Çin Dışişleri Bakanlığı, Çin tarafından geliştirilen beş COVID-19 aşısının 3. aşama klinik deneylerinin yapılmakta olduğunu açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian günlük basın toplantısında, Çinli araştırma kuruluşlarının COVID-19 aşısı çalışmalarına ilişkin son gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Sözcü, şu an Çin tarafından geliştirilen beş aşının üçüncü aşama klinik deneylerinin Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya, Pakistan ve Peru gibi ülkelerde gerçekleştirilmekte olduğunu, bunun dışında başka birkaç aşının da birinci ve ikinci dönem klinik deneylerinin devam ettiğini belirtti. Sözcü, 'Sizler gibi ben de bir an önce iyi haberler duymak istiyorum' dedi.

 Sözcü; 'DSÖ'nün küresel aşı ile tedavi programı olan ACT Accelerator ve uluslararası çok merkezli klinik deneylere katılan Çin, aşının adil bir şekilde dağıtılmasını ve gelişen ülkelere aşı sağlanmasını güvence altına almak üzere COVAX'a da üye oldu' şeklinde konuştu.

Zhao Lijian, Çin'in geliştirdiği aşıların tamamlandıktan sonra COVAX'ın listesine dahil edileceğini, böylece aşının gelişmekte olan ülkelere ulaştırılması için katkı sunulabileceğini umduğunu sözlerine ekledi.

Gün boyu dezenfeksiyon

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı toplu ulaşım kurum ve kuruluşlarında tüm araçlar, gün boyu her seferden sonra dezenfekte ediliyor.

Otobüsler, metro ve tramvay vagonları ile gemiler; insan ve çevre sağlığına zararı bulunmayan su bazlı temizlik ürünleriyle virüslerden ve mikroplardan arındırılıyor.

Yapılan açıklamada, 'Hastalığın Türkiye'de görülmeye başladığı Mart ayından bu yana tüm otobüsler, metro ve tramvay vagonları ile gemiler, hem her seferden sonra hem de gün sonunda detaylı olarak temizleniyor; virüslerden ve mikroplardan arındırılıyor.' denildi.

Tek sağlık yaklaşımı

Türkiye'de Antimikrobiyal Farkındalık Haftası kapsamında, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE) iş birliği ile Bakanlık yetkilileri, sağlık profesyonelleri, çevre ve gıda mühendisleri, ilaç endüstrisi ve akademi dünyasından isimlerin katılımıyla online bir sempozyum gerçekleştirildi.

Avrupa ve Orta Asya'daki farklı hedef kitleleri antimikrobiyal dirençle mücadele önlemleri hakkında bilgilendirmeyi ve insanlarda ve hayvanlarda antibiyotiklerin sağduyulu kullanımı için kamu farkındalığını artırmayı teşvik eden sempozyum büyük ilgi gördü.

Dünya Sağlık Örgütü Belarus Temsilcisi Batyr Berdyklychev 'Geçtiğimiz yıl ilk kez 18-24 Kasım arasındaki süre Antimikrobiyal Farkındalık Haftası olarak ilan edildi.

Bu yılın odağı, antimikrobiyal direnç krizinin özellikle COVID-19 salgını ile birleşmesinin en iyi şekilde ele alınmasıdır' dedi. Ayrıca FAO, DSÖ ve OIE'nin Türkiye ofisleri ile iş birliğinin güçlendirilmesi için bu üçlü çalışma grubunun Türkiye'de kurulmasından memnuniyet duyduğunu belirtti.

Dr. Mario Latini, Antimikrobiyal direnç konusunda OIE girişimleri ve faaliyetlerini konu alan bir sunum yaptı.

Latini; FAO, çiftçiler, veterinerler ve veteriner eczacıları gibi hayvancılık sektörlerinin antimikrobiyal direnci ve antimikrobiyal kalıntılarını anlamasına yardımcı olmak için Avrupa ve Orta Asya'nın 16 ana diline çevrilmiş bilgilendirici bir broşür de yayınlayacağının altını çizdi.

Ekonomiye kazandıracak

Bergama Belediyesi sıfır atık projesi ve '2020 Bergama'da çevre yılı' etkinlikleri kapsamında belediye sınırları içinde bitkisel atık yağların toplanması için yeri bir protokol imzaladı.

Belediye Başkanı Hakan Koştu, 'Lavabodan dökülen 1 litre bitkisel atık yağın 1 milyon litre suyu kirlettiği bilimsel olarak biliniyor. Bu yağlar ayrıca yer altı sularına sızarak doğal yaşamı tehdit ediyor. Bitkisel atık yağların gelişi güzel çevreye ve kanalizasyonlara akıtılması doğamızı ciddi manada tehdit ediyor. Biz, bu protokolümüz ile birlikte hem çevre bilincini hemşehrilerimize yerleştirmeyi, hem de bitkisel atık yağların ekonomiye kazandırılmasını sağlamış olacağız. Bu atıkların biyodizele dönüştürülmesiyle çevremizi korumak mümkün' dedi.

Afrika'da ticaret yeniden şekilleniyor

Türkiye'nin, özellikle son aylarda uyguladığı başarılı sağlık politikaları, sanayisinin her koşulda üretime devam etmesi ve nakliye sorunları yaşamaması, 54 Afrika Ülkesinin ticaret ivmesini Türkiye'ye çevirdi. Yılda 1.5 trilyon dolar ithalat gerçekleştiren tüm Afrika pazarının taleplerini karşılamak için CNR Holding tarafından düzenlenen Export Gateway to Africa Fuarı, pandemi sonrası Afrika için uluslararası seviyede organize edilen ilk fuar olma özelliğini de taşıyor.

'Pandemide ihracat projesi'

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB), demir çelik, hazır giyim, kimya, mobilya ve tekstil sektörlerinde faaliyet gösteren KOBİ'lere yönelik hazırladığı Pandemide İhracat Projesi ile ihracatın sürekliliğini amaçlıyor.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB), Covid-19 salgını sürecinde ihracatçı KOBİ'lerin küresel pazarlarda ortaya çıkan fırsatları dahi iyi değerlendirmesi ve rekabet üstünlüğü sağlaması amacıyla Pandemide İhracat Projesi'ne start verdi.

Demir çelik, hazır giyim, kimya, mobilya ve tekstil sektörlerinde faaliyet gösteren firmalara yönelik hazırlanan projede, pandemi sürecinin getirdiği seyahat ve fiziki birliktelik engeli ile tüketim alışkanlıklarındaki değişimlere odaklanılarak, sistemli ve etkili planlamayla ihracatta sürekliliğinin sağlanması amaçlandı.

DİP EKSPRES

İlk toplantısını yaptı

İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir'i sarsan depremin ardından alınacak önlemleri belirlemek ve yol haritası oluşturmak için Türkiye'de deprem ve afet konusunda uzman bilim insanlarının içinde yer aldığı Afet Bilim Kurulu oluşturdu. Başkan Soyer, önceliklerinin bilimsel veriyi hızla toplamak, yapı stoku envanteri çıkarmak, finansman modeli oluşturup yeni yasal düzenlemeler için harekete geçmek olduğunu söyledi.