Bu hafta en büyük iki bayramımızdan biri Kurban Bayramı'nı uğurluyoruz da benim kafam karışık. Hayatımın bir yarısında yaşadığım bayramları düşünüyorum, kendimi bildiğimden bu yana ilk 30 yılım mesela. Bayramın gelişi, hazırlıkları, heyecanı. Bayram demek göremediğimiz aile büyüklerine kavuşmak demekti. Hayatta olan anneanne, dede, dayı, hala, amca, memleket dışında ise eski tanışlar, arkadaşlar. Nerde nasıl olursa olsun uyandığımız bayram sabahında tüm gece rüyalarımızı süsleyen bayramlılarımıza, giysilere ve pırıl, pırıl çoğumuzun başucuna koyup seyrederek uykuya daldığımız iskarpinlerimize.
Giyinip kuşanıp ellerini öpmek için sıraya girdiğimiz aile büyüklerinden ne kadar harçlık toplayacağımız yarışına. Çünkü ister il ister ilçelerde mutlak salıncak, dönme dolap olan bir lunapark, dondurmacı, şeker helvası veya bir sinema vardı. Zaten çok büyük beklentilerimiz yoktu, çocuklar bir arada mutlak bir oyun eğlence yaratırdık.

***
Bir de bayram için özenle hazırlanan birbirinden leziz yemekler. Yediğimiz önümüzde, yemediğimiz arkamızda. Kumbaralarımız vardı mutlaka harçlığımızı paylaştığımız, içine düşerken madeni paralar neden bilmem mutluluk duyardık. Belki de büyüklerimizin bize aşıladığı tutumlu olma, geleceğe yatırım yapma aşıları idi. Büyümeye, hayata güven, sorumluluk duyumları. Heyecanlanırdık kuzenlerimizle, yeğenlerimizle konuşacak o kadar çok şey var. Yaramazlıklarımızdan illallah diyen büyükler bize öğle uykusu şartı koyarlardı.

***
Okullu olduktan sonra, oyunlarımıza kâğıt kalem de katıldı. Şehir, nehir, dağ, ülke oynardık harf yöntemiyle. Katkıları düşünün, birbirimizle yarışırdık, masumduk yaşımız sınırları içinde idi beklentilerimiz, hayallerimiz. Dünya koşulları değişiyor bayram ne demek diye sorarsanız "Bayram milli, dini veya özel olarak; önemi olan ve kutlanan gün veya günlerdir" Bayramı bayram yapan da yaşanan ülkenin gelenek, görenek ritüelleridir. Değişim mazeretlerimiz toplum yapımızın içine zerk edilen yozlaşma, kültürsüzleşme, çözme enjeksiyonu, uyuşturucu gibi keyif arttıkça müptela olunan. İkinci 30 yılımda adım adım yaşadığım, yaşadığımız bayramların önüne ardına gün ekle tatil uzun olsun. Öncesi TV'lerde müjdeler başlıyor. Bayram kredisi üstelik takdimleri geleneksel. Bu bir boyutu, bu zamanın bayramlarından. Yaz yaz bitmez. Sıkı sıkıya tutunmaya çalışıyoruz, kaybolmamak için, birkaç nesil daha dayanabilirsek. İşte o zaman Bayram. Dayan Türkiyem...