Türkiye liglerindeki hakemlerin formsuzluğu, VAR sisteminin hataları giderememesi bazen teknolojiye olan güveni sarsıyor, VAR'sız sisteme dönülmesini isteyenlerin sayısını arttırıyor. Ancak ben her ne olursa olsun teknolojinin futbola mümkün olduğunca girmesini, insan faktörünün tamamen azaltılmasını savunuyorum. Teknoloji dışında kökten bir değişimin de gerekli olduğunu düşünüyorum.
***
Ülkemizde futbol çok ama çok yavaş oynanıyor. Özellikle skorun lehine olduğu takımlar, duran topları çok yavaş oyuna sokuyor, çok fazla sakatlanıyor, çok fazla yerde yatıyor ve sonuç olarak çok fazla zaman geçiriyor. Oyuncular soğuyor. Tempo arttırmak isteyenler bunu başaramıyor. Futbol, futbolluktan çıkıyor. Özellikle 1. Lig'de bu hemen hemen her maçta oluyor. Süper Lig'de de zaman zaman şahit oluyoruz. Bu yüzden ülke futbolumuz gitgide geriliyor. Avrupa takımlarıyla oynadığımızda yerle bir oluyoruz. Bu sezon bunun örneğini gördük. Avrupa'da gruplardan sadece 1 takım çıkabildi, Medipol Başakşehir... Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzon gruplarında sonuncu oldu, hepimizi kötü oyunlarıyla utandırdılar.
Sahada futbol oynanmayınca, taraftarın canı sıkılıyor, başka şeylerle ilgilenmeye başlıyor. Maça giden kişiler eğer eğlenmeyi de ön plana çıkarıyorlarsa, bir daha gitmiyor. Daha çok fanatikler gitmeye devam ediyorlar. Onlar da maç izlemek için değil, arkadaşlarıyla bağırıp, çağırmak, tribünde eğlenmek için. Sadece şampiyonluğa oynayan takımlar tribünleri dolduruyor. Böyle durumda sahada oynanan oyun değil, alınan güzel sonuçlar taraftarı statlara çekiyor sadece.
***
Geleyim gerçekleşmesinin zor olduğu düşüncelerime. Futbolda, basketbolda olduğu gibi oyun durduğunda, süre de durmalı. Devreler 30'ar dakika olmalı. Bu kuralla zaman, yatarak veya ağır hareket ederek eritilemez.
Ufacık bir temasta sakatlanan oyuncu sayısı çok fazla. Hatta topsuz alanda yere yatıp, sağlık ekibi isteyen futbolcuların da sayısı hiç de az değil. Yerde kalıp kalkamayan oyuncular, 2. defa aynısını yaparsa, oyun dışı kalmalı ve bir daha sahaya girmemeli. Sık sakatlanan oyuncuların büyük bir sorunu vardır mutlaka. Eğer yoksa yerde yatmamalı, tedavi gerekiyorsa saha kenarına gidip, oyunu durdurmadan tedavisini yaptırmalı.
Sağlık ekibinin sahaya girmesine neden olan oyuncuların neden sakatlandıkları araştırılmalı. Bunda en başta teknik direktörler suçludur. Antrenmanlarda bir sorun olabilir. Sakatlıklar sık sık tekrarlanmaya devam ederse, teknik direktörlük diplomasının derecesi düşürülmeli, yeni baştan kurslara gitmesi sağlanmalı. Çok radikal bir düşünce ama bu kurallar futbolu daha da hızlandırır ve seyir zevkini yükseltir.

Manisa FK eriyor

Manisa FK, Zonguldak Kömürspor deplasmanında sahaya çıktı. Saha zemini o kadar kötüydü ki, nasıl futbol oynadıklarına şaşırdım. Çamur deryası idi. Özellikle kale önlerinde hiç mi hiç çim kalmamıştı. Toprağa bile razıyım ama o da yoktu. Sadece ve sadece çamur...
Kötü şartlara rağmen her iki takım da güzel oynadı. Paslaşmalar hoşuma gitti. Pozisyonlara girildi, goller atıldı bunun neticesinde.
Lige çok iyi başlayan Manisa FK, son haftalardaki alınan kötü sonuçlara bir yenisini daha ekledi ve sahadan 2-2'lik beraberlikle 1 puanla ayrıldı. Bu son 4 haftadaki 9. puan kaybı oldu. 3 beraberlik 1 mağlubiyet... Ligdeki takipçisi Samsunspor ise geldi yetişti ve puanları eşitledi. O güzel günler şimdilik mazide kalmış gibi ama alınacak bir galibiyetle tekrardan çıkışa geçebilecek güce sahip.
Sertaç Çam Keçiören'deyken 1 numaralı formayı giyiyordu. Kendisini ilk defa Atatürk Stadı'nda izlemiştim. Sahanın diğer tarafında gördüğümde uzak olduğundan forma numarasını yanlış mı görüyorum demiştim kendime. Yanlış değildi. Manisa FK'ya transfer olduğunda da hangi forma numarasını alacağını merak etmiştim. Yine 1 numarayı sırtına geçirdi.

Karşıyaka umduğunu bulamadı

Karşıyaka, sahasında ağırladığı Büyükçekmece Tepecikspor'a diş geçiremedi. Klasikleşmiş bir oyun sistemine sahip. Defans top çıkarırken sağ ve sol bek ileriye koşuyor, uzun paslarla topla buluşuyorlar. Kısa paslarla çıkamıyor. Ama oyuncular kendilerini her maç daha da geliştiriyor. Bazı pozisyonlarda rakiplerini klas hareketlerle geçtiler. Takdir ettim. Fakat maalesef ceza alanı içerisine gönderilen toplar yerini bulmadı. Paslaşmada büyük bir sorun var ve bu da gol atamamasına neden oluyor.