili bir etkinliğinin olduğunu hiç anımsamıyorum. Öyle olmakla birlikte Kayserili olmanın verdiği beceriklilik ruhuyla olmalı 1992 yılında flörte başladığı ticaret odaları yönetim kurulu görevlerini kanunların getirdiği özellikle çeşitli geçici madde hükümlerinden yararlanarak 2001 yılında TOBB başkanı olarak taçlandırmıştır. O günlerden bu yana iktidar kanadının bir numaralı destekçisi olmayı becerebilmiştir.
Açıkçası; ben şaşırıp kalıyorum, Gazi Üniversitesi'nde İktisat ve İşletme eğitimi almış bir kişi nasıl olur da "Özel Bankalar Faiz İndirsin" türünde bir ekonomik diskur verebilir?
Hem Rifat Hisarcıklıoğlu; meraklanıyorum, iş dünyasının gerçek sorunları üzerinde ne zaman rasyonel önerilerde bulunacaktır? Örneğin işsizlik sorunu, örneğin talepsizlik sorunu, örneğin vergilendirme sorunları ve benzeri sorunlar yumağı hakkında ne gibi çalışmalar yapılabilecektir?  
Bir yıl kadar önce galiba bir ekonomik toplantıda Başkanımız Sn. Erdoğan her işyerinin ek olarak bir kişiyi istihdam etmesi durumunda ülkedeki işsizlik sorununun çözülebileceğini ileri sürmüş ve bu konuda TOBB'u görevlendirmişti. Sormak gerekir TOBB, bu konuda ciddi bir çalışma yapmış mıdır?
"Özel Bankalar Faiz İndirsin" diyerek emir buyurmak kolay uygulamaya geçilince doğabilecek sorunları araştırıp, sonuçlandırmak zor. "İşte Bütün Mesele".
Bu konudaki düşüncelerimizi de belki başka yazımızda söyleriz. Elbette, izin verirseniz.
Esenlikle kalınız...  
(*) "TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'ndan çağrı: ÖZEL BANKALAR FAİZ İNDİRSİN" - SÖZCÜ Gazetesi 9 Ağustos 2019 Sh. 9