Futbolda heyecan dolu bir hafta yaşadık ve perşembeye kadar da devam edecek. Süper Lig sonlandı, 1. Lig'in Play-Off Yarı Final maçları oynandı, 2 ve 3. Lig'in ise Play-Off maçları kısa sürede bitirildi, bitiriliyor. 
Süper Lig'in şampiyonu geçen hafta Başakşehir olmuştu. Avrupa kupalarına gidecek takımlardan 4 tanesi belliydi ama hangi turdan başlayacakları belli değildi. Sivasspor yenildi ve 3. sıradaki yerini galip gelen Beşiktaş'a kaptırdı. Galatasaray 1 gün önce berabere kaldığından, 5. sıradaki yerini galip gelen Alanyaspor'a bıraktı.
Kim hangi kupaya katılacak sorusu ise tam olarak cevabını bulamadı. Trabzonspor Avrupa kupalarından men edilmişti. İtiraz etti. Değişen bir şey olmazsa Beşiktaş’a Şampiyonlar Ligi ön eleme şansı doğacak. Bundan Galatasaray da faydalanacak ve katılmayı başaramadığı Avrupa Ligi'ne gidebilecek. 
Ankaragücü küme düşmüştü. Malatyaspor ve Kayserispor mucizeye imza atmak zorundaydı. Başaramadılar ve küme düşen takımlar oldular.

Korkunun ecele faydası yok

1. Lig Play-Off'unda finale adını yazdıran takımlar Fatih Karagümrük ve Adana Demirspor oldular. Akhisarspor dramatik bir şekilde elendi. 3-3'lük deplasman beraberliği avantajıyla Fatih Karagümrük'ü evinde ağırladı. 0-0 yetiyordu. Bunu 90 dakika boyunca defans yaparak koruyabileceğini sandı. 1 gol yerse elenecekti, yedi ve elendi.
Akhisarspor'un karşısında Liverpool ya da Real Madrid olsa, bu oyun sistemini anlardım. Ya da rakibinin 3 gol atması gerekse, bunu da anlardım. Ama 90 dakika boyunca skoru koruyabileceğini nasıl zannetti, gel de anla. Bu kadar deneyimli oyuncuların bulunduğu takıma hiç yakışmadı. Gol yeme korkusuyla oynadı, korkunun ecele faydası olmadı.
Fatih Karagümrük, rakibinin bu pısırık oyununun da verdiği cesaretle, çatır çatır top oynadı, yeneceğine inandı, yorulmak bilmedi, finali bileğinin hakkıyla kazandı. İnananlar ve bu inançları doğrultusunda çalışanlar kazanır.

2. Lig Finali bugün

2. Lig'de 1 takım Play-Off'lardan çıkacak. Bana göre Manisa FK 2. Lig'in en iyi 2 takımından biriydi. Bugün finalde Tuzlaspor ile oynayacak. Tek maç ve havası ligden farklı. Ufak bir hata favori takımları yerle bir edebilir, hayallerini yıkabilir. 
Manisa FK'nın Sancaktepe FK kalesinde bir pozisyonu vardı. Nizamettin Çalışkan aut çizgisine yakın yerden kaleye çektiği şut ağlarla buluştu. Kaleci direk dibini kapatmıştı. Top da kale içinde çok garip bir falso aldı. Nasıl gol olduğunu anlayamadım. Nizamettin önce sevindi sonra hayır anlamında parmağını salladı. Meğerse yan ağların direk dibinde bir yırtık varmış. Yardımcı hakem kontrol etmesine rağmen bunu kaçırmış.


3. Lig'de dün sonlandı

3. Lig Play-Off'lardan 24 Erzincanspor ve Turgutluspor 2. Lig'e yükseldi. Somaspor ile Pazarspor maçı oynanırken maalesef gazetemiz baskıya girmiş olduğundan burada yer veremedim. İzlediğim maçlarda dikkatimi çeken pozisyonlar vardı.
Turgutlu ile Erokspor arasında oynanan karşılaşmada aynı kalede ve aynı noktada 2 pozisyon yaşandı. İlki ilk yarıda Erokspor'dan geldi. Ceza alanı içerisine verilen pasta, Eroksporlu oyuncunun önü bomboştu. Sol ayakla direk dibine tekte vuruş yapsa, kaleci çaresiz kalırdı. Soluyla sağına alıp, öyle vurmak istedi, defans yetişmişti. 
İkinci yarıda ise sağdan yapılan ortada, arka tarafta Turgutlulu oyuncu bomboştu. O da sol ayakla tekte vursa golü atacakken, sağına almak istedi, defans burada da devreye girdi.
Ceza alanı içerisinde hareket ne kadar erken sonlandırılırsa, gol atma olasılığı o kadar yüksek olur. İyi bir oyuncu olmak için çok çalışmak ve her iki ayağı da mümkün olduğunca geliştirmek gerekir. 

Turgutlu penaltılarda kazandı

Turgutluspor ile Karşıyaka arasında oynanan karşılaşma penaltılara kaldı. Sadece tek penaltı kaçtı, o da Manisa ekibine yaradı. Mücadelede dikkatimi çeken noktalar vardı. 
Skor 1-1 iken ve ortada hiç bir şey yokken, Karşıyaka Teknik Direktörü Soner Tolungüç kırmızı kart gördü. Böylesine önemli bir final maçında kenardan takımını yönetmesi gereken bir kişi, ortada fol yok yumurta yokken nasıl atılır, anlayabilmiş değilim. Hayatımda ilk defa şahit oldum.
Turgutluspor 2-1 önde iken Necmi sarı kartlık bir hareket yapıp, rakibini durdurmak istedi. Arkadan yaptığı hareket aşırıya kaçınca doğrudan kırmızı kart yedi. Hiç gereksiz yere takımını 1 kişi eksik bıraktı, tam 19 dakika boyunca. 
Mehmet, takımı 2-1 öndeyken ve maçın uzatmalarının da bitmesine 4 dakika kalmışken, ceza alanı içinde rakibini tuttu, penaltıya sebep oldu, çift sarı karttan atıldı. Bu kadar basit bir hareket yüzünden gol geldi, maç penaltılara gitti. Özellikle ceza alanı içinde ele kola hakim olmak gerekir.
Onur penaltıdan skoru eşitledi. Maçın bitmesine 3 dakika kadar vardı ve rakibi 9 kişiydi. Topu hemen alıp oyuna bir an evvel başlayıp, kalan dakikalarda 2 kişi fazla oynamanın avantajını kullanması gerekirken, yedek kulübesine doğru koşup, sevinç gösterisinde bulundu. Arkadaşları uyandı da hemen kendi yarı alanına doğru götürdü.