Merhaba. Geçen ayki yazımda arkadaşlarımla yaptığım bir konuşma sırasında anlatılan olayın yorumunu yapıyordum. Şimdi o yoruma devam ediyorum.

A. Karşımdaki insan benim dediğim gibi davranmalı. (Olay)
A. Ama benim istediğim gibi davranmıyor. (Olay)
B. O halde beni sevmiyor ya da bana değer vermiyor. (Değerlendirme)
C. O zaman onu kınayabilirim, o cezayı hakkeder, onu küçümseyebilirim. (Sonuç)
Hatırlarsanız olayı her zamanki gibi ABC akışı içinde ele almıştık. Ve RDDT ‘de iddiamız şuydu ki herhangi bir olay,herhangi bir insanda,herhangi bir duygu yaratmaz. Yani olay (A) yaratmaz ama bizim o olayı anlamdırmamız (B) bir duygu yaratır. Arkadaşım bu olayda ,  kapıyı çarpan kişiye değil, sözünün dinlenmemesiyle ilgili bir sorun yaşıyor. Yani aslında kendi anlamlandırması kendi duygusunu tetikliyor. B’deki düşünme şeklini irdelersek, sözünün dinlenmemesini sevilmediğinin bir işareti olarak anlamlandırması, bu olumsuz duyguyu yaşamasının temel nedeni olabilir. Ancak bu düşünceden önce, daha derinlerde, ‘çekirdek inanç’ diye adlandırdığımız, irrasyonel düşüncesi nedir? Daha önce de yazmıştım ancak tekrardan zarar gelmez. 4 irrasyonel düşünme şekli  var teoriye göre:
1. Aşırı talepkarlık
2. ROK (Rahatsız olmaya katlanamama)
3. Felaketleştirme
4. Kendini ya da bir başkasını değersizleştirme.
Şimdi bu olaydan kaynaklandığı düşünülen “beni seviyor olsaydı, dediğimi yapardı” yargısının altında, yukarıda yazdığım çekirdek irrasyonel düşüncelerden hangisi ya da hangileri olabilir?
Cevap veriyorum: “E” hepsi
İnceleyelim:
1 Aşırı talepkarlık: Arkadaşımın “benim dediğim olmalı” tarzı düşünmesi.
2   Arkadaşımın kapıyı çarpma davranışına toleransı düşmüş. Karşısındaki kişinin davranışlarını kontrol edebileceği düşüncesi, toleransını düşürmüş olabilir.
3   Bu olayı çok korkunç bir durum olarak görmesi, olaya katlanamamasına ve dolayısıyla öfke benzeri duygular yaşamasına neden oluyor.
4   Yaptığı anlamlandırma dolayısıyla karşıdakinin kendini sevmediğini ve değerli bulmadığını düşündüğünden, arkadaşım da karşıdakini değersizleştiriyor.
Bir vaka analizi de böylece bitti. Hepinize saygı ve sevgilerimle!