Alternatif tıp, tamamlayıcı tıp, modern tıp, fonksiyonel tıp...
Kafalar biraz karıştı, farkındayım.
Yıllardır insanoğlu, şifa bulmak, iyileşmek, tedavi olmak amacıyla bir çok yönteme başvurdu. İlkel yöntemler, tedavi seçenekleri, gelişen teknoloji ve bilginin artışı sayesinde üst düzeye çıktı. Artık bir çok kanser ameliyatı robotik cerrahi yöntemiyle gerçekleştiriliyor.
Son dönemin modası ise fonksiyonel tıp anlayışı, kişiye özel tedavi seçenekleri sunarken, hastalığı oluşturan temelleri araştırılıp çözüm önerileri sunuluyor. Depresyon tanısı konan bir hastaya psikiyatrik ilaçlar ve bir terapi programı uygulanır. Benim anladığım fonksiyonel tıp anlayışında depresyona yakalanan hastanın beslenme alışkanlıkları, genetik ve biyokimyasal yapısı masaya yatırılır. Aslında yapılan araştırmada hastanın, kişinin yaşam boyu sağlıklı kalması için bir yol haritası çizilir.
Bu yol haritasında, hastanın, "Nasıl besleneyim", 'Hangi sporu yapmalıyım", "Bana uygun ilaçlar hangileri" gibi soruların yanıtları da verilir.
15 yıldır sağlık muhabirliği yapıyorum. Bence tıbbın geleceği tamamlayıcı tıbbın da işin içinde olacağı fonksiyonel tıp anlaşı olacaktır.
Size önerim Türkiye'de yeni popüler olan bu anlayışı araştırın ve sorgulayın. Sağlıklı günler.