İstanbul seçimi bitti, zamlar arka arkaya gelmeye başladı. Akaryakıta zaten alışıktık.
Diğerlerini geçelim; Şimdi de elektrik ile bize çarpıyorlar!
En güzelini herhalde gençlerimiz yapıyor! Urla'da açılışı Çarşamba günü 18.30'da yapılan 'Gençlik Festivali' binlerce konuğuyla sürüyor. Hem de gece yarılarına kadar. Vur patasın çal oynasın! Bence bu tür organizasyonlar yapılmalı ve stres attırılmalı. Ancak gençlerin çoğunun henüz geçimlerini sağlayacak parayı kazanmadıkları göz önüne alınırsa, bilet fiyatları buna göre ayarlanmalı. Yani sanatçılarımız da bu konuda düzenleyicilere yardımcı olmalı.
Aslında şunu söylemek istiyorum: Belki okumuş ya da görmüşsünüzdür; Kırmızı ışıkta geçen yayalara kesilen cezalar ile hazineye büyük girdi yapılmış. Arada böyle uygulamalar yapılıyor. Ama o işsiz, sıkıntıdan avare avare gezen gencin 'itirazı' benim gibi birçok insanımızın canını sıkmıştır. Önce uyarı gerekmez mi?
Geçene para cezası yazmak, yani tuzak kurmak yerine, trafik polisleri ya da görevliler, bir şekilde, örneğin düdük çalarak, eylemi engelleyemezler mi?
Ne demek istediğimi herhalde anlamayan yoktur...
Vatandaşın zihnindeki, 'Paraya ihtiyaç olunca, talimat gelir ve her memurun şu kadar ceza yazması istenir!' düşüncesi artık silinip atılmalıdır.
Düşünsenize, İstanbul seçimlerinde, belli semtlerde ya da ilçelerde sandık başına araçlarıyla gidenlerin birçoğu, çekildiğini gördü. Özellikle hastane yakınlarında da bu oluyor...
Ha sahi, işsiz insanlarımız, iş bulduklarında devlet hastanelerinden sağlık raporu almak zorunda...
Ve de Suriyeliler ya da bazı özellikli kişiler bir kuruş bile ödemezken, öncelikleri olurken, cebinde beş kuruşu olmayanlar, buldukları borç para ile rapor alabiliyor. Herhalde her vicdan sahibi bunun düzeltilmesini istiyordur.
'Vicdan' denince Aydınlı Gazeteci Ergün Uyar'ın fotoğraflı haberi aklıma geldi...
Aydın'ın Nazilli ilçesinde bir üretici kilosu 40 kuruştan bir kamyonet dolusu karpuzu bir saatte sattı
Nazilli'de ekonomik kriz nedeniyle vatandaşın alım gücünü düşünen 24 yaşındaki Ümit Dumanoğlu, kilosu 40 kuruştan bir kamyonet karpuz sattı

Çin'in soya tedariki güvencede

Çin Tarım ve Kırsal İşler Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Güney Amerika'daki soya hasadının ve bu ürünün ekimine Çin'de ayrılan alanın artmasının ülkenin soya konusundaki gerekli tedariki garantiye aldığını söyledi.
 Çin'in soya ekimi yapılan arazisinin bu yıl 8,7 milyon hektarı (120 milyon mu) aşması bekleniyor.
Bu, hem geçen yıla kıyasla 1/13'ü (10 milyon mu) aşan bir oranda hem de üstüste dördüncü yıl meydana gelen bir artış ifade ediyor. Söz konusu bilgiler, Tarım ve Kırsal İşler Bakanlığı'ndan bir resmi yetkili olan Pan Wenbo tarafından bir basın konferansında duyuruldu. Bu bilgiyi paylaşırken aklıma gelen şuydu:
'Soya bizim her şeyimiz!' diye bir zamanlar, zeytinyağını unutup, unutturup ona gönül vermiştik ya, işte bunu... Belki bizim uzmanlar bu Çin işi Soya'yı da yorumlarlar.
Ama işin püf noktasını da söyleyeyim:
Hükümet bu yılın başında, soya arzının yeterliliğini sağlamak için soya tarımını teşvik edici bir plan açıklamıştı.
Biliyorsunuz;
Domates üreticimiz şimdiden kan ağlamaya başladı.
Çünkü hesapsız bir şekilde üretim yaptı ve bu gidişle para etmeyen ürünü tarlada çürümeye bırakılacak...

DİP EKSPRES

Yılsonuna kadar uzatılsın!

Bu haberi paylaşmakla iyi mi ediyorum, yanlış mı? Ama isteyenler ya da bu işten kazançlı olanlar için yazayım:
Başvuru süresi 15 Haziran'da dolan imar barışına 10 milyon 250 bin kişi başvurdu.
Şimdiye kadar yaklaşık 20 milyar TL gelir elde edildi.
Ancak ödemelerin 30 Haziran'da son bulacağı imar barışında ilk hedef olan 40 milyar TL'lik rakamının yakalanması zorlaştı.
İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkan Yardımcısı Mimar Ahmet Erkurtoğlu, sürenin yıl sonuna kadar uzatılıp taksit kolaylığıyla imar barışından 30 milyar TL'lik hedefin yakalanabileceğini belirtiyor.
Türkiye'nin en büyük problemlerinden birini oluşturan 14 milyon civarındaki kaçak, ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı, 31 Mart 2017 tarihinden önce yapılmış bina stoğunun imar barışı kapsamında değerlendirilmesi, 15 Haziran Cumartesi günü tamamlandı.
Başvuru kayıt belgesinin 15 Haziran Cumartesi günü, ödemelerin ise 30 Haziran'da yapılacağı imar barışında şimdiye kadar 10 milyon 250 bin kişiye karşılık, yaklaşık 20 milyar TL gelir elde edildi.
Hedef 15 milyon başvuruya karşılık 40 milyar TL'lik gelir elde etmek olsa da ancak gelirin neredeyse yarısı sağlanabildi.
Mimar Ahmet Erkurtoğlu, son ödeme tarihine birkaç gün kala başvuru yapacak kişilerin ödeme yapamayacağına dikkat çekiyor. 'İmar barışında istenilen gelirin elde edilememesinin en büyük nedeni, yüksek fiyatlar ve bunun taksitlendirilememesi.
Ziraat Bankası üzerinden her ne kadar taksitlendirme şansı sunulsa da yüksek faiz oranı, vatandaşları imar barışına başvuru yapsalar da ödeme yapmaktan uzak tutuyor.
Aynı durumu sanayiciler de yaşıyor.
Sanayicilerle yaptığımız istişarelerde, sanayide imar sebebiyle iskan ve ruhsat alamama şikayeti yaşadıklarını, sanayide toplam inşaat alanının fazla olmasından dolayı yüksek başvuru bedelleri çıktığından ekonomik koşullar nedeniyle ödeme yapamayan firmaların olduğunu duyuyoruz' diyen Erkurtoğlu, yüzde 1'in altındaki faizlerle yapılacak taksitlendirme seçenekleri ve başvuru bedelleri düşürülmesi koşuluyla yıl sonuna kadar imar barışının uzatılması halinde en azından 30 milyar TL'lik gelirin yakalanabileceğini sözlerine ekliyor.
Herhalde baştakiler, bunu değerlendirmek isteyecekler, muhalefet ise 'Ne yapıyorsunuz?' diyerek direnecektir.